Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  08:24:24

Παγώνει ο «κανονικός γάμος» για ομοφυλόφιλους και λεσβίες. Τριπλό μέτωπο αντίθεσης από την Εκκλησία (με επιστολή Ι.Σ- Ιερώνυμου), τον Αντώνη Σαμαρά και τον Μάκη Βορίδη, επικεφαλής μεγάλης μερίδας βουλευτών και στελεχών. Κύριο

Από την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο έχει γίνει γνωστή η κατηγορηματική αντίθεση στην εξίσωση του γάμου των ομοφυλόφυλων-λεσβιών -τράνς με τον θρησκευτικό.

Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε το θέμα, γενικά και αόριστα, χωρίς χρονοδιάγραμμα αλλά ο Μ. Βορίδης έσπευσε να δηλώσει τη διαφωνία του(μετά από επαφές με βουλευτές και στελέχη), ενώ ο Α. Σαμαράς φέρεται επίσης να θέτει βέτο αν χρειασθεί, πάντα αντίθετος με αυτή τη θεσμική εξίσωση-κατάπτωση καταα τον ίδιο.

Παράλληλα, από την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο έχει γίνει γνωστή στο Μαξίμου, η κατηγορηματική αντίθεση της Εκκλησίας στην εξίσωση του γάμου των ομοφυλόφυλων-λεσβιών -τράνς με τον θρησκευτικό

Η προαναγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Bloomberg, για γάμο και ομόφυλων ζευγαριών "κάποια στιγμή" προκάλεσε αίσθηση, αλλά και το ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για αυτή τη συζήτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά διαβεβαιώσε ότι ο πρωθυπουργός "τηρεί το λόγο του" και ενέταξε το ζήτημα στο πλαίσιο μίας συνολικά φιλελεύθερης πολιτικής.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε πάντως συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα, αλλά ενέταξε αορίστως και τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα σε έναν "συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό".

Από τις δηλώσεις αυτές, αλλά και από το ρεπορτάζ, προκύπτει ότι το Μαξίμου θέλει με τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να δείξει ένα φιλελεύθερο προφίλ αλλά η εμφάνιση του Στ, Κασσελάκη μπερδεύει τα πράγματα και εμφανίζει κάθε πρωτοβουλία της ΝΔ ως δεύτερη, δεδομένου λ.χ. ότι δεν έχει πρόθεση να ψηφίσει ισότητα στο θέμα της απόκτησης τέκνων και άλλες νομικές εξισώσεις.

Η ΝΔ έχει βέβαια πλέον πολλαπλές απειλές εκ ακροδεξιών στη Βουλή και ενώ θέλει τις ψήφους των προοδευτικών κεντροδεξιών και κεντρώων, καθώς και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δεν θέλει και να χάσει ψήφους συντηρητικών δεξιών. Και εξάλλου και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ουκ ολίγες συντηρητικές φωνές.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε δεν έχει τυχαία ορίσει τον Μάκη Βορίδη υπουργό Επικρατείας με κύρια αποστολή να διαχειρίζεται Σπαρτιάτες και λοιπές όχι και τόσο δημοκρατικές δυνάμεις στη Βουλή, όπως και έπραξε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο κ. Βορίδης όμως έσπευσε ταυτόχρονα να εκφράσει την αντίθεση του στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Οι σαμαρικές αντιδράσεις

"Δεν είναι θέμα εκκλησίας γιατί αφορά πολιτικό γάμο. Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και το είχα ξαναδηλώσει και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Θα δούμε πότε θα είναι αυτό", δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Βορίδης εκφράζει βέβαια ως προς το συγκεκριμένο θέμα μία τάση στο εσωτερικό της ΝΔ, της οποίας πολιτικά "ηγείται" ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια θέτοντας ζήτημα δεξιάς "ιδεολογικής καθαρότητας" της ΝΔ. Ενώ προεκλογικά, κατά την εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο, είχε καταγγείλει τη woke culture και είχε προειδοποιήσει πως "όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια «ατζέντα», κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν".

Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, που θεωρεί ότι η ΝΔ παρεκκλίνει εσχάτως προς τον... δικαιωματισμό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ψηφίσει γάμο ομόφυλων ζευγαριών, στην περίπτωση που το ζήτημα όντως έρθει στη Βουλή. Και δεν θα είναι ο μόνος μαζί με τον κ.Βορίδη, καθώς πολλοί γαλάζιοι βουλευτές δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ένα συντηρητικό τους ακροατήριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline