Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  20:01:11

Νέες επιλογές Σκυλακάκη, όμως με αρκετές εξαιρέσεις παλαιών αυθαιρέτων - Αρχή από όσα έχουν πρωτόκολλο κατεδάφισης 2022, αλλά και ό,τι καινούριο αυθαίρετα. Απογοήτευση από την παθητικότητα για κατεδαφίσεις από όλες τις Περιφέρειες. Κύριο

Νέος νόμος την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο - Δημιουργείται παρατηρητήριο αυθαιρέτων που θα «σκανάρει» την επικράτεια με drones σε πραγματικό χρόνο.

Με ένα νέο νομοσχέδιο, που φιλοδοξεί να θέσει οριστικό τέρμα στην αυθαίρετη δόμηση εφεξής, αλλά χωρίς να γκρεμίσει τα αυθαίρετα παρελθόντων ετών, εκτός εκείνων για τα οποία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης, αρχής γενομένης από τα πιο πρόσφατα, ξεκινάει η νέα αντιμετώπιση Όντως επιλεκτική, όντως χωρίς κυρώσεις σε όλους τους παραβάτες. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες το έργο των κατεδαφίσεων περνάει από την αποκεντρωμένη στην κεντρική διοίκηση, δημιουργείται ειδική υπηρεσία με σύγχρονα μέσα (drones) η οποία θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την οικοδομική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, αλλά και ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης το νομοσχέδιο που , εκτός των άλλων, θα ρυθμίζει μια σειρά από εκκρεμότητες για την εκτός σχεδίου δόμηση.

«Πρέπει να τελειώσουμε με τη νέα αυθαίρετη δόμηση, η αναδρομική νομιμοποίηση της οποίας ενθαρρύνει νέους παραβάτες», υπογραμμίζει στο «ΘΕΜΑ» ανώτερη πηγή του υπουργείου εξηγώντας το πλαίσιο της κυοφορούμενης παρέμβασης. Το στίγμα το είχε δώσει μάλιστα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο προηγούμενο συμβούλιο, όπου δεν κατέστη εφικτό να συζητηθεί το εν λόγω νομοσχέδιο λόγω έλλειψης χρόνου.

«Ενας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος είχε να γίνει ουσιαστικά εδώ και 100 χρόνια. Με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια να επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια, αλλά και με μια σειρά από παρεμβάσεις που λύνουν εκκρεμότητες που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση ωσότου τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια επισημοποιηθούν με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων. Και βέβαια, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα μας μιλήσει και για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νέας αυθαίρετης δόμησης, όπου πιστεύω ότι μπορούμε πραγματικά να έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα», έλεγε πριν από τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός, δίνοντας το μήνυμα της σύγκρουσης με τους αυθαιρετούχους, αλλά και εκφράζοντας την πολιτική του βούληση να μπει μια τάξη στο σκέλος της χωροταξίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline