Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  20:08:29

Χρυσές Σφαίρες: «Και με χαρές ξεκινάμε» – Βροχή τα συγχαρητήρια στον Λάνθιμο για τη νέα καλλιτεχνική διάκριση και τις καλές προεκλογικές βραβεύσεις μέχρι και τα Οσκαρ. Κύριο

Ενας ακόμα διεθνής Έλληνας κινητογραφιστής μετά τους Κακογιάννη, Κούνδουρο, Αγγελόπουλο, Σμαραγδή και τον Αλ. Παίην.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκθειάζουν την εκπληκτική πορεία του Γιώργου Λάνθιμου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την βράβευση της ταινίας «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου στις 81ες Χρυσές σφαίρες: «Με τις δυο «Χρυσές Σφαίρες» που απονεμήθηκαν στον Γιώργο Λάνθιμο, για την ταινία του "Poor Things", σε συνέχεια του «Χρυσού Λέοντα» με τον οποίο τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, αναγνωρίζεται η απίθανη δημιουργικότητά του, καθώς ανοίγει νέους δρόμους έκφρασης, στην κινηματογραφική τέχνη. Ο Γιώργος Λάνθιμος με τις δημιουργίες του, πρωταγωνιστεί ίσως στην πιο ανταγωνιστική αγορά της εποχής μας. Πιστεύω πώς η απονομή των δύο χρυσών σφαιρών αποτελούν έναν λαμπρό πρόλογο στα όσα επακολουθούν».

«Και με χαρές ξεκινάμε!» Με αυτή την φράση αρχίζει η ανακοίνωση των συγχαρητηρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προς τους σκηνοθέτες Γιώργο Λάνθιμο και Αλεξάντερ Πέιν για την μεγάλη επιτυχία τους στις Χρυσές Σφαίρες όπου οι ταινίες τους «Ρoor things» και «Τα παιδιά του χειμώνα» αντιστοίχως, κέρδισαν από δύο βραβεία έκαστη: τα βραβεία καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Εμα Στόουν) το «Poor things» και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Πολ Τζιαμάτι) και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε β' ρόλο (Νταβίν Τζόι Ράντολφ) τα «Παιδιά του χειμώνα». «Ετσι επιβεβαιώνουν το τεράστιο ταλέντο τους και την επιμονή τους σε έναν κινηματογράφο διαφορετικό που ξεπερνάει τα όρια των καλλιτεχνικών συμβάσεων, των χωρών, και αναδεικνύεται σε ένα οικουμενικό όπλο για έναν καλύτερο κόσμο» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια του προς τον Γιώργο Λάνθιμο, αλλά και προς τον από χρόνια στενό συνεργάτη του μοντέρ, Γιώργο Μαυροψαρίδη της ταινίας «Poor Things». «Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ, δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για το «Poor Things» εν όψει των βραβείων Όσκαρ» αναφέρει η ανακοίνωση. «Η κορυφαία αυτή διάκριση τιμά προσωπικά τον Γιώργο Λάνθιμο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την εκτίμηση την οποία απολαμβάνει διεθνώς το σύνολο του έργου του -σημειωτέον δε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το «Poor Things» βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.»

Μάλιστα, το ΕΚΚ χαίρεται ιδιαίτερα για την εκπληκτική πορεία του Γιώργου Λάνθιμου και των συνεργατών τώρα που η Ελλάδα και οι νέοι κινηματογραφιστές της διεκδικούν τη θέση η οποία τους αρμόζει στον μεταβαλλόμενο παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. «Ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΕΚΚ στην πρώτη μεγάλη διεθνή επιτυχία του, τον «Κυνόδοντα», ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της νέας γενιάς των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών που με εξωστρέφεια αναζήτησαν νέους ορίζοντες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

2.Χρυσές Σφαίρες: Poor Things και Oppenheimer οι μεγάλοι νικητές

Ο Willem Dafoe για τη συνεργασία με τον Γιώργο Λάνθιμο: «Είπα αμέσως ναι!»

Η Barbie τελικά έμεινε στο ράφι και μεγάλοι νικητές της βραδιάς στέφθηκαν ο Christopher Nolan με το Oppenheimer μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο με το Poor Things. Όσον αφορά το τηλεοπτικό σκηνικό, Succession και The Bear ξεχώρισαν σειρές.

Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη κρίση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ, οι Χρυσές Σφαίρες επέστρεψαν δυναμικά επιβεβαιώνοντας ότι παραμένουν η άτυπη μεν επίσημη δε έναρξη της σεζόν των μεγάλων βραβείων, αλλά και μια πρώτη συνάντηση της crème de la crème της χρονιάς σε μια εκδήλωση με όλη τη λάμψη του Χόλιγουντ και άφθονη σαμπάνια.

Πολλά πράγματα φάνηκε να χρειάζονταν κι άλλο χρόνο προκειμένου να έχουμε πιο σπιρτόζικη 81η τελετή απονομής, όμως ας μην ξεχνάμε πως οι πολύμηνες απεργίες των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ τράβηξε χειρόφρενο σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, για παράδειγμα, ο ηθοποιός και stand-up κωμικός Jo Koy επιλέχθηκε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, έχοντας στη διάθεσή του μόλις δέκα ημέρες για να προετοιμαστεί, όταν οι προκάτοχοί του είχαν στη διάθεσή τους μήνες ολόκληρους.

Η βραδιά λοιπόν ήταν, ας πούμε, χλιαρή και προβλέψιμη – κάτι που ενδεχομένως καμιά φορά είναι προτιμότερο σε σύγκριση με την απόλυτη κατρακύλα. Οι λαμπεροί παρευρισκόμενοι πολλοί, αλλά οι εκπλήξεις λίγες. Ανάμεσα σε αυτές – ίσως και η μεγαλύτερη – ήταν η προς έκπληξη πολλών νίκη του Γιώργου Λάνθιμου και της ταινίας του Poor Things στην κατηγορία για την Καλύτερη Ταινία Κωμωδία ή Μιούζικαλ, αφού ήδη από την αρχή ακόμα και οι παρουσιαστές στο κόκκινο χαλί πόνταραν πως μεγάλη νικήτρια της εν λόγω κατηγορίας θα ήταν σίγουρα η ταινία Barbie της Greta Gerwig. Όμως ο Ελληνας σκηνοθέτης απέδειξε πως όταν μιλάμε για σινεμά δεν κρίνονται όλα στο box office ούτε στα ιντερνετικά τρεντς.

Προς έκπληξη πολλών, η ταινία που έσπασε όλα τα box office σε διεθνές επίπεδο και που είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες φέτος (9 συνολικά), τελικά απέσπασε μόνο δύο. Ο λόγος φυσικά για τη Barbie που έφυγε μονάχα με το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού και του καλύτερου blockbuster, σε αντίθεση με τον Christopher Nolan και την ταινία Oppenheimer που απέσπασε βραβεία στις 5 από τις συνολικά 8 κατηγορίες που ήταν υποψήφια.

Το Oppenheimer κέρδισε τα περισσότερα βραβεία της βραδιάς, μεταξύ των οποίων για την καλύτερη δραματική ταινία και την καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική. Ο Christopher Nolan κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ ο Cillian Murphy και η Lily Gladstone απέσπασαν τα κορυφαία βραβεία για τις ερμηνείες τους, δίνοντας προβάδισμα στον Αμερικανό Προμηθέα σε αυτό το κινηματογραφικό μπράντεφερ που ακούει στο κωδικό όνομα Barbenheimer και κρατά από το καλοκαίρι.

Ούτε το τηλεοπτικό σκηνικό επεφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις όμως. Δηλαδή, ακριβώς όπως ήταν αναμενόμενο, ξεχώρισαν το Succession, που απέσπασε συνολικά 4 βραβεία, το The Bear και το Beef, που κέρδισαν από 3 βραβεία το καθένα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline