Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  22:36:01

Μόνο ο Σαμαράς ανεκτός ως εξαίρεση. Οι άλλοι τρεις διαφωνήσαντες δημόσια (Πλεύρης, Καραγκούνης, Σιμόπουλος) θα ψηφίσουν θετικά. Παραδοχή Σκέρτσου: «Υπήρξε ένα κενό ενημέρωσης». Κύριο

Σκέρτσος κατηγορηματικός: Δεν θα υπάρξει ρήγμα με τον Αντώνη Σαμαρά Σαμαρά. Οι παρεμφερείς δηλώσεις και οι εξηγήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σαμαράς: Λανθασμένη η κυβερνητική τροπολογία - Νομιμοποιεί τους λαθρομετανάστες

1.«Δεν θα υπάρξει ρήγμα. Υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης» είπε για τη διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα του μεταναστευτικού ο Ακης Σκέρτσος.

Συγκεκριμένα, για τις διατάξεις της προσωρινής και εφάπαξ τακτοποίησης για νόμιμη εργασία,και άδεια παραμονή σε 28.000 μετανάστες και για τους πολιτικούς κραδασμούς, που προκλήθηκαν από την διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έδωσε εξηγήσεις ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Μέχρι το 2019 η χώρα μας ήταν ξέφραγο αμπέλι. Εφαρμόσαμε όμως μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που είχε ως συνέπεια η χώρα μας να μην πλέον η κύρια πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια το πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό είναι η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης» είπε.
«Σέβομαι και αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και νομίζω πως τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση για τον σκοπό της ρύθμισης αυτής. Υπήρξε πραγματιστής πρωθυπουργός, είμαι σίγουρος ότι θα αντιληφθεί. Δεν θα υπάρξει ρήγμα. Υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης, δεν θα υπάρξει πρόβλημα» είπε. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, κατά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Αναφερόμενος στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2024 χθες στη Βουλή, τόνισε ότι αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας καθώς ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια προβλέπονται αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυξήσεις όμως θα δουν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι», υπογράμμισε ο Άκης Σκέρτσος.
«Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια, αλλά η Κυβέρνηση της ΝΔ την αντιμετωπίζει με τον όσο δυνατόν καλύτερο τρόπο», είπε ο κ. Σκέρτσος και συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς, όπως και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρίες για αισχροκέρδεια.

2.Μαρινάκης :«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία» - Τι είπε για την τροπολογία για το μεταναστευτικό
Αυτονόητη χαρακτήρισε την κομματική πειθαρχία, πλην του Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτώμενος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για την διαφωνία που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός με την τροπολογία για τους αλλοδαπούς εργάτες γης.

«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία», είπε σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ. Ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε πως πρόκειται για μια «ρύθμιση που έχει μόνο οφέλη για τη χώρα, καθώς βάζει τάξη στο καθεστώς των αλλοδαπών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ενισχύει και τη δημόσια ασφάλεια».

3.«Κακή εξαίρεση σε μια καλή πολιτική – Σωστές οι ενστάσεις Σαμαρά»

Ειδικότερα μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε: «Πρώτα απ΄όλα η ΝΔ και εξελέγη και υλοποιεί μια σκληρή και δίκαια μεταναστευτική πολιτική» και συνέχισε:

«Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Υπό αυτή την έννοια δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, για οποιοδήποτε λόγο έστω και για έκτακτες συνθήκες, έστω και με όρους που αφορούν συγκεκριμένο κόσμο για συγκεκριμένη περίοδο, όπως στην τροπολογία Καιρίδη για τους λαθρομετανάστες».

Σε αυτό το σημείο, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ο σωστός όρος είναι «παράτυπος μετανάστης», με τον κ. Πλεύρη να απαντά: «Ο όρος είναι παράνομος μετανάστης. Ο κ. Καιρίδης αρέσκεται να χρησιμοποιεί τον όρο παράτυπος μετανάστης».

«Μέσα στα κόμματα δίνεις μάχες και κάποιες τις χάνεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, συνέχισε: «Ακολουθήσαμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχουμε δικαιωθεί. Αυτό – πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο – είναι μία έκπτωση από την πολιτική μας. Εγώ δεν συμμερίζομαι το επιχείρημα ότι δεν είναι τίποτα αυτό. Εχουμε πει ότι δεν θα επιτρέπουμε στους παράνομους μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα και θα τους επαναπροωθούμε και τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι για έκτακτες συνθήκες, τους δίνουμε τη δυνατότητα να παραμένουν. Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω σαν μία κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές». Ανάλογες επιφυλάξεις είχε αρχικά διατυπώσει και ο Κώστας Καραγακούνης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας..
Πυρά κατά Καιρίδη – «Θα το καταψήφιζα αν...»

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, «έχει γίνει ένα λάθος. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα μπορούσε να είχε τύχει σημείο συζήτησης με τους βουλευτές της ΝΔ, θα μπορούσαμε να είχαμε ενημερωθεί και να πούμε τις απόψεις και τις ενστάσεις μας, ενδεχομένως να προτείναμε λύσεις. Επέλεξε δυστυχώς ο κ. υπουργός να καταθέσει μια τροπολογία και να ενημερωθούμε οι βουλευτές της ΝΔ, από τα ΜΜΕ».
-Ο Σιμόπουλος ψηφίζει την τροπολογία για τους μετανάστες αλλά ανησυχεί για το μήνυμα που αυτή εκπέμπει
Ξεκαθαρίζει πως θα ακολουθήσει την κομματική γραμμή και εξέφρασε την ελπίδα πως το «άπαξ» θα παραμείνει έτσι

Την ανησυχία του ότι ενδεχομένως να εκπέμπεται λάθος μήνυμα και να προκύψει πρόβλημα με τη τροπολογία που αφορά τους μετανάστες και τους νομιμοποιεί ώστε να εργαστούν ως εργάτες γης, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στην Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται να την ψηφίσει.

Στην κριτική που άσκησε, ο κ. Σιμόπουλος, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Πώς προσπαθούμε να το λύσουμε; Νομιμοποιώντας μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα. Μπορεί να προκύψει πρόβλημα με αυτό. Δέχομαι ότι δεν αλλάζουμε την πολιτική μας στο μεταναστευτικό αλλά φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν στις χώρες προέλευσης και να πουν ότι έχει νομιμοποιηθεί η εργασία τους. Μπορεί να κάνει pool factor αυτό; Θα το δούμε...», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, αποδέχεται αυτό που λέει η κυβέρνηση και έκρινε ως σωστή τη μεταναστευτική πολιτική που έχει ακολουθηθεί έως τώρα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Παράλληλα, είπε ότι ελπίζει το «άπαξ» να παραμείνει ως τέτοιο και να δοθούν οι λύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Πρόσθεσε όμως: «Η χώρα μας μέσα από μια τέτοια διαδικασία να μη δώσει στρεβλό μήνυμα και το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε αργότερα είναι σημαντικό, δεν φτάνουν 30.000 χρειάζονται 250.000 τι θα κάνουμε; Θα προχωρήσουμε έτσι; Παρακινώ τη κυβέρνηση να προχωρήσει με τρόπο ώστε οι διακρατικές συμφωνίες να γίνουν πραγματικότητα».

Με αιχμή σχολίασε, τέλος, πως, υπάρχουν κι άλλες διαφορετικές απόψεις, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν πειράζει δείχνουμε και μια άλλη πλευρά φεγγαριού που οφείλουμε να σεβαστούμε».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline