Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  00:35:01

Μ. Χρυσοχοΐδης σε εξαγγελία οράματος: «Μετά πέντε χρόνια το δικό μας ΕΣΥ, θα περιλαμβάνεται στα δέκα καλύτερα της Ευρώπης». Κύριο

Τους επιμέρους στόχους που έχει θέσει για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, με έμφαση στην πολλαπλή αναβάθμιση και ενδυνάμωση τα νοσοκομεία και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, μιλώντας στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τον στόχο, φιλόδοξο όραμα της ισχυρής αναβάθμισης του ΕΣΥ σε πλείστους τομείς, ώστε στην επόμενη πενταετία, δηλαδή εως το 2029 να ενταχθεί στο top-10 των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

«Αποτελεί καθήκον η περαιτέρω ενδυνάμωση του ΕΣΥ και η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του ΕΣΥ για καλύτερες υπηρεσίες υγείας στου πολίτες» ανέφερε εισαγωγικά ο Υπουργός Υγείας για να προσθέσει: «Ο κοινός σκοπός όλων μας εκφράζεται μέσα από 4 επιμέρους στόχους:

- Βελτίωση υγείας πληθυσμού της χώρας

- Θεραπεία ανισοτήτων στην πρόσβαση σε δομές υγείας

- Αναβάθμιση ποιότητας υπηρεσιών υγείας

- Συμβολή του ΕΣΥ στην οικονομική ανάπτυξη»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε πως: «Προχωρούμε άμεσα σε αναγκαίες παρεμβάσεις για διόρθωση των αστοχιών. Υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί. Το όραμα μας είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο: μέσα στην επόμενη 5ετία το ΕΣΥ να είναι στην πρώτη δεκάδα των δημόσιων συστημάτων υγείας της ΕΕ και να είναι πρότυπο για άλλες χώρες. Έτσι θα μειώσουμε δραστικά και τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία».

2. Ειδικότερα, ανακοίνωσε πώς ο προϋπολογισμός του 2024 για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τα νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και την ΕΚΑΠΥ, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκ ευρώ, δηλ. 13.3%.

Έρχονται 6.500 προσλήψεις στην υγεία

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας προσλαμβάνονται σταδιακά μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ εντός του 2023, 4.386 Νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών των Νοσοκομείων και Κ.Υ της χώρας .

Προκηρύσσονται, επίσης 1.710 θέσεις για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκ των οποίων 225 διασώστες του ΕΚΑΒ.

Προσλαμβάνονται σταδιακά, 729 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ επαναπροκηρύχθηκαν 206 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες .

Τροποποιήθηκε η διάταξη για τις προσλήψεις γιατρών, ώστε αυτές να γίνονται μέσα σε 3 μήνες.

Ο νέος προγραμματισμός για το 2024 προβλέπει 6.500 προσλήψεις για την υγεία για το 2024.

Και έτσι προχωράμε δήλωσε ο υπουργός στην προκήρυξη 1.450 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΣΥ, 3.050 θέσεων νοσηλευτών, 800 θέσεων διασωστών ΕΚΑΒ και 950 λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία της χωράς, καθώς και προσωπικό για τους κρίσιμους εποπτευόμενους οργανισμούς ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

Ελλείψεις φαρμάκων

Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων μετά από νομοθετική ρύθμιση δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης και ενημέρωσης των πολιτών για την επάρκεια των κρίσιμων φαρμάκων στη χώρα. Ο μηχανισμός αυτός θα φτάσει πολύ σύντομα μέσα από ψηφιακή εφαρμογή στο κινητό του πολίτη για ενημέρωση του .

Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε πώς «δρομολογούμε την αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ στα σπίτια των ασθενών για την αποφυγή ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων πασχόντων συμπολιτών μας».

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Μετά από διαβούλευση θα εισαχθεί στην Βουλή Σχέδιο Νόμου με σκοπό την ουσιαστική ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης 30 έτη μετά την εκκίνηση της. Για πρώτη φορά συστήνεται ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών.

Συμπερασματικά κατέληξε, είναι το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την υγεία και αποτυπώνει ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline