Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  00:26:59

Αφαιρέθηκε ο Πίνακας με Ροζ σημαία στο Προξενείο της Νέας Υόρκης: Διαφωνία Μπακογιάννη με την απόφαση του ΥΠΕΞ Γ.Γεραπετρίτη – «Nα μη λογοκρίνουμε την τέχνη». Συμφωνεί και ο Δ. Καιρίδης. Κύριο

Πολιτική αντιπαράθεση μετά την απόφαση να απομακρυνθεί ο πίνακας με λωρίδες, που σχηματίζουν ως ροζ την ελληνική σημαία από το προξενείο στη Νέα Υόρκη. Επικρίσεις αντιπολιτευτικές από τους Κασσελάκη και Κωνσταντοπούλου και διαφωνία από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Την απόφαση αφαίρεσης της ροζ σημαίας από το προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη επέκρινε η Ντόρα Μπακογιάννη και μάλιστα μετά το ιστορικό της διαμαρτυρίας από ακροδεξιό κόμμα.

Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζει το Mega, πως η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί.

«Διαφωνώ με αυτό που έγινε. Nα μη λογοκρίνουμε την τέχνη», φέρεται να είπε η κα. Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε πως «κανείς δεν κάνει λογοκρισία στην τέχνη».
«Κανένας δε συζητά θέμα λογοκρισίας της τέχνης. Κανένα πρόβλημα απολύτως δε θα υπήρχε εάν ήταν σε οποιοδήποτε γκαλερί ιδιωτική. Εδώ όμως είναι προξενείο, είναι το στενό Ελληνικό κράτος και ανάμεσα στην αποστολή των διπλωματικών αρχών είναι να αναδεικνύουν τα σύμβολα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Δημήτρη Καιρίδη, στη διάρκεια συνέντευξής του στα «Παραπολιτικά» 90,1 fm, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε».

ΥΠΕΞ για ροζ σημαία: Τα εθνικά σύμβολα σε κρατικά κτίρια πρέπει να είναι ακέραια

Τα εθνικά σύμβολα πρέπει να είναι ακέραια λένε από το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι δεν έγινε σχόλιο για το έργο με τη ροζ σημαία της καλλιτέχνη.

Θέση στο ζήτημα αναφορικά με την απόφαση της απόσυρσης της ροζ σημαίας από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη παίρνει το Υπουργείο Εξωτερικών, πηγές του οποίου αναφέρουν πως η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί πριν την παρέμβαση του Δημήτρη Νατσιού στη Βουλή.
Επισημαίνουν, όπως αναφέρει το Mega, πως οι αντιδράσεις που έλαβαν από την ομογένεια ήταν έντονες και πως η απόφαση για απόσυρσή του δεν είναι λογοκρισία ούτε παρέμβαση στην ελευθέρια του καλλιτέχνη, ωστόσο υπάρχει η διαφορά με τα κρατικά σύμβολα στα κρατικά κτίρια.
Τα εθνικά σύμβολα πρέπει να είναι ακέραια λένε από το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι δεν έγινε σχόλιο για το έργο της καλλιτέχνη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό πως με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη αποσύρεται άμεσα από την έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το επίμαχο έργο.
Το θέμα ανέδειξε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός. «Η σημαία μας είναι γαλανόλευκη και βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας», είπε ο ίδιος εκφράζοντας την δυσφορία του για το εν λόγω έκθεμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline