Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:28:29

Οι Δημοκρατικοί σε απελπισία μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν 51-48 υπέρ της παλιννόστησης Ντ.Τραμπ. «Νικάει ο Τραμπ – χάνει ο Μπάιντεν»... Παγκόσμια αγωνία για τις συνέπειες μιας τέτοιας επανεκλογής-οπισθοδρόμησης-ανατροπής το 2024. Κύριο

Μια τελευταία έρευνα των New York Times, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, έφερε μεγάλη αναστάτωση στο Δημοκρατικό Κόμμα, που βλέπει τον νυν πρόεδρο να χάνει τις κρίσιμες πολιτείες που του έδωσαν τη νίκη το 2020 και αναζητά λύσεις –ή ελπίδα στο παράδειγμα του Ομπάμα.

1. Παράγοντες κάθε είδους των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ,κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ύστερα από μια δημοσκόπηση που έδειξε ότι ο Τζο Μπάιντεν υστερεί του Ντόναλντ Τραμπ σε πέντε από τις έξι πολιτείες-κλειδιά, ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ προηγείται στην Αριζόνα, την Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα και την Πενσλιβάνια, με τον Μπάιντεν να προηγείται μόνο στο Ουισκόνσιν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από τους New York Times και το Siena College.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ και στις έξι πολιτείες το 2020, αλλά ο πρώην πρόεδρος τώρα προηγείται κατά μέσο όρο από 48% έως 44% σε αυτές τις πολιτείες, που συνήθως καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε παναμερικανικό επίπεδο. Εχει χαθεί η ελπίδα λοιπόν για τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ να επανεκλεγεί; Οχι ακριβώς. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε ότι εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν για τα πολλά και πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, μέρος της υποστήριξής του σε ορισμένες πολιτείες θα μειωνόταν κατά περίπου 6%, ποσοστό το οποίο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ανατρέψει το αποτέλεσμα υπέρ του Μπάιντεν, όπως σημείωσε ο Guardian.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα των New York Times έρχεται μετά από σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η κούρσα για το 2024 είναι πλέον ντέρμπι και αυτό τρομάζει πολλούς εχθρούς του Τραμπ. Οι ψηφοφόροι φέρεται να εκφράζουν προβληματισμό για την ηλικία του Μπάιντεν, ο οποίος γίνεται 81 ετών αυτόν τον μήνα, αλλά και για τους χειρισμούς του στην οικονομία καθώς ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης. Και όπως ήταν αναμενόμενο, στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος άναψε και πάλι η συζήτηση για το αν θα πρέπει ο πρόεδρος να αποχωρήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έναν νεότερο υποψήφιο –άλλωστε το 2020, ο ίδιος ο Μπάιντεν έλεγε ότι η νίκη του θα ήταν μια «γέφυρα» για να δοθεί έπειτα η σκυτάλη στη νεότερη γενιά, ασχέτως αν άλλαξε γνώμη στη διαδρομή.

Ο Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι χρόνος για αλλαγή δεν υπάρχει. Σημείωσε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter): «Είναι πολύ αργά να αλλάξουμε άλογα. Πολλά θα συμβούν τον επόμενο χρόνο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και η ομάδα του Μπάιντεν λέει ότι η αποφασιστικότητά του να θέσει υποψηφιότητα είναι σταθερή». Την άλλη πλευρά εξέφρασε ο Μπιλ Κρίστολ, του Defending Democracy Together, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών που δεν θέλουν τον τραμπισμό. Έγραψε ο Κρίστον, επίσης στο Twitter: «Ηρθε η ώρα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπηρέτησε καλά τη χώρα μας.

Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει για την επόμενη χρονιά. Αλλά είναι καιρός για μια πράξη προσωπικής θυσίας και δημόσιου πνεύματος. Ηρθε η ώρα να περάσουμε τη δάδα στην επόμενη γενιά. Είναι καιρός ο Μπάιντεν να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος το 2024». ♦ Διαβάστε: Κι όμως δεν είναι τόσο γέροι για μια νέα θητεία Ο Αντριου Γιανγκ, επιχειρηματίας ο οποίος έχασε από τον Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών το 2020, προειδοποίησε –κι αυτός στο Twitter: «Αν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρούσε, θα έμενε στην Iστορία ως ένας ολοκληρωμένος πολιτικός που κέρδισε τον Τραμπ και πέτυχε πολλά. Αν αποφασίσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, μπορεί να θεωρηθεί ότι επιχείρησε μια από τις μεγάλες υπερβάσεις όλων των εποχών που θα μας οδηγήσει σε μια καταστροφική δεύτερη θητεία Τραμπ».

Η δημοσκόπηση των New York Times και της Siena υποδηλώνει ότι η πολυφυλετική και πολυεθνική υποστήριξη προς τον Μπάιντεν, κρίσιμη για την επιτυχία του το 2020, παρακμάζει. Οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών στηρίζουν ελάχιστα πλέον τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το προβάδισμά του μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων είναι μονοψήφιο και το πλεονέκτημά του στις αστικές περιοχές είναι το μισό από το πλεονέκτημα του Τραμπ στις αγροτικές περιοχές. Οι Αφροαμερικανοί, παραδοσιακοί υποστηρικτές των Δημοκρατικών, καταγράφουν 22% υποστήριξη σε αυτές τις έξι πολιτείες για τον Τραμπ, ένα επίπεδο που οι New York Times χαρακτηρίζουν «πρωτοφανές» για έναν Ρεπουμπλικανό στη σύγχρονη εποχή. Η σταθερή υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επίσης προκαλέσει κριτική από νέους και προοδευτικούς ψηφοφόρους. Οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι εμπιστεύονται τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν για την οικονομία με διαφορά 22 μονάδων.

Περίπου το 71% λέει ότι ο Μπάιντεν είναι «πολύ μεγάλος», συμπεριλαμβανομένου του 54% των δικών του υποστηρικτών. Μόλις το 39% αισθάνεται το ίδιο για τον Τραμπ, ο οποίος είναι 77 ετών. Οι εκλογές του επόμενου έτους θα μπορούσαν να περιπλακούν περαιτέρω από τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες του Ρόμπερτ Κπένεντι τζούνιορ και του αριστερού ακαδημαϊκού Κορνέλ Γουέστ. Ο Τραμπ, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, έδωσε κατάθεση σε μια δίκη για πολιτική απάτη στη Νέα Υόρκη. Αντιμετωπίζει επίσης 91 ποινικές κατηγορίες σε τέσσερις πολιτείες. Το επιτελείο του Μπάιντεν προσπάθησε να υποβαθμίσει την έρευνα και να καθησυχάσει όσους αγχώνονται.

Ο εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Κέβιν Μουνιόζ, δήλωσε: «Οι εκάστοτε προβλέψεις τείνουν να φαίνονται λίγο διαφορετικές ένα χρόνο αργότερα. Η Gallup προέβλεψε ήττα με οκτώ οκτώ μονάδες για τον πρόεδρο Ομπάμα αλλά εκείνος κέρδισε έναν χρόνο αργότερα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline