Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  10:03:26

Πέμπτη για έξι ώρες στο Μαξίμου: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η επίσκεψη Ερντογάν και κουστωδίας. Χωρίς αυταπάτες η Ελλάδα, με αγωνία για ξαφνικές «εξάρσεις» του, όπως στο Βερολίνο και το 2017 στον Παυλόπουλο. Κύριο

Η Αθήνα αναμένει από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, να συνεχιστεί η προσπάθεια αποφυγής των εντάσεων -αν και το τελευταίο διάστημα ξανάρχισαν οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά- και οι πολλές και ουσιαστικές διαφορές των δυο χωρών να μην μετατρέπονται σε διαρκείς κρίσεις.

Ερντογάν: «Θα πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση win-win».

1.Από τη μία ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει σε μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και από την άλλη εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι υποδαυλίζουν τη διμερή ένταση.

Μεθόδευση, με σκοπιμότητα να απαλλαγούμε από τις ΗΠΑ και να συζητήσουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο σαν δύο καλοί γείτονες».

Χωρίς υψηλές προσδοκίες, όπως είχε αρχικά διαφανεί, προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα. Οι αλλεπάλληλες μεταπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας, που από την αναγκαστική «επίθεση φιλίας» προς τη Δύση λόγω των οξύτατων οικονομικών της προβλημάτων, στράφηκε και πάλι σε αντιδυτικές θέσεις μετά το ξέσπασμα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Στα λόγια, βέβαια, ο Ερντογάν είναι γαλαντόμος: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι ελπίζει σε μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ αμέσως μετά επετέθη στις ΗΠΑ λέγοντας ότι υποδαυλίζουν τη διμερή ένταση.

Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη με άλλη διατύπωση της παλαιότερης θέσης της Άγκυρας για διμερή διάλογο με την Αθήνα χωρίς παρεμβολές άλλων, δηλαδή μια προσπάθεια της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να μην αξιοποιηθεί στα ελληνοτουρκικά το ευρύ πλέγμα συμμαχιών που έχει υφάνει με σχεδιασμό, υπομονή και χωρίς θριαμβολογίες η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, στην ίδια συζήτηση, είπε ότι «όταν κάποιος φωνάζει στην Τουρκία, ακούγεται στην Κω» θέλοντας να δείξει πόσο κοντά στα τουρκικά παράλια βρίσκονται αρκετά ελληνικά νησιά. Επίσης προ ημερών, σε άλλη μια διατύπωση περί καλών σχέσεων με την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε τη φράση «μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα», δηλαδή το Αιγαίο, κάτι που ούτε από το Διεθνές Δίκαιο προκύπτει, ούτε από πουθενά.

«Τραβάτε με κι ας κλαίω»

Τίποτα από αυτά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Αθήνα. Ούτε ότι, ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας να γίνει στη Θεσσαλονίκη και να διαρκέσει κάποιες μέρες, τελικά θα γίνει στην Αθήνα με τον Τούρκο πρόεδρο να έρχεται το πρωί και να αναχωρεί αυθημερόν, το απόγευμα της Πέμπτης. Είναι προφανές ότι πρόκειται από την πλευρά της Άγκυρας για μια προσέγγιση «τραβάτε με κι ας κλαίω», με δεδομένο ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ) έχουν κάνει σαφές στην Άγκυρα και προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν ότι τυχόν αναθέρμανση των σχέσεων Δύσης- Τουρκίας, περνά απαραιτήτως μέσα από την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το καλοκαίρι ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποδεχθεί -όχι με μεγάλη ευχαρίστηση- αυτή την προοπτική, αφού η στήριξη της Δύσης στην ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία θεωρείται ζωτικής σημασίας, ωστόσο το νέο πέρασμα της Τουρκίας στην αντιδυτική πλευρά και η άνευ όρων υποστήριξη της Άγκυρας προς τη Χαμάς, άλλαξαν και πάλι τα δεδομένα.
Στο μεταξύ, όμως, έχει σφυρηλατηθεί η προσέγγιση των δυο χωρών, είτε με τον σταθερό δίαυλο επικοινωνίας των δυο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, είτε με την εξέλιξη των τριών μετώπων συνεργασίας, του πολιτικού διαλόγου στον οποίο η χώρα μας εκπροσωπείται από την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, της θετικής ατζέντας που αφορά.

Σε σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών των δυο χωρών, με πρωταγωνιστή από πλευράς Ελλάδας τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με επικεφαλής τον ΓΓ του υπουργείου, Θ. Λαλάκο. Το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή η παραπομπή της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζουν Ελλάδα και Τουρκίας, δηλαδή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο οι πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

2.Η Αθήνα αναμένει από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, να συνεχιστεί η προσπάθεια αποφυγής των εντάσεων -αν και το τελευταίο διάστημα ξανάρχισαν οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά- και οι πολλές και ουσιαστικές διαφορές των δυο χωρών να μην μετατρέπονται σε διαρκείς κρίσεις Ερντογάν: «Θα πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση win-win» - Τι είπε για τα F-16
Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα, σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος

Στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την ελπίδα για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: "Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς". Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα».

«Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι "εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει". Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline