Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  08:46:17

Δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν στη μοίρα τους Ουκρανία- Ζελένσκι οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. Κύριο

Έτοιμο φαίνεται το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να αποδεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια από το δανειακό πρόγραμμα της Ουκρανίας, ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα (11.12.2023) στην Ουάσινγκτον.

Ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Γκεοργκίεβα θα συναντήσει τον Ζελένσκι σήμερα, αλλά δεν ανέφερε πότε θα γίνει η συνεδρίαση.
Άγνωστο παραμένει και το χρονικό πλαίσιο που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για τη δεύτερη επανεξέταση του δανείου της χώρας στο πλαίσιο της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.
Ακόμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και κορυφαίους αξιωματούχους του Κογκρέσου ενώ θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

2.Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον προγραμματίστηκε σε μια πολύ κομβική στιγμή για την παροχή έκτακτης βοήθειας στην Ουκρανία.
ΟΤζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον την προσεχή Τρίτη (12/12) ενόσω οι συζητήσεις για την παροχή επιπλέον βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Η επίσκεψη, την οποία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, είναι η δεύτερη του Ουκρανού προέδρου στην αμερικανική μητρόπολη από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Το έκτακτο αυτό ταξίδι προγραμματίστηκε σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας βοήθειας στο Κίεβο έχουν παγώσει. Το Κογκρέσο προβάλλει αντιστάσεις και δεν συναινεί σε ένα φρέσκο πακέτο στήριξης.
Η πρόσκληση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στοχεύει να επιβεβαιώνει «την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών» για την υποστήριξη του ουκρανικού λαού «όσο αμύνεστε ενάντια στη βάναυση εισβολή από τη Ρωσία».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται πως «την ώρα που η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις με πυραύλους και drone κατά της Ουκρανίας, οι ηγέτες θα συζητήσουν τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας και τη ζωτική σημασία της συνεχούς υποστήριξης των ΗΠΑ αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προειδοποιήσει για τον ενδεχόμενο που διακοπεί η χρηματοδότηση της Ουκρανία και τις πιθανές συνέπειες που θα φέρει στον εν εξελίξει πόλεμο.

Ήταν 6 Νοεμβρίου όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ζητούσε από το Κογκρέσο ένα «έμβασμα» ύψους 106 δισ. δολ. για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλες ανάγκες.
Υπό κανονικές συνθήκες το «πακέτο» αυτό θα είχε εγκριθεί με ευρεία συναίνεση. Αντιθέτως όμως μπλοκαρίστηκε στη Γερουσία μετά από την οπισθοχώρηση των ρεπουμπλικάνων.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ – Μπορέλ: «Ωρα να ενισχυθεί η Ουκρανία 

Ουκρανία και Μέση Ανατολή τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Τι ζήτησε ο Μπορέλ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Συμβούλιο «Εξωτερικών Υποθέσεων» της ΕΕ για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ αργότερα σήμερα το βράδυ θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ουκρανία, Μόλδοβα, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν).
Σχετικά με την Ουκρανία, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τη 12η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τη Διευκόλυνση για την Ουκρανία (Ukraine Facility), ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και για τη μακροπρόθεσμη στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (European Peace Facility).

Παρών θα είναι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην ΕΕ για την κατάσταση και τις ανάγκες της χώρας του. Παράλληλα, θα συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία. Όμως οι σθεναρές αντιρρήσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βικτόρ Όρμπαν, μπλοκάρουν όχι μόνο την πολιτική στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και τη στρατιωτική και την οικονομική.

Τι ανέφερε ο Μπορέλ

Προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Όρμπαν και το πώς θα ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, άρα καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί σήμερα.

«Ελπίζω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν θα διαρραγεί. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας προς την Ουκρανία και όχι να τη μειώσουμε», είπε ο Ζ. Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι προτιμότερο να συνεχίσει να παρέχεται συντονισμένα σε επίπεδο ΕΕ και όχι διμερώς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline