Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:25:01

Μόνο οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί θα εισπράξουν τα αναδρομικά και θα δουν αυξημένες τις συντάξεις τους στο 70-80%. Καμία εξομοίωση για λοιπούς δικαστικούς και πρώην βουλευτές. Δυσφορία για την απόφαση. Κύριο

Ο Χρ.Ράμμος αιρετικός πρόεδρος της ΑΔΑΕ, (δυστυχώς) και οι πρώην πρόεδροι Νικ.Αγγελάρας και Ρωμ. Κεδίκογλου είναι οι τρεις κορυφαίοι πρώην δικαστικοί, που προσέφυγαν για μεγαλύτερες συντάξεις.

Γεωργιάδης: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους - Mπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό - Μαρινάκης: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων, δηλαδή πρόκειται για μια μεμονωμένη απόφαση που αφορά μόνο τους τρείς και κανένα άλλο.

Μεταξύ των τριών δικαστών που προσέφυγαν - και δικαιώθηκαν - από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την περικοπή των συντάξεων των δικαστών - εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσον πέρα από νόμιμο είναι και ηθικό να διεκδικούν μόνοι αυτοί την εξάλειψη περικοπών που επιβλήθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως- είναι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Οι άλλοι δύο είναι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου και ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνον αυτούς που προσέφυγαν.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», απάντησε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης έχοντας διευκρινίσει ότι «Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αφορά δυο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης. Όσον αφορά στους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μην γίνει η σχετική διεκδίκηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

-Γεωργιάδης για αναδρομικά δικαστικών: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους - Mπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό

Όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι στην «Η», η απόφαση κρίνεται σε πρώτη ανάγνωση εφαρμοστέα, που σημαίνει ότι αν η Πολιτεία την επεκτείνει σε όλους τους δικαστικούς «το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70% - 80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους». Δηλαδή, οι συντάξεις των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο. Σημειώνεται ότι από το Β μνημόνιο (4093/2012) και μετά οι συντάξεις των δικαστικών μειώθηκαν κατά 35% - 40%.

Ο δημοσιονομικός... πονοκέφαλος

«Η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» είναι το πρώτο σχόλιο που έκαναν χθες πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση.

Αυτό που αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι πως αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν - καθώς δεν είναι στη διάθεση του υπουργείου αυτό καθ' αυτό το κείμενο της απόφασης - η απόφαση φαίνεται να αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. «Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει να είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης», έλεγαν χθες χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές από την οδό Νίκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline