Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  08:31:52

Μόνο εμπόδιο η.... Έφη Αχτσιόγλου, που έχει δισταγμούς και βαστάει καθυστέρηση. Η Ομάδα έχει αποφασίσει την αποχώρηση από το «οικοσύστημα Κασσελάκη»... Φέρεται να την παραγκωνίζουν οι βουλευτές ως μόνη επικεφαλής. Κύριο

Κασσελάκης: Δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση από την ομάδα Αχτσιόγλου, άρα θεωρώ ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν έφυγε η ομάδα της «Ομπρέλας», αλλά μερικά στελέχη που ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένα πρόσωπα - «Όλοι θα κριθούν» είπε για την ανάρτηση Πολάκη κατά της Σίας Αναγνωστοπούλου

1. Αισιόδοξη ίσως διπλής, σκόπιμης αναγνώρισης. Ως «ευχάριστη εξέλιξη» χαρακτήρισε το γεγονός ότι η τάση «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας από το βήμα του 7ου Thessaloniki Summit.

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην εσωκομματική κρίση, δήλωσε ότι όλοι κρίνονται «δείχνοντας» και προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη, τάχθηκε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «στυγνό», εγκαλώντας τον ότι εφαρμόζει οριζόντια μέτρα, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Άνοιγμα στον κόσμο της «Ομπρέλας»

Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο νέος πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως δεν έφυγε η ομάδα της «Ομπρέλας», αλλά μερικά στελέχη που ευθυγραμμίζονταν με συγκεκριμένα πρόσωπα, λέγοντας πως είναι «ένας κόσμος που εγώ τον ενστερνίζομαι».

Παράλληλα, απέστειλε νέο μήνυμα προς την «ομάδα Αχτσιόγλου», υποστηρίζοντας ότι «χθες είπα το πρωί σε μια συνέντευξή μου στο ράδιο ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο λέω και τώρα δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά τους ή κάποια απόφαση, το οποίο σημαίνει ότι παραμένουν στη βουλή». Στο πλαίσιο αυτό, «από τη στιγμή που παραμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι μέρος της ομάδας μας και αυτό είναι μια ευχάριστη εξέλιξη».

Στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τρίτος, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός επέλεξε και με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση αυτό είναι η βούληση της Ελληνίδας και του Έλληνα». Κληθείς να σχολιάσει τυχόν απώλειες από τη γενιά των «40ρηδων» σε στελεχιακό δυναμικό, σημείωσε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει «είναι οι φρέσκιες ιδέες», συμπληρώνοντας πως «η ηλικία δεν είναι το παν».

Για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά της συναδέλφου του, Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε πως ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε το κόσμο μας που δεν έχει φωνή, για να προσθέσει ότι «όπως είπα στην Κεντρική Επιτροπή όλοι θα κριθούν από το έργο που θα παραγάγουν και αυτό ισχύει προς πάσα κατεύθυνση».

2.Τις τελευταίες ώρες τα στελέχη της ομάδας ζύγιζαν τις αποφάσεις τους ως προς μια πιο συντονισμένη στρατηγική, ενώ ένα εκ των ονομάτων που ακούγεται ζωηρά για την επόμενη ημέρα της νέας ΚΟ και τα ηνία της είναι αυτό του Αλέξη Χαρίτση, μετά τις επιφυλάξεις και τους όρους, που διατυπώνει για τον χρόνο, τον τρόπο του νέου σχήματος,, το καταγγελτικό κείμενο, τον αριθμό των βουλευτών κλπ που σχετίζονται με το όλο εγχείρημα, που είναι η απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας προς αποχώρηση. Με πρώτους σε αποφασιστικότητα τους βουλευτές , που φέρονται να ξεπερνούν τους 7-8..

Η όλη στάση της Αχτσιόγλου στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής έχει τη δική της σημασία και αυτό είναι κάτι που μετρούν στο κλειστό επιτελείο και συντονιστικό του ρεύματος των «6+6». Προφανώς παραμένει υπέρ της αποχώρησης, αλλά με τον αστερίσκο των υλικών και πρακτικών δυσκολιών.
Των οργανωτικών μέσων, αλλά και του όλου στόχου: θα είναι ένας φορέας ιδεολογικής καθαρότητας ή κυβερνητικού προστάγματος;

Η όλη κίνηση θέλει, όπως φέρεται να είπε, δουλειά και διεργασίες οι οποίες σε κάθε επίπεδο απαιτούν διαφορετικό χρόνο και διαφορετικές τακτικές κινήσεις. Κι εδώ έγκειται το όλο ζύγισμα της ομάδας.
Το επόμενο βήμα χρειάζεται συνεπώς οικονομική στήριξη, ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια οργανωτική βάση, καθώς και μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαίος σχηματισμός με τα αντίστοιχα προνόμια στη Βουλή και όχι ως ομάδα ανεξάρτητων μεμονωμένων βουλευτών.
Μια τρίτη παράμετρος, όπως έχει τεθεί ουσιαστικά και από την Αχτσιόγλου, είναι η πολιτική στόχευση του εγχειρήματος.

Προς μια νέα ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ατύπως η προχθεσινή σύσκεψη περιέγραψε εξελίξεις και κινήσεις εντός 10 ημερών, με όριο τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που έχει οριστεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Δύσκολο ως τότε, λένε όσοι γνωρίζουν.
Οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρηγορότερες προφανώς. Από μέρα σε μέρα αναμένονται και οι τελικές αποχωρήσεις.
Συγκεντρώνουν προφανώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι βουλευτές.
Και αυτό αφού η προαναγγελθείσα αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει όρους για μια νέα ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σήμερα το μπλοκ της Αχτσιόγλου καταγράφει 7-9 βουλευτές.

Εδώ είναι οι επτά που είχαν υπογράψει με σκληρά λόγια το κείμενο της 11ης Νοεμβρίου στην προηγούμενη ΚΕ (Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη).

Και υπάρχουν πάντα οι δύο της Ομπρέλας που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα).
Θετικό σήμα από Τσακαλώτο

Εχει σημασία πως χθες ο Τσακαλώτος μίλησε θετικά για το ενδεχόμενο κοινής ΚΟ με την ομάδα της Αχτσιόγλου, λέγοντας πως μια τέτοια εξέλιξη είναι «εφικτή και επιθυμητή» – χωρίς όμως ο χρόνος να είναι άπλετος, αν θα υπάρξει κάτι πιο μετωπικό και με στόχο τες ευρωεκλογές.
Μια πρώτη θετική εκτίμηση για μια κοινή συμπόρευση έκανε πάντως χθες και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης – εκ των πρώτων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ –, πως θα μπορούσαν να συμπράξουν η Ομπρέλα και η ομάδα «6+6», καθώς στις εσωκομματικές εκλογές στον β' γύρο «ψήφισαν και οι δύο την Εφη Αχτσιόγλου».

Ποια είναι όμως τα σενάρια αποχώρησης: Πρώτο σενάριο εξόδου, άμεση, με ανακοίνωση και με δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Δεύτερο σενάριο, έξοδος το προσεχές διάστημα με ταυτόχρονες ροές μελών, οργανώσεων που θα ανακοινώνουν το διαζύγιό τους με την Κουμουνδούρου – με αυτό θα υπάρξει, όπως λένε, ένας ευρύτερος απεγκλωβισμός κόσμου.
Και τρίτο σενάριο, ακόμα πιο οργανωμένα, μέχρι την ΚΕ του Δεκεμβρίου, αν και αυτό ακριβώς το σενάριο είναι το πιο ασθενές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline