Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  19:56:02

Νέα μείωση τιμών του αργού πετρελαίου και το Φεβρουάριο (πιθανώς και Μάρτιο). Πρωτεργάτης τη Σαουδική Αραβία και γιατί. Κύριο

Η αβάντα προσφορά ποσοτήτων για φθηνές τιμές από τις ΗΠΑ.

Καλά νέα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πέρα από την άθλια κερδοσκοπία στα καύσιμα που υπάρχει, θρασύτατη και ατιμώρητη, στην Ελλάδα. Ένας ειδικός στον τομέα της ενέργειας προειδοποίησε στο Business Insider ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ξεκίνησε μια διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα μερίδια αγοράς το τρέχον έτος, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου. Αλλά το Ριάντ έχει άλλες προτεραιότητες που μπορεί να το εμποδίσουν να ενισχύσει την προσφορά για να μειώσει τις τιμές και τα κέρδη, αναγκάζοντας άλλους παραγωγούς να βγουν από την αγορά.

Η Σαουδική Αραβία έχει πολλά τεράστια έργα υποδομής που έρχονται στο τέλος αυτής της δεκαετίας, τόνισε ο Χομαγιούν Φαλακσάχι, αναλυτής πετρελαίου από την ερευνητική εταιρεία Kpler.
Το βασίλειο φιλοξενεί τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2029, την Παγκόσμια Έκθεση του 2030 και το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2034, που θα απαιτήσουν πολλά χρήματα και ο προϋπολογισμός της χώρας εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Μειώνει τις βασικές τιμές του αργού πετρελαίου για τους αγοραστές σε όλες τις περιοχές η Σαουδική Αραβία συμπεριλαμβανομένης της κύριας αγοράς της την Ασία, για τον Φεβρουάριο εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας.
Ο κρατικός παραγωγός Saudi Aramco μείωσε την τιμή της ναυαρχίδας του, Arab Light, προς την Ασία κατά 2 δολάρια, ήτοι 1,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από το βαρέλι αναφοράς. Η μείωση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της έρευνας που διεξήγαγε το Bloomberg σε διυλιστήρια και traders, και προέβλεπε μείωσε κατά 1,25 δολάρια το βαρέλι. Η Aramco μείωσε επίσης όλες τις τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στη βορειοδυτική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αμερική.

Πετρέλαιο: Οι 4+1 καταλύτες που θα διαμορφώσουν τις τιμές

Η κατανάλωση πετρελαίου συνήθως υποχωρεί κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Στην περίοδο αυτή τα διυλιστήρια δράττουν την ευκαιρία να κλείσουν εγκαταστάσεις που χρειάζονται περιοδική συντήρηση. Ταυτόχρονα, η ισχυρή παγκόσμια προσφορά, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, αυξάνει την πιθανότητα πλεονάσματος και οδήγησε τον ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής και φέτος.

Οι παγκόσμιες τιμές του αργού μειώθηκαν το 2023 για πρώτη φορά από το 2020. Η αγορά έχει μέχρι στιγμής αποσείσει την ανησυχία για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την κλιμάκωση της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν επίσης ακόμη οδηγήσει σε διαταραχές του εφοδιασμού.

Οι περικοπές της παραγωγής της ομάδας ΟΠΕΚ+ αποσκοπούν επίσης στην αποτροπή συσσώρευσης πετρελαίου στις αποθήκες, εν μέσω ανησυχιών ότι η υποτονική οικονομία θα συμπιέσει την παγκόσμια ζήτηση. Η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους, με εθελοντικές περικοπές ύψους 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι το πρώτο τρίμηνο και ενδεχομένως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline