Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  12:53:52

Ανάμιξη από χθες Γ. Στουρνάρα-με τις παλαιές αριστερές ευαισθησίες - στον βούρκο των εισπρακτικών εταιρειών. Οι αισχροκέρδειες και οι δόλιοι πλουτισμοί. Κύριο

Στο ανήθικο, από κάθε άποψη, παρασκήνιο κερδοσκοπούν εργολάβοι, αεριτζήδεςτης αγοράς και στελέχη. Τραπεζών.

Στο "μικροσκόπιο" της νομιμότητας και της εξυγίανσης του πιστωτικού συστήματος βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος τις εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων προκλητικά κερδοσκοπικών, με άθλια συμπεριφορά σε (ευσυνείδητους) οφειλέτες και με αποκρουστική, χυδαία νοοτροπία αισχροκέρδειας. Υπόσχεση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον κ. Γ. Στουρνάρας να εντοπίσει τυχόν παραβάσεις του πλαισίου λειτουργίας τους και αθέμιτες πρακτικές κατά των δανειοληπτών.

Πρωτοφανείς και ασύδοτες ,καθώς μεθοδεύουν-εκβιάζουν για αθέμιτα κέρδη πέντε και δέκα φορές περισσότερα από τα ποσά , που έδωσαν( ή απλώς δανείστηκαν από τις ίδιες τις Τράπεζες) για να αποκτήσουν τα δάνεια αυτά «σχεδόν τζάμπα» από τις Τράπεζες με ποσά 10-12% των δανείων Εταιρείες με συμπεριφορά πειρατείας, άθλιες απειλές με μέλη διάφορους σκοτεινούς τύπους της κερδοσκοπίας.

2.Μετά την επιβολή προστίμων από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ύψους 670.000 ευρώ αθροιστικά στις εταιρείες διαχείρισης, doValue και στη Cepal, για οχλήσεις οφειλετών, στο στόχαστρο των ελέγχων της ΤτΕ βρίσκονται η Intrum Hellas και η Thea Artemis Financial Solutions.

Η τελευταία είχε εμπλακεί στη διαχείριση κόκκινων δανείων της Attica Bank, αναλαμβάνοντας τις τιτλοποιήσεις της Τράπεζας όταν μέτοχος ήταν η Ellington και εκπρόσωπός της στο Δ.Σ. της Attica Bank και παράλληλα Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Θεά Άρτεμις», η κ. Ειρήνη Μαραγκουδάκη.
Απαντώντας σε ερώτηση του Bloomberg για τις ανωτέρω ελεγχόμενες εταιρίες διαχείρισης, πηγές της ΤτΕ με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι πρόκειται περί τακτικών ελέγχων που θα συνεχιστούν σε περισσότερες εταιρείες διαχείρισης για να διακριβωθεί εάν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Εστιάζοντας στην Intrum, το Bloomberg απευθύνθηκε στην εκπρόσωπο της σουηδικής μητρικής εταιρείας, Kristin Andersson, η οποία επιβεβαίωσε τη διενέργεια του ελέγχου και επεσήμανε ότι «δεν έχει πρόβλημα με την Τράπεζα της Ελλάδος» και «από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν σημαντικά ευρήματα».
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τους servicers που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή εισήγαγε αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών στους servicers. Η παράβασή τους οδηγεί σε πρόστιμα έως 500.000 ευρώ και ανάκληση άδειας.

Όσον αφορά στις υποχρεώσεις των servicers και στα νέα δικαιώματα των δανειοληπτών, το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους πρώτους να παρέχουν, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει όλα τα στοιχεία εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers, όπως κάνει σήμερα στο web banking της τράπεζάς του.
Μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024, οι servicers υποχρεούνται να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές (ύψος οφειλής, δόσεις, επιτόκιο κλπ.) σε κάθε δανειολήπτη μετά από αίτησή του σε προθεσμία 30 ημερών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline