Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  17:17:19

Ναυάγησε τελικά το φιλόδοξο σχέδιο για πληρωμή διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Τρία χρόνια χαμένες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Νέα σχέδια, για νέα μοντέλα χρέωσης. Κύριο

Οριστικά ματαιωμένος, δυστυχώς, ο μεγαλεπίβολος σχεδιασμός για διόδια με το χιλιόμετρο στη χώρα μας, καθώς δύο χρόνια μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, το θέμα παραμένει στάσιμο.

Είχαν προηγηθεί τρία χρόνια ανακοινώσεων, υποσχέσεων και καθησυχαστικών διαβεβαιώσεων ότι το ριζοσπαστικό μέτρο αυτό θα προχωρήσει κλπ, κλπ.

Είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ να «παγώσει» τον διαγωνισμό μαμούθ συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ μετά από προσφυγή ενός εκ των ενδιαφερομένων για συγκεκριμένους λόγους..

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, το έργο πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει επανειλημμένως αναφερθεί σε στενότητα πόρων για νέα έργα.
Το βασικό πρόβλημα στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ήταν ο μεγάλος αριθμός των κόμβων που καθιστούσαν ασύμφορη την τοποθέτηση πομπών, ενώ δεν υπήρχε ως όρος στις συμβάσεις παραχώρησης και κατά συνέπεια δεν υπήρχε κίνητρο.

2. Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, παρηγορητικές για το επελθόν ναυάγιο, συζητούνται διάφορα σχέδια έντιμης πληρωμής διοδίων με ηλεκτρονικό τρόπο ανάλογα με τη διανυθείσα απόσταση, έργο που θα κάνει πραγματικότητα την έντιμη χρέωση με το χιλιόμετρο στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Το έργο για τα ηλεκτρονικά διόδια, εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού περί τα 300 εκατ. ευρώ, έχει μεν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι προβλέψεις όμως των συμβάσεων παραχώρησης φαίνεται πως θέτουν προσκόμματα στην υλοποίησή του.
Η πανευρωπαϊκή στροφή σε πιο πράσινες και καινοτόμες υποδομές φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά ένα νέο μοντέλο που πιθανώς θα συνδυάσει τα e-διόδια με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Το έργο των ηλεκτρονικών διοδίων μέσω ΣΔΙΤ ξεκίνησε να προετοιμάζεται στα τέλη του 2019, οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας τράβηξε χειρόφρενο στον πρώτο διαγωνισμό, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εντάχθηκε στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, με 65 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός δίκαιου, διαφανούς και φιλικού μηχανισμού χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline