Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  07:39:19

Ο Ερντογάν υβρίζει σκαιά ΗΠΑ και Ευρώπη, φιλόφρων προς Ελλάδα-Μητσοτάκη, που κακολογούν και απειλούν οι επιφανείς υπουργοί Εξωτερικών, Αμύνης και ο ΑΓΕΝ. Διπλό και ανειλικρινές παιχνίδι. Κύριο

«Η περίοδος που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πιο ισχυρή, ήταν όταν η ναυτιλία της ήταν ισχυρότερη. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και τους ναυτικούς, άρχισαν οι εδαφικές απώλειες.

Επειδή το ναυτικό ήταν αδύναμο, τα νησιά μας στο Αιγαίο κατακτήθηκαν από την Ελλάδα χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα».

Προκλητικός απόλυτα ο Τούρκος Α/ΓΕΝ: Αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και επαναλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση νησιών.

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Αρχηγός της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (Α/ΓΕΝ), Ναύαρχος Ερτζιουμέντ Τατλίογλου, μιλώντας σε εκδήλωση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
«Η περίοδος που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πιο ισχυρή, ήταν όταν η ναυτιλία της ήταν ισχυρότερη. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και τους ναυτικούς, άρχισαν οι εδαφικές απώλειες. Επειδή το ναυτικό ήταν αδύναμο, τα νησιά μας στο Αιγαίο κατακτήθηκαν από την Ελλάδα χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.

Και συνέχισε, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν θέλει να αρκείται σε αυτά. Τα μέρη που δείχνουν ως δικά τους στους χάρτες τους περιλαμβάνουν και τις περιοχές μας».

Αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, ο Τούρκος αξιωματικός είπε: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν 8 κύρια προβλήματα με την Ελλάδα. 7 από αυτά αφορούν εμάς. Αφορούν τη ναυτιλία. Γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή τους. Αντί όμως να τα λύσει, η Ελλάδα προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις. Υπάρχουν 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Έχουν οπλίσει 19 από αυτά. Έχουμε νησιά και βράχους των οποίων η κυριαρχία και η ιδιοκτησία αμφισβητούνται. Προσπαθούν να τα δείξουν ως δικά τους οργανώνοντας επισκέψεις αξιωματούχων».

«Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά σε 12 μίλια το 2020. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία. »Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια και στο Αιγαίο». Προσπαθεί να διεκδικήσει τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνοπτικά, στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει το ρόλο της περιφερειακής ηγεσίας», είπε ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.
Θέλοντας να τονίσει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, δήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα είχε λιγότερα πλοία από εμάς, τώρα βρισκόμαστε πλέον στο ίδιο επίπεδο».

2.Υπουργός Γκιουλέρ: Μία θετική εποχή ξεκίνησε στις σχέσεις με την Ελλάδα, είμαστε υπέρ ενός ειρηνικού μέλλοντος, αλλά πάντα υπέρ της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Αιγαίο και κατά της Λευκωσίας .

Για μια «ιστορική περίοδο ανάπτυξης των σχέσεων» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2024 στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν παρέλειψε όμως παράλληλα να αναφερθεί σε δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα» σε βάρος των ελληνικών νησιών και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, o Γιασάρ Γκιουλέρ είπε πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

....«Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν διακοπεί για περισσότερα από δύο χρόνια, επαναλήφθηκαν και επιτεύχθηκε συναίνεση στη συνάντηση να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και το επόμενο έτος. Ο γείτονας ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος με την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν θα συμβιβάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Γιασάρ Γκιουλέρ, τονίζοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω πολύ ξεκάθαρα ότι η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη "Γαλάζια Πατρίδα" μας είναι απόλυτη».

Σύμφωνα πάντα με το NTV, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα από τις μεθόδους λύσης που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής «λόγω της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων».

Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι «η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού» και κατέληξε λέγοντας: «Υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε αυτό το θέμα, που είναι το εθνικό μας ζήτημα, και εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού στο μέλλον, όπως πράξαμε μέχρι τώρα».

3.Διεκδικήσεις υπέρ της Τουρκίας και τα Δωδεκάνησα ο υπουργός Εξωτερικών.

Η κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των Τούρκων που ζουν στα Δωδεκάνησα, θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, θέμα που θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, στη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό τόνισε πως «αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών».

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ευαισθησία. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας της αμοιβαίας αλληλεγγύης» ανέφερε ο Φιντάν στη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνοτουρκική σύσκεψη υψηλού επιπέδου που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

«Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».

Για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, είπε πως «το κλειδί για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του. Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών και το status των δύο πλευρών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου επαναλήφθηκε στην ομιλία του τρίεδρου στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε αυτή την πορεία και θα υπερασπιστούμε το όραμα της λύσης των δύο κρατών με αποφασιστικότητα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline