Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  11:48:57

Εμπαθής και πρωτοφανής επίθεση Δημήτρη Γιαννακόπουλου, «σπίλωσης» της υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια. Κύριο

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, φαρμακοβιομήχανος Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιτέθηκε στην αναπλ. υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια με υπαινιγμούς βαρύτατους ηθικού χαρακτήρα.

Με βαριές εκφράσεις και πρωτοφανείς υπαινιγμούς για την πολιτική- ηθική της υπόσταση επιτέθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ο ( γνωστός για τον παρορμητισμό του)Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ και πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με αφορμή την αρχική απόφαση για χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων με συνταγή γιατρού.

Ειδικότερα στην πολεμική του, μέσα από βίντεο που ανάρτησε στα social media, ο κ. Γιαννακόπουλος οργισμένος, αναφέρεται στο πρόσωπο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ενώ παράλληλα την κατηγορεί ότι "έχει πληρωθεί" και "άλλες εταιρίες της έδωσαν τη διατριβή της".
Αφορμή για την σκληρή επίθεση στο πρόσωπο της από τον φαρμακοβιομήχανο, ήταν η απόφαση της αναπληρώτριας, φέτος, να συνταγογραφούνται τα αντιγριπικά εμβόλια, απόφαση που άλλαξε με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, που αναφέρει ότι τα αντιγριπικά εμβόλια θα χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες χωρίς συνταγογράφηση από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αποκλειστικά με συνταγή γιατρού θα χορηγούνται, ωστόσο, τα δύο νέα ακριβά αντιγριπικά εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών.

"Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

2. Τι απαντά το υπ. Υγείας μετά την επίθεση Γιαννακόπουλου σε Αγαπηδάκη

Η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη σύμφωνα με την οποία θα χρειάζεται ιατρική συνταγή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ξεσήκωσε αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ενώ ο Προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξαπέλυσε ακραία επίθεση προς την κα. Αγαπηδάκη.

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται εστιάζουν στο γεγονός ότι η χορήγηση του εμβολίου με ιατρική συνταγή θα εκτινάξει τα κόστη για τους ασφαλισμένους. Μέχρι τώρα πλήρωναν 10 ευρώ στο φαρμακείο απευθείας και έκαναν το εμβόλιο, ενώ στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, η όλη διαδικασία θα ταλαιπωρήσει τους ασφαλισμένους.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι από τα 6 αντιγριπικά εμβόλια, τα 2 είναι αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών και για τον εμβολιασμό τους θα απαιτείται ιατρική συνταγή.
Αλλά και για τα συμβατικά εμβόλια μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα απαιτείται συνταγή. Από τον Νοέμβριο και μετά θα χορηγείται χωρίς συνταγή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας το πρωί της Παρασκευής απάντησε ως εξής:
"Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους".
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
Αντιδράσεις, εξάλλου, πυροδότησε η επίμαχη εγκύκλιος και μεταξύ των φαρμακευτικών συλλόγων, που ζητούν την απόσυρσή της.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να εμβολιαστούν.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει ότι η περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων είναι ακόμη διαθέσιμη στα φαρμακεία και ότι αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν, ήδη, διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή.
Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας ζητούν να αποδεχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία τις συνταγές, που έχουν εκδοθεί ως τώρα.

Εξάλλου η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα διακήρυξη πολιτικής για τους εμβολιασμούς και για τον ρόλο των φαρμακοποιών σε αυτούς, καλώντας τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να άρουν τα εμπόδια και να επιτρέψουν στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν και να χορηγούν όλα τα εμβόλια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline