Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:38:37

Βαθιά διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ 28-16, μετά τις αρχηγικές επιλογές εποπτείας από τον συγκρουσιακό-πρωτόγονο Π. Πολάκη και τη «yeswoman των μνημονίων» Θ. Τζάκρη. Κύριο

Θεωρείται ότι οι επιλογές Πολάκη-Τζάκρη και κάποιες ανάλαφρες δηλώσεις συρρίκνωσαν την επιρροή του κ. Κασσελάκη, προκάλεσαν εσωκομματικό πρόβλημα ενότητας και τους πρώτους ανησυχητικούς κραδασμούς για την πορεία έως το Συνέδριο.

Το συνέδριο αναβάλλεται για μήνες (λόγω της στράτευσης του κ. Κασσελάκη στις 9 Νοεμβρίου για 20 ημέρες βασικής εκπαίδευσης). --Ρωγμές τις οποίες δεν απέκρυψε χθες ο ναύαρχος-βουλευτής κ. Αποστολάκης.

.1.Παρότι οι δημόσιες εμφανίσεις του στην επαρχία, παντού χαρακτηρίζονται από μαζικότητα και θερμή ανταπόκριση των απλών πολιτών, τα εσωκομματικά δεν πάνε καλά για τις αποφάσεις της αρχηγίας του κ. Κασσελάκη...

Τρείς και αξιοσημείωτες οι νέες επιλογές της αντιπολίτευσης στην Κ.Ο, ενισχυμένης από όλα τα ιστορικά πολιτικά στελέχη που δεν εκλέχτηκα ν στις τελευταίες εκλογές ( όπως οι Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Δρίτσας, Βίτσας κ..α.) είναι πρώτον, να μην δεχτούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης Τομεαρχών, «υπό τον εποπτεία του αυταρχικού και αθυρόστομου Π. Πολάκη». Δεύτερον να αποκλείσουν κάθε ομαδική αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, αντίθετα να αντιστρατευθούν ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά με την ομάδα Στ. Κασσελάκη ( θεωρούν ως αρκετά φθαρμένη έως τότε) στο Συνέδριο, το οποίο πλέον τοποθετείται Μάρτιο η και Απρίλιο.

2.Μπορεί να διαφαινόταν μία εσωκομματική ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος, ωστόσο χθες, καταγράφηκαν εμμέσως οι πρώτες προειδοποιητικές βολές καθώς η πρόταση που κατέβηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις νέες θέσεις ψηφίστηκε από 28 βουλευτές ενώ 16 ήταν τα λευκά.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος που ανέλαβε ο Παύλος Πολακης, αυτόν του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ (Επιτροπών Κοινοβουλευτικού Έργου) φαίνεται πως ήταν μία από τις εστίες διαφωνίας μίας ισχυρής μειοψηφίας εντός του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφηκε χθες. Ωστόσο δεν ήταν η μόνη, καθώς είχε προηγηθεί αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ χωρίς να ενημερωθεί, κάτι που έγινε και με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Στέργιο Καλπάκη.

Στην κατανομή των νέων θέσεων που ανακοινώθηκαν χθες, νέος γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν οι Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός ενώ διευθυντής της ΚΟ αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας.
Οι νέοι τομεάρχες στο κόμμα θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, με ονόματα όπως αυτά των Καραμέρου, Σαρακιώτη, Μαμουλάκη και Μεϊκόπουλου να είναι φαβορί για συγκεκριμένες θέσεις.

Ποιοι επέλεξαν λευκό
Σύμφωνα με πληροφορίες, λευκό επέλεξαν τα στελέχη της ομάδας «6 συν 6» (Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και άλλοι), που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στελέχη της «Ομπρέλας».
Επιπλέον, «λευκό», κατά πληροφορίες, ψήφισαν ακόμη οι: Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Ψυχογιός, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Έφη Αχτσιόγλου, Κώστας Μπάρκας, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Οσγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

3.Για τη στήριξή του στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη, μίλησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, λέγοντας πως «στον κ. Κασσελάκη είδα μια καινούργια ελπίδα. Κάτι φρέσκο. Κάτι καινούργιο. Κάτι που είναι διαφορετικό. Ότι υπάρχει η αίσθηση ότι δεν χάθηκε το όνειρο».

Μια ημέρα μετά την ομιλία του νέου προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και την αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη που προκάλεσε εσωκομματικές αντιδράσεις, ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε άτομα που μοιράζεται τις ίδιες απόψεις και έχουν τις ίδιες αγωνίες για θέματα που μας απασχολούν. Μπορεί ο τρόπος να είναι διαφορετικός αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι (σ.σ. ο κ. Πολάκης) έχει δουλέψει και είναι καθαρός».

Αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη που ηγείται του συντονισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας παραδέχτηκε πως ο τρόπος συμπεριφοράς του είναι αψύς, αλλά έχει δουλέψει για το κόμμα. Όσον αφορά το γεγονός ότι η αναβάθμισή του από τον κ. Κασσελάκη δεν φέρνει κάτι καινούριο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «οι ιδέες είναι φρέσκες, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια ιστορία. Ας αφήσουμε αυτή την ομάδα πώς θα λειτουργήσει. Το αποτέλεσμα θα κρίνει το τι θα γίνει».

«Όντως υπάρχει αντίθεση και εσωτερική αντιπαράθεση» αλλά στα πλαίσια του «φυσιολογικού»
Παραδεχόμενος ότι υπάρχουν εσωκομματικές διαφωνίες και προβληματισμοί στο κόμμα γεγονός που αποτυπώθηκε στα 16 λευκά στη χθεσινή (5/10) ψηφοφορία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε πως όντως υπάρχει αντίθεση και εσωτερική αντιπαράθεση, η οποία είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού.

«Θεωρώ ότι στην πορεία το κόμμα θα λειτουργήσει, θα λειτουργήσουν τα όργανα γιατί έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε», σημείωσε. Και όπως είπε, ο καθένας που αντιδρά έχει τους δικούς του λόγους επισημαίνοντας ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό. Και «κανείς δεν περισσεύει».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline