Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024  06:40:29

Ο κ. Κασσελάκης έχει προβλήματα και... νεύρα. Αποχώρησε στην ομιλία-κριτική Τεμπονέρα, ενώ συνεχίζονται (ομαδικές μάλιστα) οι νέες αποχωρήσεις μελών και στελεχών. Οι νέοι φυγάδες. Κύριο

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός αλλά και συνέδριο τον Ιανουάριο - Φλαμπουράρης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης εξέφρασαν ενόχληση από τη στάση Κασσελάκη. Η νέα εσωτερική αντιπολίτευση.

Συνεχίζεται, δυστυχώς και δεν έληξε,, όπως δήλωνε προ ημερών ο κ.Κασσελάκης η εσωστρέφεια και η αβεβαιότητα-ρευστότητα στην Κουμουνδούρου .Άρθρα, δημοσκοπήσεις, διάσπαση και κριτική έχουν ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος πυροδότησε νέα εσωκομματική ένταση, εντείνοντας τον προβληματισμό στους κόλπους του κόμματος.

Μολονότι αντικείμενο της συνεδρίασης υπήρξε επί της αρχής ο προγραμματισμός δράσεων του κόμματος προς αποκατάσταση των «πληγών» της διάσπασης, εντούτοις τα πράγματα δεν κύλησαν ανέμελα, καθώς τοποθετήσεις σειράς στελεχών εμπεριείχαν έντονα στοιχεία κριτικής αναφορικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συζήτηση που περιγράφεται ως «χαλαρή» μέχρι εκείνη τη στιγμή από τους παρόντες.

Η αίθουσα «πάγωσε», ωστόσο, όταν την ώρα της τοποθέτησης του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ασκούσε σφοδρή κριτική στην νέα ηγετική ομάδα. Τότε, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να ζήτησε συγγνώμη και να αποχώρησε από την συνεδρίαση, χωρίς να ακούσει όλη την παρέμβαση του ομιλητή. Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη συγκρότηση της νέας

Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» και εν αναμονή των σημερινών δημοσκοπήσεων, η αποχώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκλήφθηκε ως «απρέπεια», αλλά και ως «ευτελισμός του οργάνου», σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, πυροδοτώντας νέο γύρο τριβών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγησή του ο κ. Τεμπονέρας ζήτησε να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός. Ακόμη, επισήμανε πως το κόμμα είναι πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά, υπογραμμίζοντας την απουσία πλάνου και σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε στην ανάγκη για ένα συνέδριο αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης άμεσα, δηλαδή τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι τα 13 περιφερειακά συνέδρια δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο. Για το λόγο αυτό, επανέφερε τον οδικό χάρτη που είχε προτείνει στην τελευταία συνεδρίαση, με συγκεκριμένα ορόσημα, επεξεργασίες και προτάσεις πολιτικής, ώστε το κόμμα να φύγει μπροστά, με επίκεντρο την ακρίβεια, τους μισθούς και τη στέγαση. Επιμένω στην ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση, φέρεται να τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Αμέσως μετά την έξοδο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα, στελέχη που ήταν παρόντα ζήτησαν, κατά πληροφορίες, να πληροφορηθούν αν είχε όντως αποχωρήσει οριστικά ο κ. Κασσελάκης, με τους Γραμματείς του κόμματος να του τηλεφωνούν, για να διαπιστώσουν τι πραγματικά ίσχυε. Τελικά, ενημέρωσαν τα στελέχη που βρισκόταν στην αίθουσα πως ο κ. Κασσελάκης είχε αποχωρήσει. Τότε, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε, εμφανώς ενοχλημένος, πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί στο όργανο, ζητώντας να σβηστεί το όνομά του από τον κατάλογο των ομιλητών, ενώ ανάλογη στάση κράτησαν και οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατόπιν αυτών και με τους «Προεδρικούς» να παραμένουν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, το κλίμα βάρυνε εξαιρετικά πολύ, με πολλά από τα παρόντα στελέχη να κάνουν λόγο για «απαξιωτική συμπεριφορά» από πλευράς της νέας ηγεσίας.

Έριδες για το Συνέδριο

Την ίδια ώρα, τη δυσαρέσκεια αρκετών στελεχών προκάλεσε το γεγονός ότι οι «Νεοπροεδρικοί», Νίκος Σκορίνης και Θεοδώρα Τζάκρη έσπευσαν να ζητήσουν, κατά πληροφορίες, τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μετά τις εκλογές, με τον κ. Κασσελάκη να ανταπαντά, όμως, πως ««το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του».

Καθώς πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το σχετικό αίτημα ήρθε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη παρατηρούσαν πως η εμμονή των «Νεοπροεδρικών» να μεταθέσουν το Συνέδριο δεν είναι ασύνδετη με την επιθυμία ορισμένων «Νεοπροεδρικών» στελεχών να ελέγξουν τα όργανα και τους συσχετισμούς στο κόμμα, όπως διαφάνηκε από την κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες Νομαρχιακές οργανώσεις, όπου εμφανίστηκαν «προεδρικοί» πυρήνες. Παράλληλα, ερωτηματικά από μερίδα στελεχών εγείρονται και για τη φύση του Συνεδρίου, δηλαδή αν αυτό θα είναι «κανονικό», ή θα τροποποιηθεί ο χαρακτήρας του, χωρίς να αισθάνονται πως υπάρχει αυτήν την ώρα σαφής εικόνα.

Κατά πληροφορίες, αντιδράσεις υπήρξαν και από ορισμένα στελέχη και για την αρθρογραφία στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη, όπως οι Γιώργος Τσίπρας και Θανάσης Οικονόμου στον Τύπο, στην κατεύθυνση της πόλωσης που εντείνει το ρεύμα των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παρατηρήσεις σε επιμέρους θέματα φέρεται να έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ αρκετά στελέχη ενέσκυψαν στο θέμα της ανασυγκρότησης του κόμματος, μετά τη διάσπαση.

Ως πρώτη γραμμή άμυνας, κορυφαία στελέχη αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα περιοδείες ανά την επικράτεια, με στόχο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχουν επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες των νομών, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις τοπικές οργανώσεις όπου σημειώθηκαν μαζικές αποχωρήσεις, όπως στην Α' Αθήνας και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Οι περιοδείες θα εστιάσουν ακόμη στις «ορφανές» περιφέρειες, δηλαδή αυτές που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μετά την αποχώρηση των «6 συν 6» και της «Ομπρέλας». Δηλαδή:

• • Α' Αθήνας
• • Ξάνθη
• • Ροδόπη
• • Φλώρινα
• • Ιωάνννινα
• • Μεσσηνία,

Ενώ το επόμενο διάστημα θα αναπληρωθούν στα τοπικά κομματικά όργανα και όσα στελέχη αποχώρησαν, με βάση τους αναπληρωματικούς.

2.Νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Έφυγαν στελέχη από την Επιτροπή Δεοντολογίας

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αποχώρησαν πέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, εκτός τέθηκαν οι Ερρίκος Βεντούρας, Σταμάτης Σακελίων, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ελένη Σταματάκη και Κατερίνα Κύρου, που ανήκαν όλοι στην τάση της «Ομπρέλας».
Οι αναπληρώσεις των στελεχών, που ήταν και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην ερχόμενη συνεδρίαση του Οργάνου.

Τι συμβαίνει με τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Σημειώνεται ότι η χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βασιλειάδη, πως οι αποχωρήσεις των μελών δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 3.000, γέννησε ερωτήματα. Και αυτό επειδή μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 αποχωρήσεις μελών, οι οποίες γίνονται μαζικά.

Σε αυτόν τον αριθμό δε συνυπολογίζονται οι ατομικές αποχωρήσεις κι αυτό επειδή η διαδικασία που ακολουθείται, είναι η αποστολή mail με μαζικές υπογραφές. Για
παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή έχει πάψει να υφίσταται η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς έφυγε η τεράστια πλειοψηφία των μελών της.
Το ίδιο συνέβη και με τοπικές οργανώσεις και της Αττικής και της Περιφέρειας, με κορυφαία αυτήν της Ροδόπης, όπου και αποχώρησαν 623 μέλη.

Τι γνωρίζει ο Κασσελάκης;

Πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε ότι οι αποχωρήσεις δεν είναι «κύμα», αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 1%.

Πηγές, όμως, αναφέρουν στο in.gr πως τα πράγματα δεν είναι έτσι και μάλιστα για την παραπληροφόρηση δεν ευθύνεται ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.
Αναφέρεται, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος δεν ενημερώνεται για το σύνολο των αποχωρησάντων, αλλά για τον αριθμό των mail που φτάνουν στα κεντρικά. Δηλαδή, σε 100 mail μπορεί να υπάρχουν 500 ονόματα συνολικά (τουλάχιστον), αλλά θα καταγραφεί μόνο ο αριθμός των μηνυμάτων και αυτός μεταφέρεται στο πρόεδρο.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μια προσπάθεια «με νύχια και με δόντια» να μην καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των αποχωρησάντων. Μάλιστα, ενδέχεται η καταγραφή των αποχωρήσεων να γίνει όταν λήξει το όριο εγγραφής νέων μελών, δηλαδή πριν το Συνέδριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline