Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  14:33:22

Αποχαιρετούμε τον παλαιό φίλο, στενό συνεργάτη, διαπρεπή οικονομολόγο και δημόσιο άνδρα Γιώργο Κουρή, με βαθιά αγάπη και οδύνη. Κύριο

Αθάνατος πάντα, θα τον αποχαιρετήσουμε Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ώρα 12.30 από το κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου – Ν.Φιλαδέλφεια.

Γιώργος Κουρής

Μια μικρή σκιαγραφία του βίου, της αξίας και του ήθους του.
Ο Γιώργος Κουρής σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδαί και συνέχισε την ακαδημαϊκή του πορεία με μεταπτυχιακούς τίτλους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνεργάσθηκε με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ αρθρογραφούσε για θέματα ενέργειας στις ειδικές εκδόσεις του «Economist Intelligence Unit». Δίδαξε οικονομικά σε πολλές Σχολές και στο Deree.
Κατά την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης (1989-1990) διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Ξενοφώντα Ζολώτα,(ο οποίος τον περιέβαλε με μεγάλη εκτίμηση) ενώ το 2004 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009.

Ο Γιώργος Κουρής ήταν αξιόπιστος οικονομολόγος, σχολιαστής σε τηλεοπτικές εκπομπές του ΑΝΤΕΝΝΑ, σε πολλά πάνελ δημόσιων συζητήσεων και αναλυτής σε εφημερίδες και περιοδικά, όπου έχει γράψει πλήθος άρθρων για τα δημοσιονομικά θέματα της χώρας. Το 2016 είχε αναλύσει τις ευθύνες για το Δημόσιο Χρέος 1996-2016, από τις Κυβερνήσεις των Α- Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα.

Είχε συνεργαστεί και με τον Γιώργο Παλαιοκρασσά, όταν αυτός ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη (1990-1992), και θεωρείτο βαθύς γνώστης των δημοσίων οικονομικών της χώρας και της λειτουργίας του Κρατικού Προϋπολογισμού και των λεγόμενων οικονομικών υπουργείων..

Διατηρώντας άριστες σχέσεις με όλους όσους συνεργάστηκε κατά καιρούς, άριστος οργανωτικός, δουλευταράς, ευσυνείδητος και άνθρωπος του καθήκοντος. ανάπτυξε δεσμούς εμπιστοσύνης με τον τον Κ.Καραμανλή, τον Γ, Αλογοσκούφη, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Πρ,Παυλόπουλο και άλλα επιφανή στελέχη της διακυβέρνησης Κώστα. Καραμανλή και της παράταξης, πάντοτε πρόθυμος να συζητήσει, να ανταποκριθεί να βοηθήσει με προτάσεις,, μελέτες και υποδείξεις του.

Η διακυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη του είχε προτείνει μέσω του υπουργού Οικονομικών Κ, Σταικούρα να αναλάβει σημαίνουσα θέση στο εξωτερικό σε οικονομικό οργανισμό, αλλά ό ίδιος προτιμούσε για οικογενειακούς και άλλους λόγους να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν συνέβη τελικώς.

Στον ιδιωτικό τομέα είχε παλαιότερα επιτελική θέση στο περιοδικό «Αγορά», ενώ εργάσθηκε με επιτυχία ως σύμβουλος για ενεργειακά projects σε όλο τον κόσμο. Διακρίθηκε για την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά του, ενώ αντιμετώπισε με σθένος όσους επιχείρησαν να τον εμπλέξουν στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και σε σκάνδαλο μαύρων ταμείων της Ρηγίλλης», κερδίζοντας όλες τις δικαστικές μάχες. Με μάρτυρα, κυρίως, τον Μιχάλη Δημητρίου καταδίκασε τους συκοφάντες της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή του τότε ΠΑΣΟΚ και του κύκλου του Γιώργου Παπανδρέου σε πολύμηνη καταδίκη και υψηλή χρηματική αποζημίωση.

Το τελευταίο διάστημα αρθρογραφούσε με συνέπεια στον «Ελεύθερο Τύπο», παρεμβαίνοντας καίρια σε ζητήματα οικονομίας και πολιτικής, με κύρια γνωρίσματα την καλή γνώση των δεδομένων, την σοβαρότητα στην ανάλυση και τη διορατικότητα για συνέπειες και εξελίξεις.. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ήταν τακτικός και πολύτιμος συνεργάτης στην Ιστοσελίδα papernews.gr, όπου εγνώριζε μεγάλη ανταπόκριση.

2.Με ανάρτησή του στο Facebook ο Γιώργος Αλογοσκούφης κοινοποίησε αυτή του Τέρενς Κουίκ. Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας επί Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης Καραμανλή έγραψε συγκεκριμένα: «Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη τον εκλεκτό στενό συνεργάτη και φίλο Γιώργο Κουρή που έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά μας».

Τον αδελφικό/οικογενειακό φίλο Γιώργο Κουρή που έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά μας, θα τον αποχαιρετήσουμε Δευτέρα 23 Οκτ. ώρα 12.30 από το κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου – Ν.Φιλαδέλφεια. Για μία ακόμη φορά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη Σμαρώ &τις κόρες τους. Ο Monsieur Le Baron θα είναι πάντα πολύτιμο κομμάτι της ζωής μου με αναμνήσεις από τις ατελείωτες ώρες/μέρες παρέας μας, τα ταξίδια, τις διακοπές μας, τις κοινές χαρές/λύπες και τη γόνιμη δημοσιογραφική συνεργασία μας.

Ο Γιώργος Κουρής ήταν καλός οικονομολόγος και αναλυτής σε εφημερίδες και περιοδικά κι έχει γράψει πλήθος άρθρων για τα δημοσιονομικά της χώρας. Το 2016 είχε αναλύσει τις ευθύνες για το Δημόσιο Χρέος 1996-2016, από τις Κυβερνήσεις των Α- Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα.
Είχε συνεργαστεί και με τον Γιώργο Παλαιοκρασσά, όταν αυτός ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη (1990-1992), και θεωρείτο βαθύς γνώστης των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline