Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  02:10:29

Οι νέοι Έλληνες καταφρονούν, πλέον, το βόλεμα στο Δημόσιο. Οι μισοί και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δεν εμφανίζονται να διορισθούν. Το εκτεταμένο φαινόμενο και οι αιτίες. Κύριο

Αθρόες οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ γιατρών-νοσηλευτών. Περίπου το 50% των επιτυχόντων ΑΣΕΠ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για θέσεις σε δήμους/περιφέρειες κλπ. δεν θα προσέλθει να διορισθεί. Με συνέπεια να διορισθούν -και πάλι- ομάδες.... αποτυχόντων.

Το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς και οι νέοι Έλληνες αποχαιρετούν το βόλεμα στο Κράτος, γενικά στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Με παράλληλα φαινόμενα άρνησης να διορισθούν ή οριστικής αποχώρησης για άλλες απασχολήσεις από γιατρούς (όταν δεν συνεχίζουν να μεταβαίνουν για καριέρα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑΣ και την Αυστραλία) και με πολλούς νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Μεγάλες πλέον οι ελλείψεις και κενά για κανονική λειτουργία σε πολλά νοσοκομεία..

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζονται προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δημοτών. Παράλληλα, αυξημένο εμφανίζεται και το ενδιαφέρον από την πλευρά των εν δυνάμει εργαζομένων οι οποίοι σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις για τις θέσεις που προκηρύσσονται. Ωστόσο, όταν φτάνει η ώρα του διορισμού υπολογίζεται ότι ένας στους δύο γυρίζει την πλάτη στο Δημόσιο. «Το Δημόσιο δεν ελκύει», έγραψε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου σε ανάρτησή του, κατά την «Κ».. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί καταθέτουν πολλαπλές αιτήσεις ελπίζοντας να πετύχουν τη θέση με λίγες ώρες απασχόλησης, άλλοι όταν έρχεται η ώρα του διορισμού έπειτα από ένα χρόνο (το λιγότερο) έχουν βρει δουλειά αλλού, ενώ ειδικότητες όπως αυτές της πληροφορικής και του μηχανικού προτιμούν την ελεύθερη αγορά, εκτός αν πρόκειται για μητέρα με μικρό παιδί που στοχεύει στις άδειες.

Τα περιστατικά διηγούνται υπάλληλοι του ΑΣΕΠ εξηγώντας ότι η ανάγκη για προσωπικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη και οι αιτήσεις πολλές, ωστόσο οι θέσεις τελικά δεν καλύπτονται.

Τα στοιχεία του συμβουλίου δείχνουν ότι περίπου το 50% των ατόμων που διορίστηκαν τυπικά πριν από 8 μήνες σε δήμους και περιφέρειες δεν αποδέχτηκε τον διορισμό του, με αποτέλεσμα να διοργανώνεται από την αρχή επαναληπτική διαδικασία. Στις αρχές του 2022 το ΑΣΕΠ προκήρυξε 1.427 θέσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης κυρίως για την τοπική αυτοδιοίκηση (προκήρυξη 13Κ/2021). Για την πλήρωση αυτών των θέσεων κατατέθηκαν συνολικά 52.548 αιτήσεις. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι κατά την ελληνική συνήθεια περίπου 16.000 αιτήσεις κατατέθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες της προθεσμίας ενός μηνός που είχε δοθεί.

Ήδη από τις 1.427 θέσεις προκηρύχθηκαν χθες εκ νέου οι 424, ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που επελέγησαν.
..... Τα ονόματα των 1.427 που επιλέχθηκαν με βάση τη διαδικασία μοριοδότησης δημοσιοποιήθηκαν στις 14/12/2022, περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης. Ωστόσο χθες, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα, προκηρύχθηκαν εκ νέου 424 θέσεις (έκδοση αποφάσεων για την αναπλήρωση 424 θέσεων), καθώς τουλάχιστον τόσοι δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους.

«Αυτό σημαίνει ότι για το 37,9% των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί με εκείνη τη σημαντική προκήρυξη που αφορούσε κρίσιμες ειδικότητες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του Δημοσίου και της αυτοδιοίκησης οι διοριστέοι δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους», σημειώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου. Προσθέτει μάλιστα ότι «εκκρεμούν και πιο πρόσφατα αιτήματα αναπλήρωσης γι' αυτή την προκήρυξη. Εκτιμάται ότι θα φτάσουμε το 50% μη αποδοχής διορισμού», επισημαίνει.

2. Εχει γίνει μεγάλη η φυγή των νοσηλευτών από το ΕΣΥ

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 01:44

........Μόλις 840 ευρώ καθαρές αποδοχές για έναν πρωτοδιοριζόμενο νοσηλευτή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας ένας νοσηλευτής με μεταπτυχιακό τίτλο λαμβάνει καθαρά, μαζί με επιδόματα τέκνων και επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, περίπου 1.400 ευρώ. «Περάσαμε όλη την πανδημία με υπερεργασία. Και τι πήραμε; Ενα χειροκρότημα», αναφέρει η Παναγιώτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην ειδική αγωγή 230 μόνιμοι σχολικοί νοσηλευτές και περίπου 1.700-1.800 είναι διορισμένοι στη γενική εκπαίδευση ως αναπληρωτές σχολικοί νοσηλευτές, έχοντας πρωτίστως την ευθύνη για παιδιά με προβλήματα, όπως διαβήτη, επιληψία κ.ά. Μεγάλο μεγάλο μέρος αυτών είναι πρώην μόνιμοι νοσηλευτές του ΕΣΥ.

Μαζική έξοδος

Το κύμα φυγής των νοσηλευτών από το ΕΣΥ επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται σχεδόν 14.500 μόνιμοι νοσηλευτές και 2.500 επικουρικοί. Περίπου 1.500 μόνιμοι νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ στα επόμενα δύο χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί περίπου το 15%-20% των νοσηλευτών του ΕΣΥ, καθώς το μεγάλο κύμα προσλήψεων είχε γίνει το 1990-1995.

Όπως σημειώνει στην «Κ» ο οργανωτικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) Γιώργος Αβραμίδης, «το σημαντικό είναι να δοθούν κίνητρα για να παραμείνουν οι νοσηλευτές στο ΕΣΥ. Είναι άνθρωποι που επέλεξαν να γίνουν νοσηλευτές και αρκετοί από αυτούς έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, δύο και τρία πτυχία και ότι μπορείτε να φανταστείτε. Όμως δεν έχουν λόγο να μείνουν στο ΕΣΥ. Και χρόνο με τον χρόνο οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται, λόγω της υποστελέχωσης. Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις των ασθενών είναι δικαιολογημένα αυξημένες.
δύσκολα».

........Οι αριθμοί

14.500 μόνιμοι νοσηλευτές (πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης) εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
15%-20% των μόνιμων νοσηλευτών των νοσοκομείων αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.
2.500 επικουρικοί νοσηλευτές (με συμβάσεις) εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
0,4 νοσηλευτές ανά κλίνη στην Ελλάδα.
2,03 νοσηλευτές ανά κλίνη ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ.
1.700-1.800 αναπληρωτές σχολικοί νοσηλευτές υπηρετούν εφέτος στη γενική εκπαίδευση. Εκτιμάται ότι στην πλειονότητά τους εργάζονταν πριν στο ΕΣΥ είτε ως μόνιμοι είτε ως επικουρικοί.
230 μόνιμοι σχολικοί νοσηλευτές (ειδική αγωγή).
3.000 Έλληνες νοσηλευτές έχουν φύγει στο εξωτερικό (τελευταία δεκαετία).
50 έτη είναι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευτών στο ΕΣΥ.
35 έτη είναι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευτών στην Ε.Ε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline