Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  16:24:57

Διαρκής η κόκκινη κάρτα για εισβολή στη Γάζα... Μπλίνκεν: Οι Παλαιστίνιοι πολίτες πρέπει να προστατευθούν. Οι δηλώσεις Γκουτέρες στον ΟΗΕ υπέρ της καταπιεσμένης Γάζας και η οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ του Ισραήλ. Κύριο

Ο Γκουτέρες νωρίτερα τόνισε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή» είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των αμάχων.

«Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή», πρόσθεσε.

1.Υψηλοί τόνοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταξύ του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες και του ισραηλινού πρέσβη.
«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;» Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Έλι Κόεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού ο Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του καταδίκασε τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

«Αναμφίβολα, αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας», συνέχισε ο Κόεν, δείχνοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων. Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε τη «σοκαριστική ομιλία» του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για «ανοχή» απέναντι «στην τρομοκρατία και τους φόνους» της Χαμάς.

Ο Γκουτέρες νωρίτερα είπε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή» είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των αμάχων. «Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή», πρόσθεσε.
«Όμως τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Γκουτέρες.

Ο Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε «σοκαριστική» την ομιλία του γενικού γραμματέα. «Η δήλωσή του ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τον φόνο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που γεννήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα έχει τέτοιες φρικτές απόψεις», ανέφερε στην ανάρτησή του και τον καλεί να παραιτηθεί.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και η διεθνής διπλωματία επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, της μοναδικής που συνδέει τη Λωρίδα με τον υπόλοιπο κόσμο και δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Από το Σάββατο 54 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό έχουν περάσει στη Γάζα και ο Γκουτέρες είπε ότι είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών» των αμάχων.
Η Λιν Χέιστινγκς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού, είπε στο Συμβούλιο ότι άλλα 20 φορτηγά πρόκειται να περάσουν σήμερα, όμως και πάλι δεν θα επιτραπεί να μεταφέρουν καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα καύσιμα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε ότι η Χαμάς δεν θα πρέπει να τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις μάχες του ισραηλινού στρατού με τους μαχητές της Χαμάς μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο κ. Μπλίνκεν μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξε πως θα πρέπει να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό. «Καλούμε όλες τις χώρες να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.
«Ένας πολίτης είναι ένας πολίτης», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι και οι Παλαιστίνιοι πολίτες «πρέπει να προστατευθούν».

«Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες... και το Ισραήλ πρέπει να λάβει προφυλάξεις. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα πρέπει να μπορούν να εισέρχονται στη Γάζα και να πηγαίνουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται. Οι άμαχοι πρέπει να είναι σε θέση να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο», είπε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «εργαστεί αδιάκοπα» για αυτούς τους στόχους.

Προειδοποίησε το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα το Ιράν, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει «αποφασιστικά» σε τυχόν επίθεση, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για διάχυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Ιράν. Δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να επεκταθεί. Όμως αν το Ιράν ή όσοι συνεργαζόμενοι μαζί του επιτεθούν σε αμερικανικό προσωπικό, όπου και αν γίνει αυτό, μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα υπερασπιστούμε τον λαό μας, την ασφάλειά μας, γρήγορα και με αποφασιστικότητα», είπε ο Μπλίνκεν στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι «διευκολύνει ενεργά» τις επιθέσεις σε βάσεις όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή και έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίξει ένα σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν οι ΗΠΑ με το οποίο αναγνωρίζεται «το δικαίωμα όλων των χωρών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline