Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  22:46:56

Η άλλη, κι όμως υπαρκτή όψη... Πολύ δύσκολα τα Χριστούγεννα στους χιλιάδες άστεγους Θεσσαλίας. Αιματοβαμμένα, ανύπαρκτα εφέτος στην Βηθλεέμ. Επίσης στην Ουκρανία, την Ιερουσαλήμ και όλη την Παλαιστίνη. Κύριο

Κάθε μέρα και πιο δύσκολη η ζωή των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας - «Τα χειρότερα Χριστούγεννα της ζωής μας».

Για τα «χειρότερα Χριστούγεννα» της ζωής τους κάνουν λόγο κάτοικοι της Θεσσαλίας, μιλώντας στην Ευλαμπία Ρέβη και τον Σπύρο Χαριτάτο που βρέθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβρη.

«Δεν έχουμε αυτά που μας δίνουν ζωή»

Οι κάτοικοι αναπολούν άλλες, ξέγνοιαστες γιορτές όταν βρίσκονταν όλοι μαζί στο χωριό. Πλέον, ολόκληρες οικογένειες, έχουν διασκορπιστεί.
«Ζωντανοί - νεκροί και ξενιτεμένοι. Ο γιος μου αλλού με τα εγγόνια μου, η πεθερά μου μένει στη Λάρισα, εγώ φιλοξενούμαι στην κόρη μου», λέει κάτοικος της περιοχής με άλλη να συμπληρώνει πως, «δεν έχουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, αυτά που μας δίνουν ζωή».
Από όσους έμεναν στη Μεταμόρφωση, άλλοι φιλοξενούνται σήμερα σε συγγενείς, και άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε καταστήματα και σε σχολεία. Προσωρινό καταφύγιο των περισσότερων κατοίκων είναι το χωριό Μάρκος. Σε έναν αυτοσχέδιο χώρο μέσα στο κρύο προσπαθούν, έχοντας πλέον μόνον ο ένας τον άλλο, να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Οι μισές αποζημιώσεις έχουν εκταμιευθεί

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 120 εκατομμύρια ευρώ για 33.000 οικογένειες, από τις 65.000 που δικαιούνται αποζημίωση. Δηλαδή, για τους μισούς δικαιούχους. Όσον αφορά το επίδομα ενοικίου, όπως λένε οι αρμόδιοι, έχει δρομολογηθεί πίστωση του στους λογαριασμούς της επόμενες ημέρες. Παρόλα αυτά, η εύρεση κατοικίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς θα ενοίκια είναι απλησίαστα ενώ οι υπόλοιποι λογαριασμοί, τρέχουν κανονικά.
Όσο περνά ο καιρός η καθημερινότητα γίνεται και πιο δύσκολη για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι το μόνο που ζητούν είναι να συνεχίσουν τη ζωή τους από εκεί που την άφησαν την 7η Σεπτεμβρίου.

Χριστούγεννα θρήνου στη Βηθλεέμ για το αιματοκύλισμα στη Γάζα: Μαύρη φάτνη για τα θύματα πολέμου

Στη γενέτειρα του Ιησού στη Βηθλεέμ τα Χριστούγεννα φέτος δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επικρατεί κλίμα πένθους για τα θύματα του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.
Σε μία δυνατή συμβολική εικόνα, έχουν τοποθετηθεί μαύρες οι φιγούρες της Μαρίας και του Ιωσήφ και το θείο βρέφος σε λευκό σάβανο ως φόρος τιμής για τα νεκρά παιδιά που είναι θύματα των μαχών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η σκηνή της φάτνης η οποία περιτριγυρίζεται από ερείπια που συμβολίζουν την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τα λευκά σεντόνια που αναφέρονται στους νεκρούς αμάχους έχει στηθεί δίπλα στην εκκλησία της γέννησης.
Επιπλέον, η Βηθλεέμ που αυτή την εποχή του χρόνου είναι γεμάτη με κόσμο και τουρίστες, είναι φέτος έρημη με τα ξενοδοχεία να είναι άδεια, ενώ πολλά δεν έχουν ανοίξει καθόλου. Μέσα στο ναό υπάρχουν μόνο λίγοι ντόπιοι χριστιανοί οι οποίοι προσεύχονται.
Μάλιστα οι Αρχές έχουν αποφασίσει να περιοριστεί ο εορτασμός σε θρησκευτικό επίπεδο λόγω του πολέμου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline