Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  13:52:19

Οι πάντες ψυχανεμίζονται τις νέες δημοσκοπήσεις σε 10 ημέρες... Κοινή πεποίθηση ότι θα είναι όλες χειρότερες για ΣΥΡΙΖΑ- Κασσελάκη από την τελευταία της έγκυρης MRB. Τα πέντε μεγάλα κατάγματα και οι νέες αποχωρήσεις. Κύριο

Οι προβλέψεις που κυριαρχούν στις συζητήσεις για τις εξελίξεις. Τις περιμένουν για τις τελικές του αποφάσεις όσοι βρίσκονται ακόμα με το ένα πόδι στο κατώφλι του ΣΥΡΙΖΑ.

1.-Βεβαιότητα των νέων εκτιμήσεων στο πολιτικό σκηνικό, μετά τα θλιβερά φαινόμενα φατριασμών, διχασμών, και την αποχώρηση της «Ομπρέλας» ότι είναι πέντε θλιβερές εξελίξεις, που καιρό τώρα θεωρούνται μονόδρομος και αναπόφευκτες. Τις έχει καταγράψει-προαναγείλει η τελευταία δημοσκόπηση στις αρχές Νοεμβρίου της έγκυρης MRB.

Καταρχήν οι νέες διασπάσεις και αποχωρήσεις κορυφής. Και μάλιστα σε χρόνο βραχύ, πολύ πριν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, πριν το Συνέδριο του Φεβρουαρίου αλλά μέσα στον Δεκέμβριο, η σταδιακή απώλεια της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ και η άνοδος του ΚΚΕ πάνω από 10-11%, η χαλαρή ενότητα-συσπείρωση της Κουμουνδούρου πανελλήνια στο...50%, η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 12%,και (το σπουδαιότερο) η μεγάλη μείωση της αρχηγικής αξίας-αποδοχής-δημοφιλίας του Στ. Κασσελάκη, που βαδίζει στον ίδιο αρχηγικό , διαλυτικό δρόμο του Ιωάννη Ζίγδη στην ΕΔΗΚ το 1977.

2.Δημοσκόπηση MRB: Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 65,5% των ψηφοφόρων του
Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023

Tο 63,4% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να παραμείνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της MRB, ενώ την ίδια ώρα η συσπείρωση που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Παράλληλα, το 63,4% εκτιμά πως το κόμμα δεν θα μπορέσει να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το 28,1% πως θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το β' μέρος της δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του OPEN, το 78,2% εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί ενώ το 13,9% πως θα μείνει ενωμένος. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 65,5% εκτιμά πως το κόμμα θα διασπαστεί, ενώ το 32,5% πως θα μείνει ενωμένο.
Επίσης, το 63,4% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να παραμείνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 28,1% πως θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση.

Στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές να αρθρώσει έναν ανανεωτικό αντιπολιτευτικό λόγο, το 66,4% απαντά αρνητικά και το 26,4% θετικά.
Εξάλλου, το 60% των ερωτηθέντων απαντά πως η δημοσιοποίηση γεγονότων της προσωπικής ζωής του κ. Κασσελάκη επηρεάζει πολύ ή αρκετά αρνητικά την εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και το 16,6% απαντά πως επηρεάζει θετικά.

Οι συσπειρώσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ καταγράφει συσπείρωση, στο 85,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 59,7%, με τους ψηφοφόρους του κόμματος της να μετακινούνται... παντού όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος. Συγκεκριμένα, το 19,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, το 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, το 4,6% προς το ΚΚΕ, το 4% προς το ΜέΡΑ25, και το 3,5% προ την Πλεύση Ελευθερίας.

Οι καταλληλότεροι και ο «κανένας»
Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και καθημερινότητας ο κ. Μητσοτάκης έχει το προβάδισμα σε καταλληλότητα.

Ειδικότερα:

Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το 40,1% των ερωτηθέντων απαντά πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 8,2% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 7,8% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 30,5% απαντά κανένας από τους τρεις.

Για τα θέματα οικονομίας, το 33,2% απαντά πως ο πρωθυπουργός μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα, το 11,1% απαντά πως καταλληλότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, και το 10,3% προτιμά τον Νίκο Ανδρουλάκη . Ο κανένας είναι πρώτος με 35,6%
Για τα θέματα της καθημερινότητας, το 28,2% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα, το 15,1% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 12,4% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κανένας από τους τρεις απαντά το 33,6%.

Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι πρώτος σε δημοφιλία, συγκεντρώνοντας θετικό ποσοστό της τάξης του 35,9%. Ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 34,5% θετικές απόψεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,6% θετικές απόψεις, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 22,7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 21%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 18%, ο Δημήτρης Νατσιός με 7,1% και ο Βασίλης Στίγκας με 4,7% θετικές απόψεις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline