Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  14:33:07

Τζο Μπάιντεν και Καγκελάριος Σολτς σε Ιορδανία και Ισραήλ για να προλάβουν τα χειρότερα από κάθε πλευρά: Παλαιστίνιους, Ιράν, Ισραήλ Χαμάς, Χεζομπολάχ, Λίβανο. Συνιστούν αυτοσυγκράτηση, ενίσχυση πολεμική του Ισραήλ, όχι εισβολή στην Γάζα. Κύριο

Ελάχιστες, μηδαμινές οι ελπίδες για σύντομη ειρήνευση. Στο κενό οι φιλοδοξίες του Ερντογκάν να παίξει ρόλο παράγοντα-μεσολαβητή στην περιοχή, τον οποίο ουδείς αναγνωρίζει για παρόμοιο ρόλο ήδη μονομερής κατά της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να έχει συναντήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους παύσης «του εν εξελίξει πολέμου στη Γάζα και σε τρόπους εύρεσης ενός πολιτικού ορίζοντα που θα επιτρέψει επίσης την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Πρώτος σταθμός το Ισραήλ

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να περάσει μέρος της Τετάρτης στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν αναμένεται να πετάξει στο Αμμάν της Ιορδανίας για συνομιλίες σχετικά με την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλαχ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει την Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες από τον πόλεμο της Γάζας στην περιοχή, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας θα έχει ξεχωριστή τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε σήμερα να μην γίνεται προσπάθεια προώθησης Παλαιστινίων προσφύγων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

«Συνεργαζόμαστε με όλους»

Το Reuters αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι τόνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν «θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή κάποιου είδους ασφαλούς διέλευσης για τους αμάχους».

2.Τι θα ζητήσει ο Μπάιντεν στη Συνάντηση Κορυφής στην Ιορδανία - Οι προτεραιότητές του για τον πόλεμο στο Ισραήλ
Για την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν αυρίο, Τετάρτη στην Ιορδανία στο πλαίσιο της τετραμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης καθώς επίσης και για τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN.
Όπως είπε, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι αυτή είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Ιορδανία», δήλωσε σήμερα Τρίτη,ο Κίρμπι.

Ο Μπάιντεν θα «μιλήσει με άλλους ηγέτες της περιοχής για την ανθρωπιστική βοήθεια που θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα πάει στη Γάζα, για τα μελλοντικά σχέδια και τις προθέσεις του Ισραήλ, για το πώς αυτός θα εξελιχθεί και οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους περιφερειακούς εταίρους για τους ομήρους ώστε να τους πάρουμε πίσω και να δούμε αν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στις οικογένειές τους όπου ανήκουν», είπε ο Κίρμπι μιλώντας στο CNN.

«Δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη σύγκρουση να κλιμακώνεται και να διευρύνεται• δεν υπάρχουν σχέδια ή προθέσεις να βάλουμε αμερικανούς στρατιώτες σε θέση μάχης στο Ισραήλ – όλα όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής», είπε.

Ο Μπάιντεν θα κρατήσει επίσης ψηλά στην ατζέντα το θέμα των αμερικανών ομήρων, «σχεδόν σε κάθε συνομιλία που θα έχει: με Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, καθώς και με τον Πρόεδρο (Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι) της Αιγύπτου, τον Πρόεδρο (Μαχμούντ) Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής και σίγουρα το βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας», είπε ο Κίρμπι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα παραμείνει στο Ισραήλ για περίπου πέντε ώρες, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Channel 12. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Αμάν, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας και θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής.

3.Μπάιντεν: Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί, αλλά πρέπει να ιδρυθεί και παλαιστινιακό κράτος

«Φρικιαστική πράξη μίσους»: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τον φόνο μικρού μουσουλμάνου 

«Μεγάλο λάθος» η εκ νέου ισραηλινή κατοχή στη Γάζα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτήρισε την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή απαραίτητη.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο κ. Μπάιντεν είπε ακόμη πως πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς και πρέπει να βρεθεί δρόμος προς την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.
Προειδοποίησε ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

«Μεγάλο λάθος»

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», έκρινε εξάλλου ο Τζο Μπάιντεν καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στο έδαφός του από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα, προχωρώντας σε χιλιάδες αεροπορικά πλήγματα, και διέταξε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν, να κινηθούν προς νότο, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».
Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο ογδοντάρης αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θεωρεί απαραίτητο» να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτόν, προσθέτοντας ότι δεν θα σταλούν ούτε στην Ουκρανία.

Το Ισραήλ διαθέτει «έναν από τους καλύτερους στρατούς» στον κόσμο και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όσα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

4.Πόλεμος στο Ισραήλ: Στη χώρα ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς – Προειδοποίηση σε Ιραν και Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν

Εντείνονται οι προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην περιοχή, την ώρα που η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε καθεστώς αναμονής.
Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στη Μέση Ανατολή καθώς οι πιο σημαντικοί ηγέτες αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην περιοχή επιδιώκοντας την επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.
Στο πλαίσιο αυτό, στην περιοχή μετέβη και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Έλι Κοέν, και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προειδοποίηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη διένεξη

Νωρίτερα, ο Γερμανός Καγκελάριος είχε συνάντησή με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια της οποίας προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη διένεξη Χαμάς – Ισραήλ, ενώ ο ιορδανός μονάρχης περιέγραψε ως «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης προσφύγων στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο.

«Δεσμευόμαστε μαζί με τους εταίρους μας να διασφαλίσουμε την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι απαραίτητο, διότι ο κόσμος εκεί χρησιμοποιείται από τη Χαμάς ως ανθρώπινη ασπίδα. Έχουμε καθήκον να ανακουφίσουμε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε τη διάκριση: «Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς και η Χαμάς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό τους. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι θύματα της Χαμάς».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σολτς προειδοποίησε «ρητά» την Χεζμπολάχ και το Ιράν «να μην επέμβουν στην σύγκρουση». Το θέμα είναι, υπογράμμισε, «να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή». Σε αυτό συμφώνησε και ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β', ο οποίος προειδοποίησε ότι ολόκληρη η περιοχή «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ένας νέος κύκλος βίας θα μας οδηγούσε στην άβυσσο». Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει, τόνισε και ζήτησε και εκείνος την προστασία των αμάχων. Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, θα πρέπει να ξαναρχίσει η διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική προοπτική», σημείωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline