Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024  20:10:34

Πέθανε μετά από νοσηλεία, η σύζυγος του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Δέσποινα ηλικίας 93 χρονών. Παντρεύτηκαν σε δεύτερο γάμο τον Μάρτιο του 1970 μετά από ειδικό νόμο για το διαζύγιο. Το βιογραφικό της. Κύριο

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος πέθανε τον Ιούνιο του 1999, σε ηλικία 80 χρονών, γεννημένος το 1919.

Νοσηλευόταν εδώ και τρεις εβδομάδες στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».
Σε ηλικία 93 ετών πέθανε η σύζυγος του δικτάτορα της Χούντας, Γεωργίου Παπαδόπουλου, Δέσποινα.
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».
Σύμφωνα με πληροφορίες πέθανε σήμερα στις 09:30 το πρωί, όμως έγινε γνωστός λίγες ώρες αργότερα, αφού καταγράφηκε στις 18:30.

Ποια ήταν η αιτία θανάτου της

Σύμφωνα με πληροφορίες η «πρώτη κυρία της επταετίας» νοσηλευόταν από τις 2 Νοεμβρίου στην Α' Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς».
Αιτία του θανάτου της ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το σηπτικό σοκ που προήλθε από εκκολπωματίτιδα.

Η δεύτερη σύζυγος του δικτάτορα

Ο γάμος της Δέσποινα Σερέτη, όπως ονομαζόταν έχοντας το επώνυμο του αστυνομικού συζύγου της, με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο έγινε στις 17 Οκτωβρίου του 1969, αφού νωρίτερα ο δικτάτορας είχε καταφέρει να πάρει διαζύγιο – εξπρές από την πρώτη του σύζυγο, Νίκη Βασιλειάδη.
Δέσποινα και Γεώργιος Παπαδόπουλος είχαν ήδη αποκτήσει μια κόρη, την Υπερμαχεία, που πήρε το όνομά της από την Μικρασιάτισσα μητέρα της Δέσποινας.
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου ήταν απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και γνώρισε το 1959 τον Γ. Παπαδόπουλο στην Γεωγραφική Υπηρεσία του Πεδίου του Άρεως όπου εργαζόταν.

Με τον μετέπειτα δικτάτορα, η Δέσποινα γνωριζόταν αρκετά χρόνια πριν. Από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όπου εργαζόταν. Τι ειρωνεία: Εκεί διορίστηκε αφού μπήκε ως αριστούχος και αποφοίτησε ως τέτοια, στη Σχολή Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κόρη του Νίκου και της Υπερμαχείας Γάσπαρη, με ρίζες από τη Μικρά Ασία, η Δέσποινα βρέθηκε στην Εκάλη όταν η οικογένεια μετακόμισε στην πρωτεύουσα το 1940. Εκεί φοίτησε στο Γυμνάσιο, για να δώσει εξετάσεις και να μπει στο Πολυτεχνείο. Και από εκεί, η ζωή της θα άλλαζε δραματικά.

Το «αυτόματο διαζύγιο» και ο γάμος

Η Δέσποινα ήταν παντρεμένη με έναν αστυνομικό, από τον οποίο είχε πάρει το επίθετο- Σερέτης. Φοιτήτρια ακόμα στο Πολυτεχνείο, προσλήφθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και αποσπάστηκε στη Διεύθυνση Α2 του ΓΕΣ ως χαρτογράφος -με προϊστάμενο τον Νικόλαο Ντερτιλή. Αργότερα, θα τοποθετούταν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το 1954 θα γνώριζε τον αξιωματικό του Στρατού Γεώργιο Παπαδόπουλο. Παντρεμένος κι εκείνος, με τη Νίκη Βασιλειάδη, με την οποία είχαν δύο παιδιά, τον Χρήστο και τη Χρυσούλα, μέχρι πρότινος ήταν αποσπασμένος στη Διεύθυνση Πυροβολικού της VI Μεραρχίας. "Δεν ήταν και πολύ ομιλητικός", σκεφτόταν η Δέσποινα για τον άνθρωπο, με τον οποίο σύντομα θα ζούσαν έναν παθιασμένο έρωτα. Η σχέση τους, θα παρέμενε μυστική ως «...το 1959 ήρθε (σ.σ. ο Παπαδόπουλος) στην Υπηρεσία Πληροφοριών και αρχίσαμε και μέναμε μαζί, στην Πλατεία Αμερικής, και εκεί μας βρήκε και η Επανάσταση». Εκεί, στην οδό Σορβόλου, η Δέσποινα θα αγόραζε αργότερα ένα διαμέρισμα με 6 κύρια δωμάτια, έναντι 1,7 εκατ. δραχμών.

Το -όχι επίσημο- ζευγάρι είχε αποκτήσει στο μεταξύ μια κόρη, τη Μάχη Παπαδοπούλου, η οποία τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα έζησε με τους παππούδες, τους γονείς της Δέσποινας. Το σκάνδαλο για μια εποχή που όσοι/ες έπαιρναν διαζύγιο ή είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, πολύ δε περισσότερο παιδιά εκτός γάμου ήταν δακτυλοδεικτούμενοι, ήταν πολύ μεγάλο για να το αντέξει ακόμα και η Χούντα. Άλλωστε, το δημοφιλές ήδη τότε τραγούδι "κυρα- Γιώργαινα, ο Γιώργος σου πού πάει", το οποίο η κοινή γνώμη πίστευε πως είχε γραφτεί για την τότε νόμιμη σύζυγο του Γεώργιου Παπαδόπουλου ήταν αρκετά... ενοχλητικό.

Περισσότερα από δέκα χρόνια κράτησε η σχέση μεταξύ φανερού και κρυφού. Μέχρι που η Νίκη Βασιλειάδη αποφάσισε να καταθέσει αγωγή διαζυγίου. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά τον Παπαδόπουλο, αποφασίζεται να αλλάξει εν μία νυκτί ο νόμος και να εκδίδονται διαζύγια- εξπρές. Είναι το περιβόητο "αυτόματο διαζύγιο". Ο νόμος του "αυτόματου διαζυγίου" έλεγε ότι όποιος ήταν εν διαστάσει για 7 συναπτά έτη τότε έβγαινε το διαζύγιο του αυθημερόν. Ο νόμος πέρασε το βράδυ, το ίδιο βράδυ έγινε η αίτηση για να βγουν τα δύο διαζύγια και, αφού βγήκε η απόφαση, το επόμενο πρωί, ο νόμος καταργήθηκε.

Κάπως έτσι, χωρίζει ο Παπαδόπουλος με τη Βασιλειάδη και η Δέσποινα με τον Σερέτη, με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου να κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση και μάλιστα τηλεοπτική, στα εγκαίνια του Ωνασείου, τον Φεβρουάριο του 1970. Ο φακός τη δείχνει να χαιρετά παιδιά, όμως δεν υπάρχει καμία περιγραφή ως προς το ποια είναι. Μένει λιγότερο από μήνας, άλλωστε, μέχρι να γίνει Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline