Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:40:48

Πέτρος Θέμελης: Έφυγε ένας φωτισμένος Έλληνας, που άφησε σπουδαίο έργο. Πολύτιμη, αιώνια κληρονομιά στη Μεσσηνία. Κύριο

«Σπάνιο, πρωτοπόρο πνεύμα, πολυδιάστατος άνθρωπος, ταγμένος "στο σκάμμα", όπως έλεγε ο ίδιος, μυστικός συνομιλητής της πέτρας και του χώματος, ακροάστηκε τη φωνή του παρελθόντος και ξανάστησε, στο ήμερο μεσσηνιακό τοπίο, ανάμεσα στις ελιές, ένα ανοιχτό μουσείο.

Στην Αρχαία Μεσσήνη, ξαναζωντάνεψε μια ολόκληρη πόλη και την παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο ως ένα υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου που υποδέχεται τον επισκέπτη όχι μόνο για τον περιδιαβεί, αλλά και για να τον ζήσει. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη».

Πέτρος Θέμελης: Την Τετάρτη η νεκρώσιμος ακολουθία, την Πέμπτη η κηδεία

Οι ακριβείς πληροφορίες για την ώρα και το μέρος της κηδείας

1.Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον αρχαιολόγο και καθηγητή Πέτρο Θέμελη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη 1 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Πέτρο Θέμελη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το σωματείο «Διάζωμα», του οποίου ο επιφανής αρχαιολόγος υπήρξε αντιπρόεδρος «την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 μ.μ. θα ακολουθήσει η ταφή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης».
Στο συλλυπητήριο μήνυμα του σωματείου και του προέδρου, Σταύρου Μπένου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας Πέτρος Θέμελης, πνεύμα, σώμα και αίμα του σωματείου "Διάζωμα". Θρηνούμε την απουσία του. Υμνούμε την παρουσία του».

Πέτρος Θέμελης: Η μοίρα μου είναι το σκάμμα

Ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες αρχαιολόγους. «Η μοίρα μου, το κάρμα μου είναι το σκάμμα», δήλωνε σε παλιότερη συνέντευξή του στη LiFO.
«Δεν βαριέμαι ποτέ να σκάβω και αυτό με κρατάει δυνατό, κι έχω αντοχές, έχω μάθει έτσι. Αν καθόμουν σε ένα γραφείο, θα είχα πάθει κατάθλιψη. Στην ανασκαφή ζεις μια από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις μιας ζωής, να χτυπήσεις ένα αντικείμενο ενώ σκάβεις. Αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο είναι το χώμα, το τι θα βγάλει», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο Πέτρος Θέμελης.

Σακελλαροπούλου: Χαρισματικός δάσκαλος, ακάματος ερευνητής, οραματιστής ο Πέτρος Θέμελης
Με ανάρτηση στα social media η ΠτΔ αποχαιρετά τον Πέτρο Θέμελη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά με θλίψη τον αρχαιολόγο, Πέτρο Θέμελη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μέσω ανάρτησης στα social media υπογραμμίζει τη μεγάλη προσφορά του Πέτρου Θέμελη και επισημαίνει ότι υπήρξε σπουδαίος αρχαιολόγος, στιβαρός επιστήμονας, χαρισματικός πανεστημιακός δάσκαλος. Επίσης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάνει λόγο για έναν παθιασμένο ανασκαφέα, που ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη, ένα από τα μεγαλύτερα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα του τόπου μας.

2.Η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον Πέτρο Θέμελη

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον σπουδαίο αρχαιολόγο, στιβαρό επιστήμονα, χαρισματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο, παθιασμένο ανασκαφέα, ακάματο ερευνητή, τον οραματιστή Πέτρο Θέμελη», αναφέρει στην ανάρτησή της στο facebook, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Προσθέτει πως ο Πέτρος Θέμελης «πίστευε στην "κοινωνικοποίηση" των μνημείων και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάστηκε, τόσο για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, ενός από τα μεγαλύτερα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα του τόπου μας, όσο και την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων θεάτρων, ως ιδρυτικό μέλος του σωματείου "Διάζωμα".»

Συμπληρώνει πως ο Πέτρος Θέμελης ήταν «σπάνιο, πρωτοπόρο πνεύμα, πολυδιάστατος άνθρωπος, ταγμένος "στο σκάμμα", όπως έλεγε ο ίδιος, μυστικός συνομιλητής της πέτρας και του χώματος, ακροάστηκε τη φωνή του παρελθόντος και ξανάστησε, στο ήμερο μεσσηνιακό τοπίο, ανάμεσα στις ελιές, ένα ανοιχτό μουσείο. Στην Αρχαία Μεσσήνη, ξαναζωντάνεψε μια ολόκληρη πόλη και την παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο ως ένα υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου που υποδέχεται τον επισκέπτη όχι μόνο για τον περιδιαβεί, αλλά και για να τον ζήσει. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη».

Μητσοτάκης: Ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας
«Φωτισμένος αρχαιολόγος, αφήνει πολύτιμη κληρονομιά»

3.Ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχαιρετώντας τον αρχαιολόγο.
«Αποχαιρετούμε με οδύνη» τον Πέτρο Θέμελη, έγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του, για τον θάνατο του διακεκριμένου αρχαιολόγου σε ηλικία 87 ετών.

«Φωτισμένος αρχαιολόγος», που «αφήνει πολύτιμη κληρονομιά», επεσήμανε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Πέτρου Θέμελη.
«Η Ελλάδα, η Μεσσηνία και όλοι μας αποχαιρετούμε με οδύνη τον Πέτρο Θέμελη. Τον φωτισμένο αρχαιολόγο, που έλεγε ότι "το κάρμα μου είναι το σκάμμα μου". Και τον επιστήμονα που έκανε στοίχημα της ζωής του την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Εκεί, όπου και πάλι ο ίδιος τόνιζε πως "έζησε πολλή ευτυχία"», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Θέμελης υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας. Γιατί αφήνει πολύτιμη κληρονομιά του το φως που εκείνος φρόντισε να εκπέμπει πάντα στον χρόνο η εθνική μας κληρονομιά. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια, στους συνεργάτες, στους μαθητές και στους πολλούς φίλους του σε ολόκληρη τη χώρα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline