Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:39:25

Γιατί βρέθηκε «ξαφνικά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κίνα; Με μεθοδικότητα προετοίμασε τις πλέον κορυφαίες επαφές του στο Πεκίνο και με συγκεκριμένους στόχους. Κύριο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αξιόπιστος συνομιλητής εκ μέρους της Ε.Ε. επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.

1. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με καλή προετριμασία, μεθοδικότητα που αιφνιδιάζει ορισμένους..Ταξίδι – «αστραπή» στην Κίνα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη διάρκεια της σχεδόν 24ωρης παραμονής του στο Πεκίνο θα συναντηθεί αργά (σήμερα,) χθες Πέμπτη, και σήμερα, Παρασκευή, με το σύνολο της εκεί ηγεσίας και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί. Κορυφαίες επαφές με συγκεκριμένο στοχοδιάγραμμα.

Οι παλαιότεροι θυμούνται την ιστορική επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη δεκαετία του ΄70, στην Κίνα. Έγινε αμέσως μετά την διπλωματία του... Πινγκ Πονγκ του Ρίτσαρντ Νίξον, τότε που ακόμα οι Κινέζοι ήταν προσηλωμένοι στο κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο. Τότε που λόγω της ενδυμασίας τους δύσκολα ξεχώριζες στον δρόμο τον Κινέζο από την Κινέζα. Ήταν εντυπωσιακές οι εικόνες των κινέζων με τα ποδήλατα στους δρόμους, όπως εντυπωσιακή ήταν και η αιθαλομίχλη που τότε σκέπαζε τον ουρανό του Πεκίνου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μπορεί τότε να μην έπαιξε (το διπλωματικό) Πινγκ Πονγκ, αλλά ενθουσιάστηκε με την φιλοξενία των Κινέζων, την τεχνολογία τους και την εργασιακή πειθαρχία τους. Είχε μακρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Χουά Κούο Φενγκ και τον αντιπρόεδρο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Οι θέσεις των δύο πλευρών συνέκλιναν στην υπεράσπιση των προϋποθέσεων για τη διατήρηση της ειρήνης και την καταδίκη του «ηγεμονισμού», που απειλούσε να διαταράξει τη διεθνή ισορροπία.

Η επίσκεψη είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, τόση που αμέσως άνοιξαν οι πρώτες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Στα επίσημα γεύματά τους οι Κινέζοι μπορεί να πρόσφεραν στην ελληνική αντιπροσωπεία χοιρινό, ή πάπια (η περιβόητη πάπια του Πεκίνου), γαρίδες αλλά και jelly fish (που οι περισσότεροι το πέρασαν για κινέζικη... μακαρονάδα), ωστόσο οι Κινέζοι έδειξαν ιδιαίτεροι ενδιαφέρον για το ελληνικό λάδι, τις ελιές, το κρασί τα ροδάκινα και τα πορτοκάλια. Μια νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις άνοιγε, που συνεχίστηκε μέσα στα χρόνια. Από τότε άλλαξαν πολλά, σχεδόν όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν το Πεκίνο.
Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να αναχωρήσει (εάν δεν είχε ήδη αναχωρήσει) για το Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Θα είναι σύντομη επίσκεψη (θα επιστρέψει αμέσως στην Αθήνα λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή) , αλλά αποτελεί μια καλή ευκαιρία ώστε να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Πεδίο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. Να σημειώσω ακόμα πως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

2.Μητσοτάκης: Επίσκεψη «αστραπή» στο Πεκίνο για επαφές με την κινεζική ηγεσία

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Σι Τζινπίνγκ, Λι Τσιανγκ και Τζάο Λετζί - Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα και οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Ταξίδι – «αστραπή» στην Κίνα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη διάρκεια της σχεδόν 24ωρης παραμονής του στο Πεκίνο προγραμματισε να συναντηθεί χθες Πέμπτη, και σήμερα Παρασκευή, με το σύνολο της εκεί ηγεσίας και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη μεγάλη ασιατική χώρα ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο εκτός από το Πεκίνο να βρεθεί και στη Σαγκάη για να επισκεφθεί, όπως είχε κάνει και πριν από 4 χρόνια, την μεγάλη εμπορική Έκθεση CIIE (China International Import Expo), όπου υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

Λόγω, ωστόσο, των εξελίξεων στην περιοχή μας, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει με την κινεζική πολιτική ηγεσία. Στην Έκθεση της Σαγκάης θα τον εκπροσωπήσουν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, οι οποίοι τον συνοδεύουν στο ταξίδι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη στο Πεκίνο αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Πεδίο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. Η επίσκεψη, σημειώνουν, πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ επισημαίνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει στους συνομιλητές του τη θέση ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς. Η Ελλάδα, διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δισ. ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline