Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  16:30:50

Ανησυχία και στις νέες δημοσκοπήσεις για τις καλπάζουσα ακρίβεια (τρόφιμα, ενέργεια, υπηρεσίες, καύσιμα) και το δύσκολο χειμώνα, που έρχεται στα οικονομικά θέματα.. Κύριο

Δημοσκόπηση: Η κοινωνία αγωνιά, ο Κασσελάκης δεν τραβάει, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί (ακόμη), αλλά η οικονομία προκαλεί νέα ανασφάλεια.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA δείχνει ποια προβλήματα απασχολούν τους πολίτες αλλά και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει την κυριαρχία της ΝΔ
Μια ακτινογραφία της «κατάστασης πνευμάτων» στην ελληνική κοινωνία προσφέρει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.

Αποτυπώνει ένα ισχυρό υπόβαθρο δυσαρέσκειας και αγωνία, κυρίως γύρω από την οικονομία, την σταθερά κυρίαρχη θέση της ΝΔ μέσα στο πολιτικό σκηνικό, τα αποτελέσματα της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ και την ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμού στην αντιπολίτευση προς όφελος του ΠΑΣΟΚ.

Η δυσαρέσκεια επιμένει – βασική έγνοια η οικονομία

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μέσα στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας. Το 60% των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 34% προς τη σωστή, ένα κλίμα ελαφρά θετικότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο, στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, όταν ήταν 62%-32% αντίστοιχα, αλλά παρ' όλα αυτά αρνητικό.

Τι ανησυχεί τους πολίτες; Η οικονομία. Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα το 39% απαντάει η οικονομία (36% τον Σεπτέμβριο) και 24% η ακρίβεια (23% το Σεπτέμβριο). Αντιθέτως, όλα τα άλλα προβλήματα έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αγωνία για το κόστος ζωής ιδίως μπροστά στον χειμώνα που έρχεται. Πράγμα που σημαίνει ότι το εάν δεν αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και η αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας, οι παράμετροι αυτοί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό γενικότερα.

Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης (που είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης και της πρόβλεψης για την οικονομία), που παραμένει σταθερά αρνητικός στο -45.

Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση – επιμένει η αρνητική αποτίμηση για την αντιπολίτευση
Ενδιαφέρον έχει το πώς βαθμολογούν οι πολίτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους διαφορετικούς τομείς του έργου της. Οι τέσσερις τομείς με όπου η κυβέρνηση έχει τις υψηλότερες επιδόσεις είναι η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, η αμυντική θωράκιση και η εξωτερική πολιτική.

Αντιθέτως, «κόκκινη κάρτα» βγάζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% αρνητικές γνώμες), στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (72% αρνητικές γνώμες), την στην αντιεγκληματική πολιτική (72% αρνητικές γνώμες), την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (67%).

Η συνολική εικόνα της κυβέρνησης δείχνει μια ελαφρά βελτίωση, παρότι κινείται στα ίδια επίπεδα. Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση είναι στο 36% και οι αρνητικές στο 59%. Όμως, η εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ιδιαίτερα αρνητική. Μόνο το 9% έχει θετική γνώμη για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το 85% έχει αρνητική γνώμη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline