Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:41:08

Μαρτυρική γίνεται η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ. Στόχος η πλήρης εξόντωση της Χαμάς, με κάθε μέσο.... Ανθρωπιστικά δράματα με χιλιάδες αθώους. Μητσοτάκης: «άλλο η εξόντωση της Χαμάς, άλλο ο λαός της Παλαιστίνης». Κύριο

Συνεχίζονται επίμονες οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα υπάρχουν οι διεθνείς αντιδράσεις για το χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια και τα αθώα θύματα παράπλευρων απωλειών.

1.Διαρκής πολιορκία, περίσφυξη καιμ μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα των δύο εκατομ, κατοίκων της Γάζας, μεγάλες απώλειες αθώων και δοκιμασίες απλών πολιτών. Για δεύτερο πλήγμα εξαπέλυσε το Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Γάζα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Από το νέο βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις από την χθεσινή ισραηλινή επίθεση στην Τζαμπαλίγια με τους νεκρούς να είναι πάνω από 50. Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι της Χαμάς κάνουν λόγο για τουλάχιστον 400 νεκρούς από τον βομβαρδισμό, τονίζοντας παράλληλα πως οι Ισραηλινοί όμηροι «εκτίθενται στον θάνατο και τον όλεθρο» όπως και οι Παλαιστίνιοι.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «συγκλονισμένος από τον υψηλό αριθμό θυμάτων» από το ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό, προτρέποντας και τα δύο μέρη να εξισορροπήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα με την «υποχρέωση να γλιτώσουν τους αμάχους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
Όπως έγινε γνωστό οι πρώτοι πολίτες από τη Γάζα, κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και τραυματίες, πέρασαν από το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα προς την Αίγυπτο.

Επτά νεκροί όμηροι

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι 7 πολίτες όμηροι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανάμεσά τους και τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.
«Θάνατος επτά πολιτών κρατουμένων, εκ των οποίων τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, κατά την σφαγή στην Τζαμπαλίγια χθες», αναφέρεται σε μήνυμα των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ-Κάσαμ στο Telegram.
Στις 26 Οκτωβρίου, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ είχαν ανακοινώσει ότι, κατ' εκτίμησιν, «περί τους πενήντα» όμηροι είχαν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί κατά ανεξάρτητο τρόπο.

Οι ισραηλινές αρχές ανεβάζουν σε 240 τον αριθμό των ομήρων, Ισραηλινών, διπλής υπηκοότητας και ξένων, που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.
Τέσσερις όμηροι, γυναίκες, έχουν απελευθερωθεί από την οργάνωση.
Την Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε ισραηλινή γυναίκα στρατιώτη, αλλά η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς διέψευσε ότι κρατείτο.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ ανακοίνωσαν χθες ότι η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει «τις προσεχείς ημέρες» ξένους ομήρους.
Νέος συναγερμός στο Ισραήλ
Σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, αναφέρουν για επιτυχημένη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Γίνονται πολύ σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο, χτυπάμε τρομοκράτες όλων των επιπέδων, από μαχητές στο πεδίο μέχρι υψηλόβαθμους».
Ο Γκάλαντ προσθέτει ότι η δραστηριότητα των IDF αποκαλύπτει υπόγειες σήραγγες και αναγκάζει τους τρομοκράτες να βγουν έξω.

Την ίδια ώρα συναγερμοί σε κεντρικό και νότιο Ισραήλ ήχησαν σήμερα λόγω των επιθέσεων. «Ειδικότερα στην πόλη Ασντότ όπου ήμασταν και κάναμε ρεπορτάζ για το χθεσινό χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα 4 τραυματίες, ήχησαν οι σειρήνες και μάλιστα ακούσαμε εκρήξεις στον ουρανό από τις αναχαιτίσεςι των ρουκετών που έρχονται από τη Γάζα. Συνεχίζονται οι επιθέσεις από τη Γάζα όπως συνεχίζονται και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο με στόχους στο βόρειο ισραηλινό έδαφος» σημείωσε.

Εμπλοκή των Χούτι

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης παρενέβησαν στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα μακριά από την Σανάα, ανακοινώνοντας χθες Τρίτη ότι εκτόξευσαν drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, μια επίθεση που υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχει η σύγκρουση για την περιφέρεια.
Μέρος του «άξονα της αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν, οι Χούθι έχουν ταχθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων μετά την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο για το κίνημα που βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια σε πόλεμο με έναν υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό.

Ο Γιαχία Σαρί, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η οργάνωση εκτόξευσε «μεγάλο αριθμό» βαλλιστικών πυραύλων και drones εναντίον του Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις για να «βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους να νικήσουν».
Η ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επηρεάζει όλη την περιοχή, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Ο Σαρί δήλωσε ότι αυτή ήταν η τρίτη επίθεση των Χούθι εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες ότι οι σιίτες αντάρτες ευθύνονται για μια επίθεση με drones στις 28 Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκρήξεις στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ είχε ήδη κατηγορήσει για αυτή τους Χούθι. Εξάλλου στις 19 Οκτωβρίου αμερικανικό πολεμικό πλοίο είχε αναχαιτίσει τρεις πυραύλους κρουζ.
Ο Τζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι είναι απαράδεκτες, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε πώς σκοπεύει να αντιδράσει η χώρα του.
Ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας

Στην Υεμένη επικρατεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σχετική ηρεμία, στο πλαίσιο προσπάθειας του ΟΗΕ για ειρήνευση. Η Σαουδική Αραβία διεξάγει συνομιλίες με τους Χούτι καθώς το επιθυμεί να απεμπλακεί από τον πόλεμο και να επικεντρωθεί στην οικονομική πολιτική.
Όμως οι επιθέσεις των Χούτι εναντίον του Ισραήλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκρουση.

Η πιο άμεση διαδρομή για οποιονδήποτε πύραυλο ή drone που εκτοξεύεται από την Υεμένη περνά από τη δυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεχίζοντας πάνω από την Ιορδανία και μέσα στο Ισραήλ.
Ο Σαουδάραβας αναλυτής Αζίζ Αλγασιάν δήλωσε ότι το Ριάντ θα πρέπει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η σύγκρουση να επεκταθεί εντός των συνόρων της χώρας.

«Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πόλεμος έχει τη δυναμική να θέσει τους Σαουδάραβες σε μια θέση που θα χρειαστεί να επιλέξουν πλευρά μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ιράν», εκτίμησε. «Εκτιμώ ότι οι Σαουδάραβες θέλουν να το αποφύγουν αυτό».
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, μακροχρόνιοι εχθροί, συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις νωρίτερα φέτος.

Η Ιορδανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ

Η Ιορδανία αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει «αμέσως» τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποφασίστηκε μετά την αιματηρή επίθεση που διέπραξε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Σήμερα (Τετάρτη), ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Αλ-Σαφάντι αποφάσισε να ανακαλέσει αμέσως τον Ιορδανό πρεσβευτή στο Ισραήλ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει τον ισραηλινό πόλεμο που σκοτώνει αθώους στη Γάζα».

Επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη Χαμάς: «Να διαβάζετε λίγο περισσότερο, είστε εκτός κλίματος»

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της στάσης της Ελλάδας τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε διαχωρισμός ανάμεσα στη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε στην κριτική του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Ανδρουλάκη για τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της στάσης της Ελλάδας τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε διαχωρισμός ανάμεσα στη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στην στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ που θα πρέπει να λάβει υπόψιν το διεθνές δίκαιο.
«Διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ζημιώνει τον παλαιστινιακό λαό και πρέπει να ηττηθεί. Η Ελλάδα ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις και διακοπή των επιχειρήσεων για να υποστηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας, καθώς η επίθεση έχει κλιμακωθεί πολύ πέραν από μία λελογισμένη αντίδραση μετά την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Στο Κάιρο είδα τον πρόεδρο Αμπάς και συνομίλησα και στο τηλέφωνο μαζί του κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός συνάντησε μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
==Απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε «Και αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για την μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Yasser Arafat, δεκαετία '80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας;

Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά».

Προσέξτε, δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν μια πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ. Και εσείς επανέρχεστε σε αυτή την περίοδο. Τι να σας πω τώρα; Από εκεί και πέρα, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

Ακολουθεί ολόκληρη η δευτερολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή:

Εάν είχε τηρηθεί ο χρόνος κ. Βελόπουλε, θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της συνεδρίασης ακούγοντας και τη δική σας παρέμβαση.
Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη, για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον Κανονισμό της Βουλής.

Και θα ξεκινήσω με τον κ. Ανδρουλάκη. Μιλήσατε 30 λεπτά. Για το νομοσχέδιο μιλήσατε τρία. Λοιπόν, εδώ, δεν είναι βήμα άσκησης γενικής έκθεσης ιδεών, είναι Κοινοβούλιο. Υπάρχει κανονισμός, υπάρχει ημερήσια διάταξη και οφείλετε να την τηρείτε. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Φάμελλο, ο οποίος μίλησε τέσσερα λεπτά για το νομοσχέδιο.
Μιας και αναφέρεστε, λοιπόν, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στην παρουσία μου στη Βουλή -γιατί ξεκινήσατε κ. Φάμελλε με κάποιες ειρωνικές μομφές σχετικά με τη συχνότητα με την οποίαν έρχομαι στο Κοινοβούλιο - πρώτον, την προηγούμενη τετραετία, η παρουσία μου στο Κοινοβούλιο και οι αντιπαραθέσεις μου με τους πολιτικούς αρχηγούς σε επίπεδο αρχηγών ήταν πολύ πιο συχνές από οποιαδήποτε άλλη φάση θυμάμαι εγώ τουλάχιστον, τα είκοσι χρόνια που είμαι Βουλευτής.

Σεβάστηκα απόλυτα τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησα σε όλες τις προ ημερησίας συζητήσεις -προκάλεσα πολλές εγώ ο ίδιος- και, δόξα τω Θεώ, δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν είχαμε έναν ζωντανό κοινοβουλευτικό διάλογο την προηγούμενη τετραετία.
Για πάμε να δούμε λίγο, λοιπόν, τι έχει γίνει αυτές τις 120 μέρες; Πόσες επίκαιρες ερωτήσεις έχετε καταθέσει στον Πρωθυπουργό, κ. Φάμελλε; Μηδέν. Και έρχεστε εδώ και εγκαλείτε εμένα γιατί δεν έρχομαι να σας απαντήσω. Πόσες έχετε καταθέσει κ. Ανδρουλάκη; Μία. Δεν είναι ότι έχετε καταθέσει δέκα ερωτήσεις ας πούμε και εγκαλείτε εμένα γιατί δεν έρχομαι να σας απαντήσω.

Άρα, το ποιος κρύβεται από τη Βουλή ή μπορεί να αισθάνεται άβολα από αυτό το πλαίσιο της ζωντανής αντιπαράθεσης χωρίς γραμμένες πρωτολογίες ας το κρίνουν οι πολίτες οι οποίοι μας ακούν.
Έχουμε μία υποχρέωση να σεβαστούμε τον Κανονισμό. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα επικαιρότητας τα οποία απασχολούν τη Βουλή και είναι λογικό. Συνήθως το κάνουμε αυτό, ξέρετε, κ. Ανδρουλάκη, στις δευτερολογίες. Εδώ δεν είναι «bon pour l' orient», στο Ευρωκοινοβούλιο δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκοβαν τον χρόνο στο ένα ή στα τρία λεπτά διότι αυτοί ήταν οι κανόνες της αίθουσας.

Έρχεστε εδώ, λοιπόν, μιλάτε επί παντός επιστητού και μετά εγκαλείτε και τον Πρόεδρο της Βουλής γιατί σας ζητά το αυτονόητο: να είμαστε πιο συγκρατημένοι στη διαχείριση του χρόνου ακριβώς για να μπορούμε να ακούμε και τα μικρότερα κόμματα, γιατί είμαστε μια οκτακομματική Βουλή.

Λοιπόν, έρχομαι τώρα, για να επιχειρήσω εγώ κ. Πρόεδρε αυτή τη φορά να τηρήσω το χρόνο και να δώσω, όσο αυτό είναι εφικτό, το καλό παράδειγμα, στα θέματα τα οποία ετέθησαν στις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών, μη σχετιζόμενα με το νομοσχέδιο.
Λοιπόν, ως προς τη στάση μας σχετικά με το ζήτημα της μεγάλης κρίσης η οποία έχει προκύψει στη Μέση Ανατολή. Ήμασταν απολύτως σαφείς από την πρώτη στιγμή και επαναλαμβάνω αυτά τα οποία έχω πει σε πολλές ευκαιρίες εντός και εκτός Ελλάδος.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε στο Ισραήλ το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας μετά την όντως, θα συμφωνήσω μαζί σας, ανατριχιαστική, φρικιαστική, πρωτοφανή επίθεση την οποία δέχτηκε από μία τρομοκρατική οργάνωση εντός των εδαφών του. Είπαμε όμως, ταυτόχρονα, ότι επειδή το Ισραήλ είναι μια Δημοκρατία, ο πήχης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προφανώς διαφορετικός από τον μη πήχη μίας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Είπαμε, λοιπόν, ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Διαχωρίσαμε απόλυτα την Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και από την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία διοικεί τη Δυτική Όχθη, ισχυριζόμενοι και εμείς, όπως πολλοί άλλοι, ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, τον ζημιώνει βαθύτατα με τη συνολική της δράση. Δεν αποτελεί συνομιλητή κανενός και η δράση της όχι απλά πρέπει να καταδικαστεί, αλλά πρέπει να ηττηθεί.

Ισχυριστήκαμε από την πρώτη στιγμή και δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν όχι απλά ανθρωπιστικοί δίοδοι αλλά και «ανθρωπιστικές παύσεις», διακοπή δηλαδή των πολεμικών επιχειρήσεων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας. Είναι τραγικές οι εικόνες -θέλω να είμαι απολύτως σαφής- οι οποίες αυτή τη στιγμή εκπέμπονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τη Γάζα. Χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά χάνουν τη ζωή τους από μία επίθεση η οποία έχει κλιμακωθεί πέραν των ορίων που θα περίμενε κανείς -το λέω ευθέως και ανοιχτά- να θεωρείται ως λελογισμένη αντίδραση σε μία επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ. Και ήμασταν απολύτως σαφείς σε αυτό.

Δουλέψαμε και μιλήσαμε με όλες τις αραβικές χώρες με τις οποίες εξακολουθούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές. Ήμουν από τους ελάχιστους Πρωθυπουργούς που βρέθηκαν και στο Κάιρο και στο Ισραήλ. Και στο Κάιρο είδα τον Πρόεδρο Abbas, με τον οποίο συνομίλησα και στο τηλέφωνο. Ήταν ο Πρόεδρος Abbas στο Κάιρο, κ. Ανδρουλάκη και κ. Φάμελλε.

Και από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα δεν άλλαξε τη θέση της περί της ανάγκης επίλυσης, πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη λογική των δύο κρατών. Αυτά τα έχουμε πει με απόλυτη σαφήνεια.
Συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και με άλλες χώρες για να δούμε πώς μπορούμε να αποστείλουμε ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να εξασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το συντομότερο δυνατόν.

Και ναι, δεν υπερψηφίσαμε ένα ψήφισμα το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν ήταν ισορροπημένο. Αυτή είναι η άποψη της χώρας και δεν ήμασταν μόνοι. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών θεώρησαν το ίδιο, ότι αυτό το ψήφισμα, από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να ενσωματώσουμε την τροπολογία του Καναδά που έκανε ρητή αναφορά στην καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, ότι αυτό το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν ήταν ισορροπημένο και εν τέλει δεν εναρμονιζόταν και με τα εθνικά συμφέροντα.

Τα οποία εθνικά συμφέροντα σέβονται αφενός τη στρατηγική σχέση την οποία έχουμε με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που δεν θα υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κράτους του Ισραήλ, και βέβαια όλη την πίεση την οποία έχουμε ασκήσει στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή και εμείς με τις όποιες δυνατότητές μας, έτσι ώστε να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην χάνονται αδικαιολόγητα ζωές στη Λωρίδα της Γάζας.
Κ

αι αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για την μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Yasser Arafat, δεκαετία '80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας;

Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά.

Προσέξτε, δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν μια πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ. Και εσείς επανέρχεστε σε αυτή την περίοδο. Τι να σας πω τώρα; Από εκεί και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Λοιπόν, έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι αξιότιμοι ομιλητές. Σας ακούω, κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη...
(Φωνές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης)
Σας ακούω, σας ακούω, λοιπόν, ναι, αλλά δεν είχε πάρει αγκαλιά τον Yasser Arafat ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, δεν τον είχε πάρει αγκαλιά. Εντάξει; Λοιπόν...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline