Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  18:35:12

Δέσμευση Κωστή Χατζηδάκη σε νέα δύσκολα: Τέλος οι άδειες από Δήμους σε αιγιαλούς και παραλίες για μπίζνες- Μόνο το 30- 50% της έκτασης για ομπρέλες. Πολλαπλοί οι έλεγχοι νομιμότητας. Κύριο

Τα πρόστιμα, οι ποινές για τις υποτροπές και το ζήτημα με τις όμορες επιχειρήσεις.

Το φιλόδοξο και δύσκολο στη εφαρμογή του σε ένα χώρο αναρχίας και συμφερόντων, νομοσχέδιο για την απλή χρήση αιγιαλών και παραλιών παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια.

Μεταξύ των αλλαγών που παρουσιάστηκαν, σημαντικότερες προβλέψεις θεωρούνται οι εξής:

1. αν μία επιχείρηση που εκμεταλλεύεται αιγιαλό και παραλία είναι παράνομη, με αυθαιρεσίες συνήθεις έως σήμερα, τότε της επιβάλλεται πρόστιμο το τετραπλάσιο όσου θα έπρεπε να πληρώσει, και διατάσσεται η άμεση σφράγισή της, με τον Δήμο υπεύθυνο.

2. αν η επιχείρηση είναι νόμιμη αλλά έχει τοποθετήσει περισσότερα ομπρελοκαθίσματα από όσα της επετράπη, τότε επιβάλλεται το τετραπλάσιο πρόστιμο και, αν υπάρξει υποτροπή το οκταπλάσιο, με απειλή σφράγισης ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.

3. στις παραλίες όπου υπάρχουν συνεχόμενα καταστήματα ή και ξενοδοχεία, το σύνολο των μισθώσεων δεν θα πρέπει ξανά να υπερβαίνει το 50%, όπως και στις υπόλοιπες παραλίες. Μέχρι 30% σε παραλίες ειδικής προστασίας.
Όπως ανέφεραν ο κ. Χατζηδάκης και η κ. Κόλλια:

Αφαιρείται από τους δήμους ( συχνά χώροι φαυλότητας και αδράνειας στα θέματα αυτά) η δημοπράτηση μισθώσεων και η διαδικασία θα διεξάγεται εξ ολοκλήρου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και μόνο ηλεκτρονικά. Οι Δήμοι θα εξακολουθήσουν όμως να λαμβάνουν το 60% των εσόδων. Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες, συναρμόδιες νεφελωδώς μέχρι σήμερα όπως της Αστυνομίας, ττων Δήμων, της Περιφέρειας, των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Θα δημιουργηθεί μια νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των μισθωμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στην (εμπορική) πραγματικότητα κάθε περιοχής.

Αλλάζουν όλα στον αιγιαλό – Drones, βαριά πρόστιμα και νέες τεχνολογίες στη μάχη με τους καταπατητές
Ειδικότερα, διατηρείται ο διαχωρισμός του 50% (όριο του συνόλου των μισθώσεων σε μια παραλία). Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι ο περιορισμός αυτός θα αφορά και τις παραλίες που έχουν πλήθος όμορων επιχειρήσεων, παραλίες που σήμερα φτάνουν να καλύπτονται στο σύνολό τους.

Οι μισθωτές παραλιών, αν ο δήμος δεν μπορεί να προσλάβει ναυαγοσώστη, θα αναλαμβάνουν εκείνοι το κόστος και θα αφαιρείται από το μίσθωμά τους.
Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline