Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  03:23:13

Μαξίμου: 800.000 και πλέον απόδημοι υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές. Επίσης, θα μειωθεί η αποχή στο εσωτερικό της χώρας από ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ εργαζόμενους αλλού κ.α. Μεγάλοι ωφελημένοι θεωρούνται ότι θα είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κύριο

Σκεπτικισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αντίθετοι ΚΚΕ- Βελόπουλος. ΣΥΡΙΖΑ: «Πιθανά συνταγματικά κωλύματα». Ανδρoυλάκης: «Το μέτρο πρέπει να συνδυασθεί με σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις και όχι με περιπέτειες και λάθη».

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι 800.000 και πλέον απόδημοι θα θελήσουν να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο. Ήταν μόνο 25.000 όσοι ψήφισαν στις εθνικές εκλογές με το σύστημα για κάλπες και έδρες τα προξενεία σε μάκρυνες αποστάσεις για πολλούς ψηφοφόρους.
Επίσης, θα μειωθεί η αποχή στο εσωτερικό της χώρας από ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ εργαζόμενους αλλού κ.α.. Μεγάλοι ωφελημένοι θεωρούνται ότι θα είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

1.Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημερινό (Πέμπτη) υπουργικό συμβούλιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, κάνοντας επίσης λόγο για καθυστέρηση.

Η τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώτα Πούλου, σημειώνει πως δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.
Γι' αυτό κι απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς κι ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κι απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις.

Αναδείξαμε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και καταθέσαμε σχετική τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε, χωρίς κανέναν διάλογο», παρατηρεί, επίσης, η κυρία Πούλου.

2.ΠΑΣΟΚ: Αιφνιδιασμός η επιστολική ψήφος. Θετική υποδοχή από τον Ν. Ανδρουλάκη αλλά με επισήμανση ότι θα πρέπει το μέτρο να συνδυασθεί με σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις και όχι με περιπέτειες, λάθη και προχειρότητες.
Οι παλινωδίες και οι αιφνιδιασμοί σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση συναίνεσης, τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Τον Ιούλιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου ότι «δεν θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν από τις Ευρωεκλογές για ένα τέτοιο βήμα, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση από κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και, γιατί όχι, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τα κόμματα και τον ελληνικό λαό, σήμερα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι και τους εκλογικούς φακέλους και τα ψηφοδέλτια, που θα χρησιμοποιηθούν στις επόμενες ευρωεκλογές. Και όλα αυτά ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση διέρρεε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το σχέδιό της για καθιέρωση συστήματος εκλογικών περιφερειών στις ευρωεκλογές» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι παλινωδίες και οι αιφνιδιασμοί σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση συναίνεσης, υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Και καταλήγει:

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα και όχι δια ανακοινώσεων τις διαδικαστικές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου αλλά και τις κατηγορίες ψηφοφόρων τις οποίες θα αφορά.

Από την πλευρά μας, έχουμε αποδείξει έμπρακτα διάθεση συναίνεσης με τη θετική μας ψήφο στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.
Για εμάς η συμμετοχή στη δημοκρατία δεν είναι ζήτημα ανακοινώσεων, μικροπολιτικής ή πυροτεχνημάτων αλλά ένα από τα πλέον κρίσιμα θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της πολιτείας και ως τέτοιο θα πρέπει να προσεγγιστεί».

3.ΚΚΕ: Με την επιστολική ψήφο η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την «απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία»

«Απαράδεκτη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστολή ψήφο για τους ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Όπως υποστηρίζει ο Περισσός, με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου «η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους».

Η κυβέρνηση «εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία!»
Ταυτόχρονα, προσθέτει, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές «υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου».

«Προκλητική η επίκληση των εποχικών εργαζομένων από τη ΝΔ»

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους, το ΚΚΕ σημειώνει ότι πρόκειται για «το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που – πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς – δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση και θα το επηρεάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα», ενώ υπογραμμίζει πως όλα αυτά, μάλιστα, προωθούνται «παρά την αρνητική διεθνή πείρα που υπάρχει».

«Η επίκληση των εποχικών εργαζομένων είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά και προκλητική, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πρόσφατα αρνήθηκε να επιλύσει το θέμα απορρίπτοντας την τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους», τονίζει ο Περισσός και καλεί την κυβέρνηση «εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία!».

4. Κυριάκος Βελόπουλος: Η κυβέρνηση πάει να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία

«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη ΝΔ, δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της», δήλωσε τονίζοντας ότι «πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία».

«Για ακόμη μια φορά αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι επιπόλαια δρα και λειτουργεί και μάλιστα με επιλογές εναντίον της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στο περιστύλιο της Βουλής.
Ο κ. Βελόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνει σήμερα επιστολική ψήφο, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει «τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχουν 190.000 εγγεγραμμένοι άνω των 100 ετών, 302.000 μεταξύ 90 και 100 ετών, σύνολο περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι που δεν έχουν εκκαθαριστεί».

«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη ΝΔ, δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της», σημείωσε τονίζοντας ότι «πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία».
Τέλος, ο κ. Βελόπουλος επεσήμανε ότι «αν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει ότι η επιστολική ψήφος είναι δημοκρατική επιλογή, εμείς καταγγέλλουμε τη διαδικασία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline