Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  11:32:11

Πόλεμος-εφιάλτης. Επίθεση κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο. Φόβοι για ανάμιξη των μουλάδων του Ιράν. Η Χαμάς με βροχή ρουκετών Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα. Κύριο

Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στην περιοχή και αποβίβαση ομάδων πεζοναυτών για ενίσχυση της εισβολής στη Γάζα και άλλες περιοχές. Ιράν: Το εφιαλτικό σενάριο της εμπλοκής του στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

1.Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι απάντησε με πυρά πυροβολικού στις εκτοξεύσεις που προέρχονταν από το λιβανέζικα σύνορα, αν και πριν δύο ημέρες η Κυβέρνηση της χώρας δήλωνε ότι δεν θα έχει καμία ανάμιξη στην πολεμική αναμέτρηση Ισραήλ- Παλαιστινίων. Δήλωση, την οποία αγνόησε η Χεζμπολάχ ενεργούμενο των μουλάδων του Ιράν..
Μια «βροχή» ρουκετών εκτοξεύθηκε χθες Τρίτη από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας στο Reuters, στην τρίτη συνεχόμενη ημέρα βίας κατά μήκος των λιβανοϊσραηλινών συνόρων.

Μία πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από παλαιστινιακές ομάδες. Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι απάντησε με πυρά πυροβολικού στις εκτοξεύσεις που προέρχονταν από το λιβανέζικο έδαφος.

Ο Λίβανος βρισκόταν ήδη σε έξαρση μετά τον θάνατο έξι μαχητών κατά μήκος των συνόρων τη Δευτέρα – τριών μελών της Χεζμπολάχ, ενός Ισραηλινού αξιωματικού και δύο Παλαιστινίων μαχητών που προκάλεσαν τη βία διεισδύοντας στο Ισραήλ από τον Λίβανο.
Η προσωρινή ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νότο, γνωστή ως UNIFIL, δήλωσε ότι επαληθεύει αναφορές για εκτόξευση ρουκετών.

2.Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή πέρα από τα στοιχεία της ανθρώπινης τραγωδίας έχει και τα χαρακτηριστικά του γεωπολιτικού σκακιού, υποστηρίζει σε ανάλυση του το Bloomberg. Η επιχείρηση που εκτέλεσε η Χαμάς το Σάββατο είναι η πιο ακραία στην ιστορία της, καθώς στοχοποίησε γυναίκες και παιδιά και πήρε όμηρους σε τέτοια κλίμακα που είναι σχεδόν αδύνατον το Ισραήλ να μην απαντήσει έντονα και μαζικά.

Αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια κίνηση που σχεδιάστηκε για να προκαλέσει μια αντίδραση και ιδανικά μια υπερβολική αντίδραση. Ιστορικά αντίστοιχες κινήσεις συνέβησαν το 1991, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ όταν οι συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ άρχισαν να βομβαρδίζουν το Ιράκ. Στόχος του ήταν να προκαλέσει το Ισραήλ να συμμετάσχει στη σύγκρουση και να φέρει έτσι και άλλα αραβικά έθνη στον πόλεμο στο πλευρό του Ιράκ. Η δεύτερη ήρθε μια δεκαετία αργότερα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μια επίθεση κατά των ΗΠΑ που η αμερικανική απάντηση θεωρούταν δεδομένη. που κάποια απάντηση ήταν σίγουρη.

Το κόλπο του Σαντάμ ωστόσο δεν έπιασε. Το Ισραήλ απέφυγε να εμπλακεί, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή αυτοσυγκράτηση. Το στρατήγημα της Αλ Κάιντα το 2001 ήταν πάρα πολύ επιτυχημένο, ωθώντας τελικά τις ΗΠΑ στην καταστροφική εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Το πως θα αντιδράσει το Ισραήλ αυτή την φορά θα είναι καθοριστικό και για τις αγορές.

Σε αυτό το σημείο, μια ισραηλινή απάντηση που θα αφορά τη Γάζα είναι αναπόφευκτη, και η περαιτέρω σύγκρουση με τη συμμετοχή του Λιβάνου φαίνεται πολύ πιθανή. Αυτό ανοίγει το δρόμο για πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο είτε στην πολιτική είτε στα οικονομικά των εθνών που βρίσκονται πιο μακριά. Εάν το Ισραήλ επιλέξει να εμπλέξει το Ιράν, αυτό θα είναι μια διαφορετική κατάσταση και οποιαδήποτε επέκταση για την εμπλοκή της Ρωσίας θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.
.
Το εφιαλτικό σενάριο σύγκρουσης Ιράν -Ισραήλ

Ο προφανής ιστορικός παραλληλισμός με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973 που προκάλεσε το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου μπορεί να μην είναι χρήσιμος σε έναν κόσμο που εξαρτάται πολύ λιγότερο από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με την Tina Fordham της Fordham Global Foresight, το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια ολοκληρωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Μια επιστροφή στον κίνδυνο άμεσων στρατιωτικών εντάσεων, συγκεκριμένα ο κίνδυνος ισραηλινών επιθέσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα είχε πιθανότατα συστημικό αντίκτυπο και δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί σε περίπτωση διεύρυνσης της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει κίνδυνος επανάληψης του εμπάργκο των τιμών του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970 αλλά οι υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμές του πετρελαίου θα τροφοδοτούσαν σαφώς τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Οι συγκρούσεις είναι από τη φύση τους πληθωριστικές, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ακόμη περισσότερο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline