Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:29:31

Η μεγάλη αποτυχία της Μοσάντ, παγκόσμια έκπληξη. Πως έπιασαν στον ύπνο, για πρώτη φορά, τις περίφημες Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ. Κύριο

όλεμος στο Ισραήλ. Μαρκ Πολυμερόπουλος στην «Κ»: Μυστήριο που αδυνατώ να εξηγήσω. Θεωρώ 100% βέβαιο ότι στην προετοιμασία της επιχείρησης ενεπλάκη το Ιράν.

1.Η μεγάλη αποτυχία της Μοσάντ, που προκάλεσε διεθνή έκπληξη,

Πρόκειται για μεγάλη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών; Ναι, λέει ο ανταποκριτής του BBC Frank Gardner. Με τις συνδυασμένες προσπάθειες της Shin Bet (ισραηλινής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών), της Μοσάντ (διεθνής υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ) και όλων των μέσων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι κανείς δεν το είδε να έρχεται, κανείς δεν προειδοποίησε, κανείς δεν έλαβε δράση. Το Ισραήλ διαθέτει αναμφισβήτητα τις πιο εκτεταμένες και καλά χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, με πληροφοριοδότες και πράκτορες «σπαρμένους» μέσα στις παλαιστινιακές ομάδες μαχητών, καθώς και στον Λίβανο, τη Συρία κλπ.
Εξάλλου, κατά μήκος του συνοριακού φράχτη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ υπάρχουν παντού κάμερες, αισθητήρες κίνησης στο έδαφος και τακτικές περιπολίες του στρατού.

2. «Πρόκειται για κολοσσιαία αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ να αποτρέψουν την επίθεση». Αυτό δήλωσε στην «Κ» ο Eλληνοαμερικανός Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, CIA, και υπεύθυνος για μυστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, περιγράφει στην «Κ» ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του από δυτικές μυστικές υπηρεσίες είναι σοκαρισμένοι: «Ούτε οι πράκτορες ούτε τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πέτυχαν να συλλέξουν πληροφορίες για ένα σχέδιο που προετοιμαζόταν για διάστημα από 6 μήνες έως ένα χρόνο και περιελάμβανε επιθέσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Είναι ένα μυστήριο που δυσκολεύομαι να εξηγήσω. Τους εγκατέλειψαν όλες οι πηγές; Ή θεωρούσαν ότι εργάζονται για λογαριασμό του Ισραήλ ενώ στην πραγματικότητα ήταν με τη Χαμάς;».
Το πρώην στέλεχος της CIA τονίζει ακόμα ότι η αποτυχία δεν είναι μόνο των Ισραηλινών αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και διατηρούν δίκτυα πληροφοριών στη Γάζα. Oπως της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

3.Η επίθεση της Χαμάς αιφνιδίασε τις περίφημες ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που επικαλούνται οι New York Times.

Η ευρεία επίθεση, η οποία ήταν ως επί το πλείστον επιτυχημένη από την πλευρά της Χαμάς, αποκάλυψε ορισμένες σημαντικές αποτυχίες του ισραηλινού αμυντικού συστήματος και μπορεί να αλλάξει τη συνολική στρατηγική αντίληψη του Ισραήλ για τη Χαμάς και τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο αξιωματούχος. Αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Από την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, η Χαμάς μετατράπηκε από ένοπλη οργάνωση σε ηγέτη ενός εδάφους με πολλά χαρακτηριστικά κράτους. Η ομάδα ξεκινά επιθέσεις και μάχες με το Ισραήλ κάθε λίγα χρόνια, που συνήθως ωστόσο, δεν διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα. Αυτές οι επιθέσεις περιλαμβάνουν εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινές πόλεις και απόπειρα απαγωγής ή δολοφονίας Ισραηλινών.

Τα δύο «κλειδιά» του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς

Από την πλευρά του, το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια απάντησε με την τεράστια στρατιωτική του δύναμη, συνήθως από αεροσκάφη, εναντίον στόχων στη Γάζα και έχει προσπαθήσει να δολοφονήσει ανώτερα στελέχη της οργάνωσης. Αλλά έχει κάνει περιορισμένους χερσαίους ελιγμούς.

Η στρατηγική του Ισραήλ ήταν να περιορίσει τις μάχες κατά των μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον τα θύματα του Ισραήλ δεν ήταν πολλά, γεγονός που θα μπορούσε να το υποχρεώσει να εμπλακεί σε μια γενικευμένη χερσαία εισβολή.
Τέσσερις Ισραηλινοί πρωθυπουργοί έχουν επανειλημμένα αποφασίσει ότι το τίμημα της εισβολής και της κατοχής της Λωρίδας της Γάζας- για να συντρίψει την κυριαρχία της Χαμάς θα ήταν πολύ υψηλό -τόσο για τις ζωές των Ισραηλινών στρατιωτών όσο και των Παλαιστινίων. Το τίμημα της διακυβέρνησης εκατομμυρίων κατοίκων στην περιοχή θα ήταν επίσης πολύ ακριβό.

Η αμυντική στρατηγική του Ισραήλ απέτυχε

Η στρατηγική του Ισραήλ εξαρτιόταν τόσο από ένα δίκτυο πληροφοριών που θα προειδοποιούσε για τις κινήσεις της Χαμάς όσο και από τη στρατιωτική ισχύ του ισραηλινού στρατού, ικανή να αποκρούσει μια χερσαία εισβολή της Χαμάς.
Στη σημερινή επίθεση της Χαμάς, αυτές οι δύο δικλείδες ασφαλείας απέτυχαν. Απέτυχαν δε, σε μία ιστορική μέρα για το Ισραήλ, σχεδόν 50 χρόνια από την ημέρα έναρξης του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ, γεγονός που κάνει ακόμη πιο περίεργο το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν γνώριζε ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί.

Το Ισραήλ έχει επενδύσει τεράστιους πόρους για την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης διείσδυσης σε επίπεδο πληροφοριών στο καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα. Έτσι το Ισραήλ είχε σημαντικό όγκο πληροφοριών για τις περισσότερες από τις πρωτοβουλίες της Χαμάς αλλά με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να εντοπίσει και να εξολοθρεύσει πολλούς από τους ηγέτες της. Σήμερα όλες αυτές οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό.
«Oι Ισραηλινοί τώρα θα αναρωτιούνται γιατί οι κατάσκοποι της χώρας τους απέτυχαν να το προβλέψουν αυτό και να προειδοποιήσουν αναλόγως», αναφέρει σε άρθρο του το BBC.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline