Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  11:32:29

Με άδεια χέρια από ΟΗΕ- ΗΠΑ ο Ερντογάν δέχεται νέα απαξίωση και παραπονείται με απογοήτευση: «Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ε.Ε.». Toλμηρό τρομοκρατικό χτύπημα από το PKK. Κύριο

Κανένα νεότερο μήνυμα για τα πολυπόθητα προς αναβάθμιση F-16, εάν δεν ψηφίσει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, χωρίς όρους την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην Ε.Ε., όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

Πικρή απογοήτευση μετά τα άδεια χέρια, που γύρισε από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, όπου αγνοήθηκε ως δήθεν μεγάλος περιφερειακός και παγκόσμιος παίχτης, πάντα ασταθής, ασυνεπής και δίβουλος απέναντι στη Δύση και τη Ρωσία, απέναντι στην Ινδία και την Κίνα επίσης.«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», παραπονέθηκε δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην Ε.Ε., όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

Η οργή του προέδρου απορρέει, σύμφωνα με το AFP, από μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο επέκρινε την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα επειδή καταδίκασε έναν άνδρα για τρομοκρατία με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι εκείνος είχε χρησιμοποιήσει την κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων ByLock.

«Oι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οποίος μάλιστα διεμήνυσε σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο στο ΕΔΑΔ, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις οργανισμών που ταυτίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο ίδιος ο Ερντογάν, ωστόσο, στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του, υπενθύμισε παράλληλα και το θέμα της βίζας που εξακολουθεί να ισχύει ως υποχρέωση για όσους Τούρκους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «άδικη» την «επιβολή βίζας», την οποία μάλιστα παρομοίασε και με «έμμεση κύρωση».
Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα ζητάει εδώ και χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση την άρση της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

Πριν από την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν είχε δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, συνδέοντας τότε, κατά τρόπο αυθαίρετο, αυτή την ένταξη με την επανέναρξη των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., τα περισσότερα κράτη – μέλη της οποίας είναι παράλληλα και μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Τα εν λόγω δύο θέματα, ωστόσο, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. από τη μία πλευρά και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την άλλη, δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη σημερινή του ομιλία, δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία οι Τούρκοι βουλευτές ακόμη δεν έχουν επικυρώσει, αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, ακόμη επίσημα υποψήφια χώρα προς ένταξη, υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το 1999 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005, έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.
Οι σχέσεις Αγκυρας – Βρυξελλών επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας.

2.Toυρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγκυρα
Ομάδα που σχετίζεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν φέρεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε χθες Κυριακή στο υπουργείο Εσωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα.

Το κουρδικό PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες το πρωί μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας στην Αγκυρα.
Η είδηση για την ανάληψη της ευθύνης προήλθε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANF το οποίο σχετίζεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να αναλαμβάνει μια ομάδα ονόματι «Τάγμα» ή «Ταξιαρχία Αθανάτων».
«Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με τη δική μας Ταξιαρχία των Αθανάτων», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι για την επίθεση στο μέσο ANF το οποίο πρόσκειται στο PKK.

Το χρονικό
«Δύο τρομοκράτες εμφανίστηκαν με ελαφρύ στρατιωτικό όχημα περίπου στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών και εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβα», ανέφερε στην πλατφόρμα X ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ένας από τους δράστες της επίθεσης «εξουδετερώθηκε» και ο άλλος σκοτώθηκε όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος διευκρίνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι ο ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και ότι ο άλλος σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο κεφάλι».

Η ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων – βίντεο από κάμερα δείχνει ένα όχημα να προσεγγίζει αργά και να σταθμεύει μπροστά στην κύρια είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο επιβάτης που κάθεται μπροστά βγαίνει από το αυτοκίνητο και προχωρεί με το όπλο στο χέρι, πυροβολεί και ανατινάζεται μπροστά από το φυλάκιο του αστυνομικού.

Ένας δεύτερος άνδρας τρέχει με τη σειρά του αλλά εξαφανίζεται από την εικόνα προτού σκοτωθεί από την αστυνομία.
Ο Γερλίκαγια κάλεσε τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να μεταδίδουν εικόνες από την επίθεση στα μέσα κοινωνικής κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά της, η γενική εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα και απαγόρευσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά δίκτυα, να μεταδίδουν εικόνες από το σημείο της επίθεσης.
«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του, έπειτα από τη σημερινή επίθεση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline