Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:13:07

Χαρίτσης Αλέξης: Μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη και της ηγετικής του ομάδας διαλύει, ραγδαία και ανεπίστρεπτα, το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς και την ίδια στιγμή βυθίζει στην ανυποληψία έναν ολόκληρο πολιτικό και κοινωνικό χώρο.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου προχωρήσαμε, συνολικά εννέα βουλευτές, σε μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση: καταθέσαμε τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής μας. Η πρωτοβουλία αυτή σχετίζεται με τη βαθιά κρίση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει όμως ως στόχο το μέλλον: τη διαμόρφωση μιας ισχυρής, προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα βάλει φραγμό στην ηγεμονία της Δεξιάς όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του 2023.

Οι λόγοι είναι γνωστοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη και της ηγετικής του ομάδας διαλύει, ραγδαία και ανεπίστρεπτα, το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς και την ίδια στιγμή βυθίζει στην ανυποληψία έναν ολόκληρο πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Είναι μια εξέλιξη που, πέραν όλων των άλλων, αναδεικνύει την ανάγκη για μια διαφορετική – σε ύφος και κυρίως σε περιεχόμενο – πολιτική στον χώρο της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και συνολικά της προοδευτικής παράταξης.

Απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που νιώθει παντοδύναμη σε μια συνθήκη που έχει αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Η αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας, αυτή που αποτυπώθηκε στην καταπάτηση των θεσμών και των κανόνων την περίοδο 2019-2023, πλέον αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.

Τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει δομικές κρίσεις, όπως η κλιματική, και βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρκτές δυνατότητες, όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ελληνική Δεξιά περιορίζεται στην αναπαραγωγή ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης και στην ανακύκλωση ενός παλαιοκομματικού τρόπου άσκησης πολιτικής. Αυτός ο συνδυασμός υπονομεύει το μέλλον της κοινωνίας μας και αποτυπώνεται στον εκβαρβαρισμό της καθημερινής ζωής. Και δημιουργεί ένα πραγματικό ερώτημα στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες: ποια πολιτική μπορεί να υλοποιήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα επιμένει στις δυνατότητες της εποχής μας και θα εμπνεύσει στους πολίτες την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή;

Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να μην επενδύσει σε αυτή τη συζήτηση. Απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα, κατέφυγε σε σχήματα περί «υπονομευτών» και σε μια τακτική όπου γενικόλογες καταγγελίες εναλλάσσονται με εξόφθαλμες προγραμματικές παλινωδίες. Είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην ήττα και στην απαξίωση. Οχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά στη στρατηγική ήττα της Αριστεράς μέσα από τον ευτελισμό και την αναξιοπιστία.
Αποφασίσαμε να αντισταθούμε σε αυτή την πορεία. Εχουμε πλήρη συνείδηση ότι το διάβημά μας είναι επώδυνο και δύσβατο. Είναι όμως ταυτόχρονα κι ένα διάβημα ελπίδας και προοπτικής.

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, εντός και εκτός Βουλής, στη συγκρότηση ενός χώρου ανάδυσης μιας σύγχρονης αριστερής και προοδευτικής ατζέντας που θα σηκώνει το γάντι της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά και θα θέτει τα μεγάλα επίδικα της εποχής μας από τη δική μας σκοπιά: κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη, νέο μοντέλο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, θωράκιση των θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας μας.

Στα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για μια Δημοκρατική επανεκκίνηση.
Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης είναι ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην υπουργός.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline