Κυριακή 3 Μαρτίου 2024  14:01:32

Υπουργός Φλωρίδης σε αντιπαράθεση: «Πολλοί νόμοι έγιναν υπέρ των δραστών- όχι υπέρ των θυμάτων και των οικογενειών τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει..» Κύριο

Δεν βλέπετε την ατιμωρησία που επικρατεί... Δεν μπορεί να μη πηγαίνει κανείς φυλακή».

ΓΣ Ένωσης Εισαγγελέων: Διαφωνίες και αιχμές για το νέο νομοσχέδιο

«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αλλαγές στην ατιμωρησία που επικρατεί, δεν μπορεί να μη φυλακίζεται κανείς τελικά» εξήγησε από το βήμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Αφού αντιμετώπισε την πολεμική πολλών ποινικολόγων και Ενώσεων Δικηγόρων για τη αυστηροποίηση παλαιών νομικών διατάξεων και μάλιστα εκείνων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2019, τονίζοντας ότι πολλοί νόμοι, όπως εκείνοι ήταν υπέρ των δραστών και όχι υπέρ των θυμάτων και των οικογενειών τους Και αυτό πρέπει να αλλαξε黨.

Στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της δικαιοσύνης που βρίσκονται προ των πυλών κι αφορούν τόσο τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όσο και τον αποκαλούμενο δικαστικό χάρτη της χώρας κινήθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- η 38η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που φέτος συνέπεσε να γίνει λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα της συνέλευσης, υπεραμύνθηκε των αλλαγών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας και της μικροεγκληματικότητας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νομου του Ποινικού Κώδικα
Από την άλλη, διαφωνίες και αιχμές επί του περιεχομένου του ίδιου νομοσχεδίου διατύπωσαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΕΕ Ευάγγελος Μπακέλας, ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θεόδωρος Μαντάς, όσο και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων κατά την διάρκεια των χαιρετισμών τους.

Παρούσες ήταν και στη διάρκεια της συνέλευσης η πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη, αντίστοιχα, ενώ στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη

«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αλλαγές στην ατιμωρησία που επικρατεί και πρέπει να προστατέψουμε τα θύματα, δεν μπορεί να μη φυλακίζεται κανείς τελικά», τόνισε ο Γ. Φλωρίδη, ο οποίος αναφερόμενος στην προτεινόμενη ρύθμιση για την ένταξη των Ειρηνοδικών στο βαθμό του Πρωτοδίκη, σημείωσε, ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να γίνει και εξέφρασε το ερώτημα γιατί κάποιοι προβάλλουν αντιρρήσεις, αφού θα έχουν οικονομική αναβάθμιση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ακόμη και για τον τρομοκράτη δεν μπορεί να ερευνηθεί εάν έχει μετανιώσει για να αποφυλακιστεί, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα αυτή το Δικαστικό Συμβούλιο να το ελέγξει.

Σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη, ο υπουργός επανέλαβε ότι τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί, τόσο της ομάδας εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν αμιγώς συμβουλευτικό χαρακτήρα και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δικαστές που να εκδίδουν πέντε αποφάσεις το χρόνο.

Φλωρίδης στον ΣΚΑΪ: Θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας χωρίς έλεος

«Η κοινωνία δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτη», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης
«Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού περιγράφει ξεκάθαρα το πλαίσιο που έχει τεθεί. Είναι σαφές, πολύ καθαρό το πλαίσιο και τις λεπτομέρειες θα τις δούμε αύριο», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Δεκατιανοί» με τους Γιάννη Πιτταρά και Γιώργο Γρηγοριάδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη αντιμετώπιση ή μία απόπειρα αντιμετώπισης με τους συγκεκριμένους τρόπους», διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης.
«Αυτό που είναι αποφασισμένος να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να δώσει μία συνέχεια σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων με έναν τρόπο αδυσώπητο, με έναν τρόπο που δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια σε κανέναν. Θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μία αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού χωρίς έλεος.

Η αναφορά του Πρωθυπουργού σε αυτούς που όσο ψηλά και αν βρίσκονται υποκινούν τα φαινόμενα αυτά, λέει πολλά. Όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει. Η φράση του Πρωθυπουργού δείχνει ότι κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Κανείς δεν πρόκειται να μπει σε καθεστώς προστασίας. Δεν μπορεί μία χώρα να είναι έρμαιο από ομάδες, οι οποίες θεωρούν ότι ζουν σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Επίσης, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι «η κοινωνία δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτη».

Υποστελέχωση, κατάργηση Εφετείων και καθυστερήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Μπακέλας έθιξε και το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών των δικαστικών υπαλλήλων λέγοντας ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατίθενται κάθε χρόνο 147.000 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 55.000 μηνύσεις, αλλά παρ' όλα αυτά υπάρχει υποστελέχωση στις Εισαγγελίες τόσο από εισαγγελείς όσο και από δικαστικούς υπαλλήλους.

Ως προς το δικαστικό χάρτη, ο κ. Μπακέλας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την προβλεπόμενη κατάργηση πέντε Εφετείων, των οποίων η σύστασή τους κρίθηκε αναγκαία, αλλά παράλληλα και για την κατάργησή τους δεν λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές κοινωνικές ανάγκες.
Ως προς τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο πρόεδρος της ΕΕΕ επισήμανε ότι οι συχνές παρεμβάσεις διορθώνουν μεν αστοχίες αλλά προκαλούν προβλήματα στους εφαρμοστές των τροποποιήσεων (σ.σ.: δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους) επισημαίνοντας ότι παράλληλα διογκώνεται το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μαντάς, τόνισε ότι ο δικηγορικός κόσμος δεν θα κάνει πίσω στις μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίων που προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς δημιουργούν ανασφάλεια.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Μαντάς τόνισε ότι το βασικό θέμα καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν είναι οι αναβολές που ζητούν οι δικηγόροι, αλλά ο χρόνος που απαιτείται από την ημέρα τέλεση της πράξης μέχρι την ημέρα εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιωάννης Βούτας, διατύπωσε ενστάσεις αναφορικά τη διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου που προβλέπει την έκτιση μέρους της ποινής στον τομέα της μικροπαραβατικότητας, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή στις φυλακές, όπως επίσης διαφώνησε με τις μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίων, καθώς δεν μπορεί ένας μόνο δικαστής να αποφασίζει για μεγάλα αδικήματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline