Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  16:58:56

«Απάτητες παραλίες» σε απόμερα μέρη και νησιά: Ποιες θα είναι από εφέτος, με περιορισμούς και απαγορεύσεις.... Παράδεισος μόνο για κολυμβητές. Κύριο

Με στόχους την προστασία του περιβάλλοντος από την υποβάθμιση-αλλοίωση και την εμπορευματοποίηση, με μοναδική εμπειρία τη χαρά της ελευθερίας και της φυσικής ζωής στις περιοχές αυτές.

Φιλόδοξο σχέδιο πέντε αξόνων για την αξιοποίηση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο καθιερώνεται παράλληλα η έννοια της «απάτητης παραλίας». Έννοια δυναμική και μεγάλης αξίας για την ελληνική φύση και για νέες μορφές τουρισμού.

Οι παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με το υπουργείο να επιστρατεύει drones για την επίβλεψη της νομιμότητας στον αιγιαλό και να βάζει στο παιχνίδι ελέγχου και τους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να καταγγείλουν παρανομίες από το κινητό τους μέσω ειδικής εφαρμογής.
Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αιγιαλός θα καταγράφει ηλεκτρονικά, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης ενώ καθιερώνεται η έννοια της «απάτητης παραλίας» για περιοχές Natura.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Κόλλια:
– Απάτητη παραλία: Σε περιοχές natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α' εξαμήνου του 2024 κάποιες παραλίες όπου θα απαγορευτούν και τα ομπρελοκαθίσματα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Πίσω από τις «απάτητες παραλίες», ο λεγόμενος παλαιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος δηλαδή δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού περιέρχεται στην, προς αξιοποίηση, ιδιωτική περιουσία του δημοσίου.

– Ποινές: Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ υπέρβαση της σύμβασης, εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί. Εφαρμόζεται άμεση καταγγελία της σύμβασης για σοβαρές παραβάσεις του νόμου. Αν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, θα εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης εντός 24 ωρών. Η ποινή σε περίπτωση παραβάσεων σε νόμιμη παραχώρηση, θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης και σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης θα επιβάλλεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπεται. Από 1η Ιανουαρίου 2024 λειτουργεί νέα πλατφόρμα για τα πρόστιμα που θα υποβάλλουν οι κτηματικές υπηρεσίες. Τα πρόστιμα θα πηγαίνουν στην πλατφόρμα και εντός της ίδια ημέρας θα βεβαιώνονται από τις εφορίες.

Ειδικότερα κατα το νομοσχέδιο:

Ρυθμίσεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση

Καθιερώνονται οι παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ' επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ.. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής (π.χ. η ύπαρξη προστατευόμενων οικοτόπων, σπάνιων ειδών χλωρίδας / πανίδας, ο χαρακτηρισμός τους ως καίριων περιοχών βιοποικιλότητας. Η απόφαση θα εκδοθεί ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Στις λοιπές παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura προβλέπεται μικρότερο ποσοστό κάλυψης με ομπρελλοκαθίσματα της έκτασης που παραχωρείται, συγκεκριμένα 30 % του συνολικού εμβαδού έναντι 50 % στις παραλίες εκτός Natura. Παράλληλα, ορίζεται ότι ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με απάτητες παραλίες είναι κοινόχρηστος ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άρα θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline