Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:40:46

Ήδη, εννέα μήνες μετά την τραγωδία των 57 νεκρών του ΟΣΕ στα Τέμπη, το σκοτάδι μάλλον κράτησε αρκετά. Ο ολίγον απρόσεκτος (και αναρμόδιος) Άδωνης Γεωργιάδης. Η επανορθωτική δήλωση. Κύριο

Υπερβολές Κασσελάκη που ζητά την αποπομπή του από τον Πρωθυπουργό. Άδωνις Γεωργιάδης: Εγώ είπα ότι η τραγωδία δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, τίποτα διαφορετικό.

1.«Όλοι οι Έλληνες πονάμε για τα Τέμπη και θέλουμε να χυθεί άπλετο φως» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στη επανορθωτική του δήλωση.
«Εγώ είπα ότι δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Ακριβώς επειδή είναι μία πολύ μεγάλη τραγωδία, η κομματική σύγκρουση δεν έχει να προσφέρει κάτι στην ουσία του θέματος» σημείωσε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του στο κανάλι της Ναυτεμπορικής σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «προφανώς όλοι οι Έλληνες πονάμε για τα Τέμπη και θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, τέρατα είμαστε;».
«Ζητώ συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων για ένα και μοναδικό λόγο: Γιατί η εμπειρία μου έπρεπε να με προστατεύσει ότι θα δεχθώ αυτού του τύπου τη διαστρέβλωση και η σημερινή εικόνα της κομματικής αντιπαράθεσης προσθέτει στον πόνο τους – και δεν θα ήθελα αυτό να συμβεί» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «είναι σωστό να γίνει εξεταστική επιτροπή», προσθέτοντας ότι «μπορεί να αναδείξει τις διαχρονικές ατέλειες του συστήματος για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναγίνει ένα τέτοιο δυστύχημα».
«Άλλο πράγμα είναι η εξεταστική που το κίνητρό της είναι να μην ξαναγίνει ποτέ ένα τέτοιο δυστύχημα, άλλο πράγμα είναι μια προανακριτική που μοναδικός της στόχος θα είναι η αντιπολίτευση» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, σε διευκρινιστική ανάρτησή του αναφορικά με δηλώσεις του για το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη χθεσινή συνέντευξή του στον Real FM, δεν είπε ότι «ουδείς ενδιαφέρεται για τα Τέμπη», «όπως ψευδώς και δολίως γράφεται», αλλά «ουδείς ενδιαφέρεται για την προανακριτική ή την εξεταστική για τα Τέμπη», δηλαδή «για την πολιτική διελκυστίνδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την τραγωδία».
«Συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, είπα ότι ο λαός δεν ενδιαφέρεται για την κλωτσοπατινάδα των πολιτικών»

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε και από το βήμα της Βουλής στα πολιτικά πυρά που δέχθηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του. Ο κ. Γεωργιάδης προσήλθε στη Βουλή, μετά την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη που ζήτησε την πολιτική αποδοκιμασία του υπουργού από τον πρωθυπουργό, αλλά και μετά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε τη αποπομπή του κ. Γεωργιάδη.
«Αναγκάζομαι να έρθω στη Βουλή και να κάνω αυτήν την παρέμβαση μετά από την τοποθέτηση αρχικά του κυρίου Κατρίνη και μετά του κυρίου Κασσελάκη.

Αμφότεροι ζήτησαν την αποπομπή μου από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δήθεν αποτρόπαιες δηλώσεις μου ότι "ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη". Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Η εμπειρία μου η τηλεοπτική και ραδιοφωνική θα έπρεπε να με έχει προστατεύσει και να έχω αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή τη διαστρέβλωση που για μικροκομματικούς λόγους θα έκαναν μετά βεβαιότητας την επόμενη στιγμή οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, αγνοώντας τον πόνο των θυμάτων για τους οποίους υποτίθεται ότι σήμερα κόπτονται» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «προφανώς εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη ούτε θα μπορούσα να το έχω πει. Μόνο ένας άνθρωπος χωρίς καρδιά θα μπορούσε να είχε πει κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ δημόσια τον κύριο Δελατόλα, τον δημοσιογράφο που μου έκανε χθες την ερώτηση, για τη σημερινή του τοποθέτηση στον «Real Fm», ο οποίος είπε: "επειδή εγώ έκανα την ερώτηση στον κύριο Γεωργιάδη οφείλω να πω από την ίδια συχνότητα ότι ποτέ δεν είπε αυτό που του καταλογίζουν". Η ερώτηση ήταν ποια είναι η γνώμη μου για το αν πρέπει να γίνει προκαταρκτική ή εξεταστική για τα Τέμπη. Και αυτό που είπα είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για αυτό, δηλαδή για ποιο; Για τα Τέμπη; Όχι. Για τον πολιτικό καυγά.

Για την κλωτσοπατινάδα των πολιτικών, για την πολιτική μικροεκμετάλλευση, για το εμπόριο της τραγωδίας. Για αυτό δεν ενδιαφέρεται ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται να μην ξαναγίνει ποτέ ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα, να κάνει η πολιτεία ότι μπορεί για τους συγγενείς των θυμάτων και να διερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι και αυτοί να τιμωρηθούν. Αυτά ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Δεν τον ενδιαφέρουν το να τσακώνονται τα κόμματα πάνω σε ένα τέτοιο φοβερό δυστύχημα. Αυτό είπα, αυτό κατάλαβαν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε επίσης: «Εάν είχα πει αυτό που εσείς λέτε, θα είχα παραιτηθεί από μόνος μου από ντροπή. Δεν είπα ποτέ αυτό που εσείς λέτε, αλλά παρά ταύτα επαναλαμβάνω, ζητώ πραγματικά συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων διότι αυτή μου η αναφορά έδωσε την ευκαιρία σε εσάς να κάνετε αυτή τη φασαρία και να τους προκαλέσετε, άθελά μου κι εγώ μαζί, περισσότερο πόνο, ενώ οι άνθρωποι έχουν περάσει ήδη πολύ πόνο για να τους προκαλούμε και περισσότερο. Ασφαλώς, και εγώ και η κυβέρνηση και όλοι μας, δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα και για να μην ξαναγίνει ένα τέτοιο δυστύχημα και για να έρθουν όλα στο φως. Και αναμένουμε το πόρισμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και μια δήλωση. Ότι η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει την πρόταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ή θα καταθέσει το ΚΚΕ. Γιατί; Γιατί το να ψάξουμε τι πηγαίνει στραβά στο σύστημα, αυτό είναι σωστό, αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση, αυτό είναι διερεύνηση της ουσίας. Απλώς δικαιώσατε τη χθεσινή μου δήλωση γιατί σπεύσατε να κάνετε μικροκομματική αντιπαράθεση».

2.Βολές από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα, την αποπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη από την κυβέρνηση ζήτησε με ανάρτησή του o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Τις δηλώσεις καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη πρόκειται να ταχθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., επιφυλασσόμενη πάντως για το περιεχόμενο της πρότασης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε παλαιότερη αναφορά του πρωθυπουργού, ότι πρέπει να προσέχουν τις διατυπώσεις τους όλα τα στελέχη, γιατί υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας πολλές φορές. «Από ό,τι είδατε και σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης το είπε αυτό, ανέλαβε την ευθύνη για τη δήλωσή του η οποία παρερμηνεύτηκε, το ξεκαθάρισε και έδωσε σχετική απάντηση, στην οποία σας παραπέμπω» συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση για τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, είπε ότι «ζήτησε συγγνώμη για την αποστροφή του λόγου του, υπήρχε σίγουρα και μία απόδοση του λόγου του διαφορετική, το ξεκαθάρισε αυτό. Προφανώς και μας απασχολεί η τραγωδία, έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις, αποκατέστησε αυτό το οποίο είπε, σημασία έχει να προχωρήσει η συζήτηση και να δοθούν οι απαντήσεις για τις διαχρονικές ευθύνες». Ο κ. Μαρινάκης υπάρχει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα στην κυβέρνηση με τον κ. Γεωργιάδη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline