Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:28:01

Δοξαστική συγκέντρωση τη Δευτέρα υπέρ του Κώστα Σημίτη, με την παρουσία Κυρ. Μητσοτάκη. Γ. Πρετεντέρης χθες στα ΝΕΑ: «Θα τιμήσουμε τον καλύτερο Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης...». Οι 15 Σημιτικοί, που διοικούν σήμερα την Κυβέρνηση της ΝΔ. Κύριο

Μια μερίδα βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί υπερβολική τη απόδοση τόσων τιμών αναγνώρισης στον Πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ (και των σκανδάλων Χρηματιστηρίου, Siemens, Μαντέλη, Ακη,Τσουκάτου, Παπαντωνίου και τόσων άλλων).

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι η άκριτη πασοκοποίηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει να φθείρει τη ΝΔ και να προκαλεί ρήγματα δυσαρέσκειας από τα δεξιά της..

1.Ειδική ανοιχτή εκδήλωση, εν μέσω πολλών σχολίων, προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, 84 χρονών, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στο «Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος», στις 19:00 (ώρα άφιξης 18:00) από το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Γιάννης Πρετεντέρης, ξεκάθαρος στις απόψεις, ιδέες και προτιμήσεις, κατέληξε στο άρθρο του στα ΝΕΑ της Παρασκευής, με τα εξής χαρακτηριστικά:

«...Τη Δευτέρα θα τιμήσουμε τον πρόεδρο Σημίτη και δεν θα το κάνουμε απλώς επειδή υπήρξε ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε γενναιόδωρα.
Θα το κάνουμε επειδή τιμώντας έναν καλό πρώην πρωθυπουργό δείχνεις τον δρόμο που οφείλουν να ακολουθήσουν και οι επίγονοί του.
Δηλαδή τον δρόμο του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού, της ευημερίας και της ανάπτυξης που χρειάζεται για να ανέβει κατηγορία και η χώρα.

Ο Σημίτης στην πρωθυπουργία του το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Παρέδωσε μια καλύτερη Ελλάδα από εκείνην που ανέλαβε.
Δεν είναι λοιπόν μόνο θέμα αναγνώρισης. Είναι και θέμα παιδαγωγικής.
Αρκεί φυσικά να καταλάβουν τον δρόμο και να τον ακολουθήσουν οι σημερινοί επίγονοι.
Διότι οι άμεσοι διάδοχοι του Σημίτη τόσο στην πρωθυπουργία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, τα έκαναν όσο πιο μούσκεμα γίνεται.».

2.Η Εκδήλωση για τον Σημίτη, μια ελάχιστη αναγνώριση του μεγάλου έργου του ,κατά τους διοργανωτές. Πολλοί από τους οποίους είτε έχουν ενταχθεί σε κορυφαίες θέσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είτε δοξάζουν-αναβαθμίζουν εαυτούς.
Τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα, στις 19:00, θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση ο Κώστας Σημίτης.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής καθώς δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της νεολαίας.
Την εκδήλωση θα ανοίξει η Πρόεδρος του Δικτύου, κα. Άννα Διαμαντοπούλου.
Θα ακολουθήσει video για τη ζωή και το έργο του πρ. Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη καθώς και βιντεοσκοπημενοι χαιρετισμοί διεθνών προσωπικοτήτων.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Ομότιμο καθηγητή του Τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Παν/μίου κ. Γιάννη Βούλγαρη και τον Πρέσβη Επί Τιμή κ. Αριστείδη Αγαθοκλή με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα.
Χαιρετισμό θα πραγματοποιήσει ο πρ. Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.
Στην αρχή και στο πέρας της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με νέους από την γενιά Χ και Z.

3. Η πρωτοβουλία ανήκει στο «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου και της αξίζουν συγχαρητήρια: πρόκειται για μια γενναιόδωρη αναγνώριση του κορυφαίου πρωθυπουργού των τελευταίων δεκαετιών. Του πολιτικού που παρότι πολεμήθηκε από όλες τις πτέρυγες του λαϊκισμού, το 2004 παρέδωσε στον διάδοχό του την καλύτερη Ελλάδα της σύγχρονης Ιστορίας της.

Όχι μόνο γιατί έφερε εις πέρας τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία δεν είχαν γίνει όλο τον περασμένο αιώνα στη χώρα μας. Αλλά γιατί ήταν ο πρώτος κεντροαριστερός πρωθυπουργός που άνοιξε το δρόμο (ερχόμενος σε ρήξη με το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ και τη λαϊκή Δεξιά της εποχής) στον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και έδωσε νόημα στον όρο «μεταρρυθμίσεις».

Σε σχέση με τους επιγόνους του στην Κεντροαριστερά, ο Σημίτης βρίσκεται σε εμφατική αντίφαση, ως προς τις ιδέες, τη στάση και συμπεριφορά. Ακόμη και οι πιο φανατικοί επικριτές του αναγνωρίζουν ότι έφερε την Πολιτική στο προσκήνιο, την αποτελεσματικότητα και την ευπρέπεια. Ανέλαβε ευθύνες και ρίσκα, ανοίχτηκε στη μεγάλη εικόνα της Ευρώπης. Ακόμη και ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε όλους τους διαδόχους του (και όσους τον διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ!) έδωσε περιεχόμενο στη φράση «πολιτικός πολιτισμός».

Ο Κώστας Σημίτης θα μπορούσε να αποτελεί ενδεχομένως ένα υπόδειγμα για τη σύγχρονη Κεντροαριστερά, που πνίγεται στο μικρό και ελεγχόμενο, κατατρύχεται από λαϊκισμό και υπολογισμούς, λυγίζει μπροστά στο πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Αλλά όσο κι αν ο «σημιτισμός» ή «εκσυγχρονισμός» πολεμήθηκαν από αφιονισμένους λαϊκιστές, η κοινή γνώμη πάντα στο τέλος θα επικροτεί τον ορθολογισμό.

Δεν είναι τυχαίο, λένε διοργανωτές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση του Δικτύου. Στον νυν πρωθυπουργό πιστώνονται πολλά από τα θετικά χαρακτηριστικά του Σημίτη. Μοιράζονται κυρίως την αφοσίωση στο δρόμο του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και την εμμονή στις μεταρρυθμίσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης τόλμησε, επιπλέον, να ανεβάσει κατηγορία την παράταξη της ΝΔ, κάνοντας «ανοίγματα» σε πολιτικούς που εκπροσωπούσαν την μεταρρυθμιστική Κεντροαριστερά. Όπως φάνηκε και στην πρόσφατη διαφωνία του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, στη Βουλή, για την εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στο θέμα του Ισραήλ, από τα δύο πολιτικά «υποδείγματα», ο Μητσοτάκης επιλέγει το μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό.

4. Διαχρονικοί της εξουσίας- Άλλοτε ΠΑΣΟΚ, σήμερα υπουργοί του Κυρ. Μητσοτάκη

Στους 63 υπουργούς και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εντοπίζει κάποιος συνολικά 15 πρόσωπα, και άλλα τόσα στον κρατικό μηχανισμό ως γενικοί γραμματείς, πρόεδροι και δοικητές από το 2019, τα οποία, στο παρελθόν είχαν κάποια διαδρομή, άλλοι σημαντική και άλλοι περιορισμένης εμβέλειας, στο ΠΑΣΟΚ.Οπως τότε ο Γεώργιος Γαμπρίτσος πρόεδρος της ΕΡΤ επί Μητσοτάκη εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και στην ίδια θέση επι διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, άλλα ηγετικά στελέχη Τραπεζών και της περιόδου Κ, Σημίτη και ΓΑΠ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπουργός Προεδρίας και άλλοτε ηγέτης της ΚΝΕ και στέλεχος επί χρόνια του ΠΑΣΟΚ της διακυβέρνησης Σημίτη και πολλοί άλλοι .
Ολοι τους έχουν βέβαια κόψει εδώ και πολλά χρόνια τους δεσμούς τους με το κόμμα που τους ανέδειξε ή είχαν απλώς θητεύσει, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν εξελιχθεί στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του πρωθυπουργού και της Ν.Δ.

● Πιο αναλυτικά, η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής επί χρόνια, κορυφαίο στέλεχος και υπουργός σε κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, πήρε μετεγγραφή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, όντας πλέον βουλευτής Δυτικής Αθήνας.

● Ακραιφνής μητσοτακικός τα τελευταία χρόνια ο άλλοτε «πράσινος» Γιώργος Φλωρίδης είναι ο νέος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε υποστηρίξει για τις υποκλοπές ότι ουδείς εξαιρείται από την παρακολούθηση και πλέον θα προΐσταται πολιτικά ενός τομέα του κράτους που θα διεξάγει έρευνα για την υπόθεση που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη, είχε τοποθετηθεί το 2015 επικεφαλής στο Επικρατείας επί προεδρίας Βενιζέλου αλλά δεν εξελέγη. Παραιτήθηκε της έδρας του το 2011 κατά την κρίση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου.
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και αγαπημένο πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ο σημερινός υπουργός Παιδείας και πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

● Ενα πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου είχε κάνει ο νέος ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ήταν γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη.
Πρώην μέλος ΠΑΣΠ και νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι ο Κύπριος, νέος υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Μάλιστα, σύμφωνα με φωτογραφικά ντοκουμέντα στο διαδίκτυο, συμμετείχε στα νιάτα του στην πορεία του Πολυτεχνείου κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία.

● Σχέσεις με το βενιζελικό και εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ είχε η αμετακίνητη υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχοντας θητεύσει ως γ.γ. Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Σημίτη, καθώς και αργότερα επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου.

● Ως τεχνοκράτης, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου και νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει διατελέσει συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, πρόεδρος και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.

● Από το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως τον ΣΕΒ και το μέγαρο Μαξίμου, ο Ακης Σκέρτσος ήταν και παραμένει ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με καταβολές από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ (λέγεται ότι είχε τον Κ. Σημίτη πολιτικό πατέρα του) και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, γιος πρώην βουλευτή του κόμματος, ο οποίος πέρασε από τη νεολαία αλλά και ως νομικός σύμβουλος των πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη.

Τέλος, η αναβαθμισθείσα από γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σε υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ήταν διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline