Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  13:17:42

Το Ισραήλ αρχίζει να χάνει την μάχη της επικοινωνίας και στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη. Απαράδεκτες θεωρούνται η πολεμική επιχείρηση καταστροφής στη Γάζα, οι απειλές Νετανιάχου για μόνιμη κυριαρχία του Ισραήλ, τα σχέδια αφανισμού των Παλαιστινίων. Κύριο

Μπλίνκεν ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Όχι σε εκτοπισμό Παλαιστινίων και κατοχή της Γάζας. Αρνηση Νετανιάχου για τριήμερα, έστω, αναστολή της πολιορκίας, που πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατηγορηματικά χθές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου.
«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου... Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στου δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.

«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου... Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», είπε.

«Καμία βίαιη εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα, ούτε τώρα, ούτε μετά τον πόλεμο. Καμία χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για τρομοκρατία ή άλλες βίαιες επιθέσεις. Καμία εκ νέου κατάληψη της Γάζας μετά το τέλος της σύγκρουσης. Καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας. Καμία μείωση στο έδαφος της Γάζας. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκύψουν τρομοκρατικές απειλές από τη Δυτική Όχθη», σημείωσε.

2.Άρματα μάχης μέσα στη Γάζα – Αυξάνουν τη δύναμη πυρός οι Ισραηλινοί 

Στην πόλη της Γάζας βρίσκονται πλέον οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ. Οι τελευταίες πληροφορίες των αραβικών δικτύων αναφέρουν ότι έχουν φτάσει 700 μέτρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το αρχηγείο της Χαμάς, και κοντά στον τρίτο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό αλ Σάτι.
Το Ισραήλ παρέτεινε κατά μια ώρα την ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών.
«Συνένοχη με το Ισραήλ η UNRWA για τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας» υποστηρίζει η Χαμάς.
Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο Αλ Κουντς περικόπτει της περισσότερες λειτουργίες του, λόγω έλλειψης καυσίμων.
«Ο μεγάλος αριθμός νεκρών αμάχων υποδεικνύει λάθη στις επιχειρήσεις του Ισραήλ» αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μεταξύ, με τις εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων να συνεχίζονται, η Ιταλία στέλνει πλωτό νοσοκομείο ανοιχτά της Γάζας. Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση 10-15 ομήρων με αντάλλαγμα διήμερη παύση.
«Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που έχει φτιάξει η ανθρωπότητα. Ολόκληρη η πόλη είναι μια τρομοκρατική βάση» υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ.

«Όλοι οι ηγέτες της Χαμάς είναι μελλοθάνατοι. Είναι θέμα χρόνου εντός της Γάζας ή εκτός της Γάζας οι ηγέτες της Χαμάς να συλληφθούν ή να σκοτωθούν από το Ισραήλ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κορνίκους.
«Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ότι προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή που θα φτάσουν στο νοσοκομείο Σίφα και για το τι θα κάνουν τότε» δηλώνει γιατρός.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίζονται ότι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στον καταυλισμό Σάτι και ότι έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στον εχθρό, αν και το Ισραήλ κάνει λόγο για 33 νεκρούς στρατιώτες.
Την ίδια ώρα, η έξοδος των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη της βόρειας Λωρίδας συνεχίζεται, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι 22.000 άνθρωποι πήραν τον δρόμο για τον νότο τις τελευταίες τρεις μέρες.

3.Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου: Πρόταση Αμερικανού προέδρου για τριήμερη εκεχειρία

Τριήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα, πρότεινε χωρίς επιτυχία στον Νετανιάχου ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ώστε να επιχειρηθεί επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Κι ενώ αναμένεται η απάντηση του Νετανιάχου, ισραηλινά μέσα διαρρέουν πως αυτή ήταν αρνητική, υπό το φόβο της μη τήρησης της συμφωνίας από τη Χαμάς. Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαφωνούν με την πρόθεση του Ισραήλ να έχει τον απόλυτο έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα, μετά τη λήξη του πολέμου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline