Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  09:43:01

Καταργείται το φαύλο «ακαταδίωκτο» των τραπεζιτών και στον Δημόσιο Τομέα: Τολμηρή πρωτοβουλία παλαιάς συνέπειας του υπουργού Γ.Φλωρίδη, με μεταστροφή της παλαιάς θέσης ΝΔ- Μητσοτάκη. Κύριο

«Ολα τα κακουργήματα όπως η απιστία και η απάτη θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως. Συμφωνούν απολύτως Πρωθυπουργός και Υπουργικό Συμβούλιο» διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε δύο βασικούς άξονες, μείζονος πολιτικής και κοινωνικής σημασίας, τον περιορισμό της μικρομεσαίας εγκληματικότητας με ταυτόχρονη καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας κινούνται οι μεγάλες. ριζοσπαστικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που παρουσίασε το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Σημαντική αλλαγή η κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών θέμα για το οποίο είχαν δημιουργηθεί και ενδοκυβερνητικοί τριγμοί τα προηγούμενα χρόνια και καθεστώς αυταρχισμού έως ασυδοσίας σε ορισμένα στελέχη Τραπεζών σε χειρισμούς, όπως τα κόκκινα και άλλα δάνεια, οι συναλλαγές με τα FUNDS κλπ Ρύθμιση, που θα επεκταθεί και σε ηγετικά στελέχη του Δημόσιου Τομέα και σε στενούς συνεργάτες τους..

Βάσει των νέων προβλέψεων-ρυθμίσεων συνέπειας του υπουργού από πολλών ετών, όλα τα κακουργήματα συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως συμπεριλαμβάνοντας τα στελέχη των τραπεζών όσο και τους υπαλλήλους τους.

Δηλαδή τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ότι αφορά οικονομικά αδικήματα μπορεί να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας, όπως, δηλαδή, ίσχυε πριν από μερικά χρόνια, χωρίς να απαιτείται έγκληση – μήνυση από την ίδια την τράπεζα ή τον δημόσιο οργανισμό προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία.

«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, που ταλανίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία οξύνοντας την ανασφάλεια των πολιτών, προκρίνει ως σημείο κλειδί την έκτιση των ποινών», όπως τόνισε ο υπουργός γεγονός που σημαίνει ότι δράστες εγκλημάτων, που κρίνονται ένοχοι ακόμα και για πλημμελήματα δεν θα εξακολουθούν να κυκλοφορούν τιμωρημένοι αλλά ελεύθεροι, αλλά θα οδηγούνται στη φυλακή εκτίοντας ένα μέρος της ποινής που τους επιβλήθηκε ανεξάρτητα από την βαρύτητα του ποινικού αδικήματος που τους οδήγησε στο εδώλιο.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τη δέσμη των προωθούμενων αλλαγών αντιμετωπίζεται κατά βάση το ποινικό έλλειμμα στη μη εκτέλεση των ποινών, «διότι ειδικά για τα μικρομεσαία αδικήματα, οι προβλεπόμενες ποινές μέχρι τριών ετών, κατά κανόνα δεν εκτίονται. Εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, αναπτύσσεται και το κύριο μέρος του διαβρωτικού αισθήματος της ατιμωρησίας που κυριαρχεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία»,.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline