Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  03:45:54

Οριστικά η επιστολική ψήφος στις εκλογές της Ευρωβουλής τον Ιούνιο. Αρχές του 2024 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, έγκριση με απλή πλειοψηφία. Τέλος οι κάλπες σε όλες τις άλλες χώρες για ομογενείς και απόδημους. Κύριο

Θετική ανταπόκριση και μεγάλη ικανοποίηση στους Έλληνες ομογενείς και μετανάστες, από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, μετά από πολύχρονη αναμονή.

Οι δικλείδες ασφαλείας, η πλατφόρμα και ο τρόπος αποστολής των ψηφοδελτίων – Όσα δήλωσαν Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Λιβάνιος

1.Τη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, κάτι που θα ισχύσει για πρώτη φορά (και οριστικά πλέον)στην Ελλάδα στις επόμενες ευρωεκλογές παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος. Μετά την ανακοίνωση του μέτρου από τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στόχος είναι να διευκολυνθούν άτομα με προβλήματα πρόσβασης, αλλά και οι Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό μόνον με επιστολική ψήφο, η οποία θα πρέπει να αποστέλλεται έγκαιρα, με καταληκτική ημερομηνία το Σάββατο (παραμονή των εκλογών) στις 17:00 το απόγευμα, ειδάλλως η ψήφος δεν θα παραλαμβάνεται. Όμως, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα ξεκινά στις 19:00 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.

Σε πρώτη φάση, η επιστολική ψήφος θα αφορά στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, ενώ οι εκλογείς θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να ψηφίζουν με αυτόν τον τρόπο μέσω του gov.gr μέχρι τουλάχιστον 40 ημέρες πριν τις εκλογές.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», αναμένεται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024. Θα προηγηθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια η δημόσια διαβούλευση. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε η κυρία Κεραμέως, είναι να υπάρξει συναίνεση. «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», είπε.

2.Αναλυτικά όλη η διαδικασία ψηφοφορίας με την επιστολική διαδικασία

Όπως υπήρχε η πλατφόρμα για τους αποδήμους, στο gov.gr, έτσι θα υπάρχει αντίστοιχη πλατφόρμα και τώρα. Ο χρήστης θα μπαίνει με τους κωδικούς taxis και θα κάνει αίτηση. Η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους θα κλείσει 40 μέρες πριν τις εκλογές. Είκοσι μέρες πριν τις εκλογές θα στέλνονται οι φάκελοι, το εκλογικό υλικό, προφανώς η αποστολή θα ξεκινήσει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό και η επιλογή των αναδόχων που θα μοιράσουν φακέλους θα γίνει με διαγωνισμό.

Ο φάκελος που θα αποστέλλεται στους ψηφοφόρους θα περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, ψηφοδέλτιο, ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνης δήλωσης. Οι φάκελοι θα έχουν ανάγλυφο γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.
Ο ψηφοφόρος θα παίρνει έναν φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται πάνω ο ειδικός εκλογικός αριθμός. Ο φάκελος στη μια πλευρά θα έχει με ειδική χάραξη τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και μια διαγώνια μπλε γραμμή. Στην άλλη πλευρά θα έχει την ένδειξη «συστημένο express».

Στη συνέχεια, θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του, όπου θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές. Η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου γίνεται αποκλειστικά από τον ίδιο και εκφράζει αποκλειστικά τον ίδιο.
Η επιστροφή του φακέλου θα γίνεται ατελώς για τον παραλήπτη.

Είναι ένα διαφορετικό ψηφοδέλτιο, στην πρώτη όψη θα υπάρχουν τα κόμματα και στη δεύτερη οι συνδυασμοί που έχουν ανακηρυχθεί. Σταυρός θα μπαίνει δεξιά στο κουτάκι, στη δεύτερη σελίδα είναι οι υποψήφιοι.
Παράλληλα, συστήνεται ειδική επιτροπή που θα υποδέχεται ψηφοδέλτια, σε συγκεκριμένο χώρο, ίσως στο Πρωτοδικείο. Θα είναι μόνο δικαστικοί μέσα, ο χώρος φυλάσσεται από αστυνομία και κάμερες θα υπάρχουν όλο το 24ωρο. Θα μπορούν τα κόμματα να ορίζουν εκλογικό αντιπρόσωπο που να παρακολουθεί τη διαδικασία.

Το πρωί της Κυριακής των εκλογών θα παραληφθούν οι κάλπες από την εφορευτική επιτροπή, θα ανοίξουν τους φακέλους και θα πάρουν τον φάκελο τον οποίο θα ρίξουν μέσα στην κάλπη. Θα διαγράφεται το όνομα του εκλογέα από τον εκλογικό κατάλογο και στις 7 μ.μ. θα ανοιχθεί η κάλπη και θα γίνει η καταμέτρηση σαν να είναι κανονικά εκλογικά τμήματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline