Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:31:05

Σκληρή πολεμική αντεπίθεση -δυστυχώς- του Ισραήλ, κατά των Παλαιστίνιων και της Γάζας. Συνεχείς βομβαρδισμοί κατά πάντων, με δεκάδες θύματα. Φτάνουν τους 1000 οι νεκροί Ισραηλινοί. Κύριο

Θύματα της προκλητικής επίθεσης καταστροφής οι 2.243 οι τραυματίες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ - Συνεχίζονται αλλεπάλληλοι και τη νύχτα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα.

1. Έντονη πολεμική αντεπίθεση, εκδικητική και τιμωρητική, από το Ισραήλ μετά την εισβολή της Χαμάς. Στη σύγκρουση έχει εμπλακεί και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 600, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 313 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ. Πάνω από 100 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με την Ισραηλινή πρέσβη στη Βρετανία.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες.
Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος, ενώ είπε στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».
Το επεισόδιο σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.
— Enes FREEDOM (@EnesFreedom) October 7, 2023

18:36 Ο Ζελένσκι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Νετανιάχου
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουκρανίας στο Ισραήλ, μια μέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του εβραϊκού κράτους.
«Συνομίλησα με τον Νετανιάχου για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ουκρανίας στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλης κλίμακας εσκεμμένη επίθεση, και για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων» τόνισε ο Ζελένσκι.
«Συζητήσαμε επίσης τις επιπτώσεις της επίθεσης στην ασφάλεια στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

17:54 Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χαμάς κρατά δεκάδες ομήρους στη Γάζα
Ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα είναι ακόμη άγνωστος. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες είπε στη Haaretz ότι είναι «δεκάδες», ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Ισραήλ, ο αριθμός μπορεί να πλησιάζει τους εκατό.
Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, λέγοντας ότι σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα τον αριθμό των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών, που έχει στην κατοχή της.

17:50 Παντού εικόνες καταστροφής
Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει την καταστροφή που άφησε πίσω της η αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.
Ένα τζαμί στην περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας καταστράφηκε ολοσχερώς από την επίθεση.

16:39 Ο άγριος θάνατος μιας Γερμανίδας στα χέρια της Χαμάς
Ανάμεσα στα θύματα και των δύο πλευρών οι παράπλευρες απώλειες, όπως η νεαρή Γερμανίδα Σάνι Λουκ.
Η 30χρονη καλλιτέχνιδα τατουάζ είχε πάει στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει ένα μουσικό φεστιβάλ αλλά βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς, οι οποίοι αφού την απήγαγαν και την κακοποίησαν, την δολοφόνησαν άγρια και άρχισαν να περιοφέρουν το άψυχο σώμα της σαν τρόπαιο πάνω σε ένα φορτηγό τους.

14:05 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε 663 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.
Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 350, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.
12:29 Αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται στο Ισραήλ
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.

08:27 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα από τον Λίβανο
Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έπληξε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στα κατεχόμενα αγροκτήματα από το Ισραήλ στη Σεμπάα.
Η οργάνωση δήλωσε ότι οι δυνάμεις της έπληξαν τρεις ισραηλινές θέσεις «στον δρόμο για την απελευθέρωση των κατεχόμενων λιβανέζικων εδαφών μας και σε αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή αντίσταση».
7:30 Πάνω από 500 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες
Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Οι νεκροί και από τις δύο πλευρές έχουν ξεπεράσει τους 500 ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, μεταξύ αυτών αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση.
Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

2..Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί για δεύτερο βράδυ στη λωρίδα της Γάζας όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στα social media.

Εντολή για επιπλέον βοήθεια στο Ισραήλ έδωσε ο Μπάιντεν

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για χορήγηση «πρόσθετης στήριξης» στο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για χορήγηση πρόσθετης υποστήριξης προς το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς», ανέφερε η αμερικανική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εντατικές διπλωματικές διεργασίες από τις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο για τη στήριξη του Ισραήλ. Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι επιπλέον βοήθεια προς τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι καθ' οδόν προς το Ισραήλ και θα ακολουθήσει περισσότερη τις επόμενες ημέρες» επισημαίνεται στο readout της συνομιλία που είχαν νωρίτερα Μπάιντεν-Νετανιάχου.

Ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη στήριξη ενδέχεται να εκδοθούν αργότερα σήμερα, είχε αναφέρει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Μπάιντεν: Έδωσε εντολή για χορήγηση πρόσθετης αμερικανικής στήριξης στο Ισραήλ
«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για χορήγηση πρόσθετης υποστήριξης προς το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» τονίζεται σχετικά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για χορήγηση «πρόσθετης στήριξης» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για χορήγηση πρόσθετης υποστήριξης προς το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς», ανέφερε η αμερικανική προεδρία.

Ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη στήριξη ενδέχεται να εκδοθούν αργότερα σήμερα, είχε αναφέρει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν είχε και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline