Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:18:59

Ειρωνείες κατά Ερντογάν σε Eυρώπη- ΗΠΑ: Προτείνει να γίνει....μουσουλμανική η Ιερουσαλήμ (όπως πριν τις Σταυροφορίες) ως πρωτεύουσα ξεχωριστού Κράτους των Παλαιστινίων. Κύριο

Και μετά παριστάνει τον πρόθυμο...μεσολαβητή. Και νέες αιχμές για τη καταπιεσμένη μειονότητα στη Θράκη.

Παρέμβαση, ασόβαρη και επιπόλαια, αντιφατική (καθώς μέχρι προχθές παρίστανε τον νέο σύμμαχο του Ιστραήλ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώθηκε με αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, την μουσουλμανική μετατροπή της Ιερουσαλήμ αλλά και αιχμές για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια εκκλησίας της Συρο-ορθόδοξης κοινότητας, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης. Μάλιστα είπε ότι έφυγαν οι (κατακτητές) Οθωμανοί από την περιοχή και έφυγε και η ειρήνη.

O Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων συγκρούσεων και ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. «Η υλοποίηση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με βάση τα σύνορα του 1967, με γεωγραφική ακεραιότητα και με την (ανατολική) Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της, είναι μια ανάγκη που δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί» Προέτρεψε το Ισραήλ και την Χαμάς να «στηρίξουν την ειρήνη» και να προστατεύσουν αμάχους.
Ερντογάν: Αιχμές για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αναφέρθηκε στις θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα. «Δεν παραμελούμε επίσης την αποκατάσταση και την κατασκευή χώρων λατρείας που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες. Με την εκλογή του εκπροσώπου των μειονοτήτων στο Συμβούλιο Ιδρυμάτων, όλα τα ιδρύματα είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν εύκολα τα προβλήματά τους στο υψηλότερο κρατικό επίπεδο. Παρόλο που οι διακρίσεις εις βάρος των αδελφών μας στα Βαλκάνια και τη Δυτική Θράκη συνεχίζουν να αυξάνονται, εμείς ποτέ δεν καταφύγαμε σε μια τέτοια οδό εναντίον ομάδων διαφορετικών πεποιθήσεων, ούτε επιτρέψαμε να γίνει κάτι τέτοιο. Διατηρούμε αυτή την στάση εναγκαλισμού, η οποία αποτελεί κληρονομιά του Σουλτάνου Φατίχ, σε κάθε τομέα, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση».

Επικοινωνία Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ισραήλ: «Να μην πληγεί αδιακρίτως ο λαός της Γάζας

2.Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε στον ισραηλινό ομόλογό του πως η Άγκυρα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατόν.
Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ είχε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα στον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Χέρτσογκ ότι οποιεσδήποτε ενέργειες «πλήττουν αδιακρίτως τον λαό της Γάζας» θα εντείνουν τα δεινά και θα κλιμακώσουν περαιτέρω τη βία στην περιοχή, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Όπως είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα τον Αμπάς, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε στον ισραηλινό ομόλογό του πως η Άγκυρα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατόν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline