Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  00:30:48

Aποφασισμένος μέχρι Veto, φέρεται o Μητσοτάκης για το θέμα Μπελέρη. Δεν θα συναινέσει εύκολα στην ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., όπως επιμένει και πιέζει ο Γερμανός Καγκελάριος. Κύριο

Αμετανόητος και θρασύς ο Εντι Ράμα με τις πλάτες Γερμανίας και Ισπανίας, αδιαφορεί για τις ...37 έως τώρα καταγγελίες εις βάρος του στην Ε.Ε. από την Ελλάδα για το θέμα της παράνομης προφυλάκισης του Μπελέρη.

Το θέμα δεν είναι διμερές πρόβλημα, αλλά αντικείμενο του Κράτους Δικαίου και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

1.Μπελέρης άδικα προφυλακισμένος: Απορρίφθηκε ένα ακόμη αίτημα, εκείνο της για άδεια ορκωμοσίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις που αφορούν και τη διεύρυνση της Ε.Ε. θα μεταφέρει την πάγια θέση της Ελλάδας ότι για να προχωρήσει η ένταξη της Αλβανίας θα πρέπει να λυθεί το θέμα Μπελέρη. Αμετακίνητα, σταθερά, με εξάντληση κάθε υπομονής, και περιθωρίου ανοχής στην Αλβανία και τις ανομίες του καθεστώτος Εντι Ράμα σε βάρος της ελληνικής ομογένειας και του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρ. Μπελέρη..

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου σήμερα να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός απόψε θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Αυτό βέβαια – προσθέτουν – υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Αναφέρουν πως πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.
Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

2.-Στήριξη Σολτς στην Αλβανία – «Να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία». Υπιοβαθμίζει την υπόθεση Μπολέρη και διαρρέει ότι μπορεί να βρεθεί άλλη διαδικασία χωρίς δυνατότητα άσκησης VETO.

Ο Όλαφ Σολτς υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, κάνοντας σαφές πως η υπόθεση Μπελέρη και οι ελληνικές ενστάσεις αποτελούν διμερές θέμα
Στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Μπούντεσταγκ για τον προϋπολογισμό, και έστειλε μήνυμα στήριξης στην Αλβανία.

Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, ενώ μίλησε και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και την διπλωματική ένταση που έχει δημιουργήσει με την Ελλάδα.

Στην τοποθέτησή του, ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι στηρίζει απερίφραστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες, όσο και για τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.

Τι θέλει και τι υποστηρίζει το Βερολίνο

Η γερμανική Καγκελαρία προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους στο θέμα Μπελέρη. «Είναι σημαντικό για εμάς η ενταξιακή διαδικασία να διεξάγεται με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία και να μην υπάρχει η λεγόμενη 'διμεροποίηση' των ενταξιακών διαδικασιών», σημείωσε ανώτατη πηγή της Καγκελαρίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ».

«Η Αλβανία έχει ήδη κάνει πολύ δρόμο στον τομέα του κράτους δικαίου. Γνωρίζετε ότι το καθεστώς υποψηφίου έχει πλέον επιτευχθεί και έχουν γίνει περαιτέρω βήματα. Η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει να μετριέται με αυτό. Δεν είμαστε εμείς που θα αναλύσουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρατε, σε σημείο που να μπορούμε να κρίνουμε οριστικά. Αλλά θα ήταν σημαντικό για εμάς η συγκεκριμένη περίπτωση να μην εμποδίσει την περαιτέρω πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, αναφορικά με την υπόθεση Μπελέρη.

Στην παρατήρηση ότι το ζήτημα Μπελέρη και η δικαστική διελκυστίνδα για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας αφορούν ευθέως στο κράτος δικαίου στην Αλβανία, η πηγή της Καγκελαρίας απέφυγε να μπει στις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης. «Το μέτρο για μας είναι οι νόμοι της Αλβανίας και η συμβατότητά τους με τις επιταγές της ΕΕ. Επ' αυτού δεν μας είναι γνωστή κάποια σύγκρουση».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Καμία συναίνεση χωρίς πρόοδο στην υπόθεση Μπελέρη

Την ίδια στιγμή, τη θέση της Ελλάδας ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, επανέλαβαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά.

Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χιμάρας.

Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline