Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024  06:01:13

Τσουχτερά πρόστιμα για διακρίσεις σε ΑμεΑ επιβάτες στα Μέσα Μεταφοράς από κακές συμπεριφορές των οδηγών και υπαλλήλων... Τα δικαιώματα των επιβατών. Κύριο

Άλλαξαν και αναβαθμίσθηκαν τα δικαιώματα των επιβατών στα Μέσα Μεταφοράς - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση.

Ηταν καιρός μετά τόσες καταγγελίες για θλιβερά συμβάντα κακής συμπεριφορά; Οδηγών και υπαλλήλων στα ΜΜΑ, δημόσια και ιδ ιωτικά..Τροποποιήθηκε ο Κανονισμός για τα Δικαιώματα Επιβατών στα μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ) σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Παράλληλα αυξήθηκαν τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή διακρίσεων σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Στόχος να προστατευθούν οι πολιτες στη μετακίνησή τους, διαμορφώνοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο απέναντι σε ανάρμοστες συμπεριφορές.

Οι σημαντικότερες αναπροσαρμογές

• Άρνηση επιβίβασης, κράτησης, έκδοσης, παροχής εισιτηρίου σε ΑμεΑ: αποζημίωση από 30€ σε 200€.
• Μη έγκαιρη και εκτός προθεσμιών απάντηση σε αναφορά – καταγγελία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων: αποζημίωση από 30€ σε 100€.
• Διοικητικό πρόστιμο από 2.000€ σε 2.500€ σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης για απώλεια – φθορές σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα.

Επίσης, προβλέπονται:
• Η διευκόλυνση της διαδικασίας αντικατάστασης της ATH.ENA Card σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας της κάρτας.
• Η βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης του κοινού μέσω ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών.
• Η θέσπιση υποχρέωσης των επιβατών για μη άσκοπη, μη κακή χρήση και μη πρόκληση φθορών στον εξοπλισμό του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου και σεβασμού των κανόνων ορθής διέλευσης από της πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.
• Εναλλακτικά προς το δικαίωμα αποζημίωσης, ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να επιλέξει την παροχή αντίστοιχου ποσού προϊόντων κομίστρου.
• Η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού πατινιού (e-scooter).
• Η θέσπιση, σε λεωφορεία, μέγιστου αριθμού βρεφικών, παιδικών καροτσιών, ποδηλάτων, ηλεκτροκίνητων πατινιών (e-scooters) και καροτσιών λαϊκής σε δύο (2) ανά όχημα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline