Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  10:46:07

«... Αρκετά με τον πόλεμο στη Γάζα..» Τζ. Μπάιντεν, Εμ. Μακρόν με δεκάδες ηγέτες κατά του πολέμου, με συντριβή των Παλαιστινίων και ισοπέδωση της Γάζας. Μακρόν: «Να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός». Κύριο

Μητσοτάκης από τους ηγέτες της Ευρώπης σε προσπάθεια πρώτης διεξόδου: Σημαντικός ο ανθρωπιστικός ρόλος μας για τη Γάζα.

1. Παρά της σκλήρυνση της στάσης ορισμένων παραγόντων του Ισραήλ με πρώτους τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα κυβερνητικού συνασπισμού, με ακραία σχέδια ισοπέδωσης της Γάζας ,με επίμονους, διαρκείς βομβαρδισμούς οι αντιρρήσεις στη Δύση ήταν πολλές τελευταία γι αυτές τις ακρότητες. Δεν ταυτίζεται η Χαμάς με τούς κατοίκους της Γάζας και το ανθρωπιστικό δράμα τους. Ήδη χθες μετά τον πρόεδρο των ΗΠ Α, κατά την έναρξη της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Λωρίδα της Γάζας που διεξάγεται στο Παρίσι ο γάλλος Πρόεδρος ζήτησε κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μαρκόν ζήτησε σήμερα «να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά την έναρξη της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Λωρίδα της Γάζας που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Μακρόν. «Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και ο Μακρόν επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης «ευθύνη (...) να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους». «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες», εκτίμησε.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».

Φιλοδοξία της διάσκεψης που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι να «εκτιμηθούν οι ανάγκες σε χρήματα, σε υλικά», σημείωσε ο Μακρόν, ενώ ζήτησε να συντονιστεί η παροχή βοήθειας και να οργανωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορέσει να παρασχεθεί.
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ το 2023.

2.Μπάιντεν πιεστικός, παρεμβατικός και επίμονος: Έχει πάρει λίγο παραπάνω από όσο ήλπιζα στον Νετανιάχου για να συμφωνήσει σε πολυήμερη ανθρωπιστική παύση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από το Ισραήλ «ανθρωπιστική παύση μεγαλύτερη των τριών ημερών», αν και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα» γενικής κατάπαυσης του πυρός.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, και ερωτηθείς εάν έχει απογοητευθεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις καθυστερήσεις στην καθιέρωση ανθρωπιστικών παύσεων, ο Μπάιντεν απάντησε: «Έχει πάρει λίγο παραπάνω από όσο ήλπιζα» (να συμφωνήσει σε μια παύση).

Συνέχισε πάντως λέγοντας πως δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» για μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, θα ωφελούσε τη Χαμάς.
Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης αισιόδοξος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων.

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο αφότου ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ότι το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόζει 4ωρες παύσεις εχθροπραξιών σε περιοχές της βόρειας Γάζας κάθε μέρα.

Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε επίσης γιατί οι ΗΠΑ έπληξαν χθες το βράδυ την εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στην ανατολική Συρία.
«Επειδή μας χτύπησαν», απάντησε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντεπιτεθούν ξανά «αν χρειαστεί».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline