Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  03:34:43

Πρώτη δημοσκόπηση με τους εννέα της Βουλής και το κόμμα των «11». Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ. Μονοψήφιος, κάτω από 10% ο ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη. Πως σχολιάζει ο Αλέξης Χαρίτσης το πρώτο 2,5% για την Νέα Αριστερά». Κύριο

Δημοσκόπηση: Σε μονοψήφια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ - Πού κινείται η Νέα Αριστερά.

Δημοσκόπηση GPO: Στο 2,5% η Νέα Αριστερά – Παραμένει πρώτη η ΝΔ, κάτω από 10% ο ΣΥΡΙΖΑ
-Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ευρωεκλογές και τις προτιμήσεις στα κόμματα.

1.Καμία αλλαγή κορυφής στην μονοκρατορία ΝΔ και Μητσοτάκη. Προβάδισμα της ΝΔ κατά 23,6% έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, καταγράφει δημοσκόπηση της GPO, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από χρόνια κινείται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά. Την ίδια ώρα, η εκτίμηση της εταιρείας για την εκλογική δύναμη της Νέας Αριστεράς είναι 2,5%.

Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται σήμερα στα Παραπολιτικά, η οποία διεξήχθη το διάστημα 5 έως 7 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου φορέα που δημιούργησαν οι 11 βουλευτές καταγράφονται τα εξής:
Ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 35,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,8%. Σε απόσταση αναπνοής το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,9%.
Η εκλογική επιρροή της «Νέας Αριστεράς», όπως και των υπόλοιπων κομμάτων αποτυπώνεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, όπου ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου.

Η πρόθεση ψήφου (δημοσκόπηση GPO/ Παραπολιτικά)

Η εκτίμηση για τις ευρωκλογές

Η έρευνα προβαίνει παράλληλα και σε εκτιμήσεις για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στο εν λόγω ερώτημα το 9,1% δηλώνει σήμερα ότι θα προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2,8% την Νέα Αριστερά.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι το 5,8% του εκλογικού σώματος ανέφερε ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να επιλέξει τη «Νέα Αριστερά» στις ευρωεκλογές.

Το 31,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ στις ευρωεκλογές, ενώ περιορισμένη δυναμική φαίνεται να έχει το ΠΑΣΟΚ αφού μόνο το 10,2% δηλώνει ότι προτίθεται να υπερψηφίσει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη τον Ιούνιο. Ποσοστό 7,8% συγκεντρώνει το ΚΚΕ.
Πάντως, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από τις ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό και φτάνει το 22,3%.

Τέλος το 69,3% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά (ναι και μάλλον ναι) την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μόλις όμως το 32% σκέφτεται ( ναι και μάλλον ναι) να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, στις κάλπες του Ιουνίου.

2.Το νέο στοιχείο της τρέχουσας πολιτικής περιόδου είναι η απώλεια της ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο αριστερά της ΝΔ. Το κόμμα που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία δεν κατάφερε να αποκτήσει ρίζες στην κοινωνία και η αιφνίδια αναρρίχηση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, έφερε απανωτές αναταράξεις που το οδηγούν κατευθείαν στη ζώνη του 10%. Δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να εμφανιστεί ως διάδοχη κατάσταση της ΝΔ. Οι αναφορές του κ. Κασσελάκη για νίκη στις επόμενες εκλογές απλά δείχνουν την απόσταση που έχει από την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει. Από πρωταγωνιστής του χώρου μετατρέπεται σε κομπάρσο.

Ένα άλλο, νέο, στοιχείο είναι η επανάκαμψη του ΠαΣοΚ που δείχνει να κατοχυρώνει στις δημοσκοπήσεις, τη δεύτερη θέση, ανακτώντας την ηγεμονία στον χώρο. Ωστόσο, δεν δείχνει να έχει δυναμική εντυπωσιακής ανόδου. Οι επιδόσεις του αρκούν για να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά απέχουν από το επίπεδο που θα του επιτρέψουν να αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το ΠαΣοΚ καταφέρει, όπως θα ήθελε η βάση και η ηγεσία του, να πάει στις Ευρωεκλογές ένα ποσοστό κοντά στο 20%, δύσκολα να μπορέσει να εμφανιστεί ως η άμεση διάδοχη κατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η παρουσία στον κεντροαριστερό χώρο της «Νέας Αριστεράς». Τι μπορεί να κάνει, πόσο μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στο χώρο; Τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπικές επιδόσεις του νέου σχήματος. Αλλά στην πολιτική ζωή της χώρας τα κουκιά είναι πάνω-κάτω μετρημένα. Η «Νέα Αριστερά» είναι πιο πιθανό να αντλήσει από τη δεξαμενή του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από αυτή της ΝΔ.

3. Ο επικεφαλής της νέας ΚΟ, Νέα Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τους στόχους του νέου κόμματος, τα πρώτα δημοσκοπικά αποτελέσματα, τις ενδεχόμενες συνεργασίες, αλλά και την οπαδική βία.

Οι στόχοι της Νέας Αριστεράς

«Είναι μια νέα πρωτοβουλία που αναλάβαμε, η συγκρότηση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, οι πρώτες μέρες ήταν εντατικές, είχαμε 3 νομοσχέδια να συζητήσουμε. Φιλοδοξούμε το νέο αυτό εγχείρημα να δώσει έναν διαφορετικό τόνο, ύφος και πολιτικό περιεχόμενο στην κοινοβουλευτική συζήτηση και διάλογο, αλλά και στην κοινωνία. Αυτό χρειάζεται ο χώρος της Αριστεράς και ο προοδευτικός χώρος, και αυτό θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα», είπε αρχικά.

Πώς σχολιάζει τις πρώτες δημοσκοπήσεις

Για τα πρώτα δημοσκοπικά αποτελέσματα που δείχνουν την Νέα Αριστερά στο 2,8%, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως, «η δημοσκόπηση αυτή έγινε την μέρα που αναγγέλθηκε η δημιουργία του νέου φορέα. Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει μια σοβαρή καταγραφή όταν δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί ο νέος φορέας δεν έχει παρουσιαστεί στην κοινωνία, δεν έχει παρουσιάσει τις θέσεις και την ταυτότητά του έτσι ώστε να μπορέσει ο πολίτης να τον κρίνει, θετικά ή αρνητικά.

Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σοβαρά και συγκροτημένα. Έχει σημασία αυτή τη στιγμή, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα απαντά στις πολύ μεγάλες αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline