Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:40:21

Πέμπτη δημοσκόπηση, από την Alco: Κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη με διαφορά 20,6 μονάδων -Πέφτει κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζει με το 13,5-12 την καυτή ανάσα του ΠΑΣΟΚ. Με διαγραφές μπορεί να πέσει στο 10%. Κύριο

Πρώτο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα η ακρίβεια σε πολλούς τομείς (τρόφιμα, μεταφορές, καύσιμα) και το πιό αδύνατο σημείο της Κυβερνητικής πολιτικής.

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσε η πέμπτη στη σειρά δημοσκόπηση, εκείνη της ALCO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha. Παράλληλα, η μέτρηση καταγράφει μεγάλη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία των τιμών, με πάνω από επτά στους δέκα να δηλώνουν ότι έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν «πολύ ή αρκετά» τις αγορές βασικών αγαθών, όπως και ότι σε ποσοστό 67% σχεδιάζουν να περιορίσουν τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Άνοδος της ΝΔ, πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ προηγείται με 20,6 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην αναγωγή επί των εγκύρων, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα καταγράφει άνοδο 1,8 μονάδων , ενώ αντίστοιχη πτώση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κερδίζουν σχεδόν από μία μονάδα, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα μόνον η η Νίκη και η Ελληνική Λύση καταγράφουν κάποια κέρδη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι Σπαρτιάτες καταγράφουν πτώση σχεδόν δύο μονάδων και μένουν πολύ κάτω από το όριο του 3%, ενώ οριακή πτώση εμφανίζει και η Πλεύση Ελευθερίας, που είναι στο 2,6% με την αναγωγή επί των εγκύρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 31 μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προηγείται μόλις μία μονάδα του Νίκου Ανδρουλάκη - και οι δύο μένουν κάτω από το 10%.

Τα νοικοκυριά κόβουν από παντού

Σε περικοπές ακόμα και σε βασικά είδη δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει το 73% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 67% αναφέρει ότι σχεδιάζει να περιορίσει τη θέρμανση τους χειμερινούς μήνες. Οι καταναλωτές δηλώνουν δύσπιστοι στις κυβερνητικές εκτιμήσεις για μείωση των τιμών, ενώ σε ποσοστό σχεδόν 80% εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα βοηθήσουν ελάχιστα ή καθόλου.

2.Δημοσκόπηση Alco: Στο 20,6 η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης

Στο 20,6 διαμορφώνεται η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Alco που παρουσιάστηκε από το κεντρικό δελτίο του Alpha, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34,1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 13,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,7%, το ΚΚΕ με 8,6%, οι Σπαρτιάτες με 2,6% και Ελληνική Λύση 5,2%
Facebook Twitter Facebook Twitter Facebook Twitter Facebook Twitter Facebook Twitter Facebook Twitter
Περισσότερα σε λίγο

2.Στη μέτρηση επιβεβαιώνεται η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, καθώς τον εμπιστεύονται οι πολίτες ως πρωθυπουργό σε ποσοστό τεράστιο σε σχέση με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς.

Η ΝΔ όχι μόνο κινείται σε ποσοστά κοντά σε εκείνα των εθνικών εκλογών αλλά ανεβάζει κιόλας τα ποσοστά της σε σχέση με την έρευνα του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κι άλλο (σχεδόν δύο μονάδες) ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ανεβαίνει, όπως και το ΚΚΕ.

Στη δημοσκόπηση που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αποτυπώνεται επίσης το πόσο επηρεάζει τα νοικοκυριά το ράλι στις τιμές τροφίμων, το πόσο εμπιστεύεται ο πολίτης τα μέτρα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας

Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ κινείται 34,1% (από 32,3%) ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,5% (από 15,3%), ενώ το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και το ΚΚΕ μς 8,6% ανεβάζουν τα ποσοστά τους.

Εκτίμηση ψήφου
Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κωστας Παναγόπουλος ανέφερε ότι στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ θα εκινείτο στο 38,%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 14% και το ΚΚΕ κοντά στο 10% .

Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται οι πολίτες για πρωθυπουργό
Οι πολίτες επιλέγουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 37%, δείχνοντας ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του παραμένει αδιατάρακτη. Τον Στ. Κασσελάκη απαντά το 8%, τον Ν. Ανδρουλάκη 7% ενώ «κανέναν» απαντά το εντυπωσιακό 30%.

Το 46% απαντά ότι δεν βοηθούν «καθόλου» τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Το 33% απαντά «λίγο»

Επιπλέον το 52% απαντά ότι δεν πιστεύει τις δηλώσεις της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης.

Το 72% των ενοικιαστών, απαντά εξάλλου ότι δεν είχε επιπτώσεις η άνοδος των τιμών των ενοικίων έναντι 27% που απαντούν ότι μετακινήθηκαν σε μικρότερο και φθηνότερο χώρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline