Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  16:52:12

Δόλιος γείτονας, διπρόσωπος πάντα, ο Τ. Ερντογάν. Κάνει τον φίλο στο Αιγαίο αλλά, δολίως, ανοίγει μέτωπο ρήξης και προκαλεί στο Κρητικό Πέλαγος. Επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κύριο

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας προαναγγέλλει έρευνες για ενεργειακά αποθέματα καυσίμων ή αερίου με τη Λιβύη, σε αμφισβητούμενες περιοχές από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, σε καταφανή συνεννόηση με τον Πρόεδρο Τ. Ερντογάν.

Η Τουρκία επαναφέρει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και προαναγγέλλει έρευνες με τη Λιβύη, πουλώντας –αναγκαστικά σχεδόν – ειρήνη, καλη γειτονία και φιλία στο Αιγαίο.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο Aλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, δήλωσε: «Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας το 2019. Πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK μετέδωσε: «Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακταρ, συμμετείχε στη Σύνοδο Ενέργειας και Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη. Ο υπουργός δήλωσε πως η Λιβύη διαθέτει μεγάλες δυνατόητες και αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τονίζει ότι 'εμείς στο ζήτημα αυτό είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με πολλές χώρες κι έχουμε την πρόθεση'. O υπουργός δήλωσε 'εμείς θέλουμε να δράσουμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Τονίσαμε πως με τα δικά μας πλοία μπορούμε να λειτουργήσουμε πιο οικονομικά και αποτελεσματικά'».

Ο Α. Μπαϊρακτάρ προχώρησε σε αυτή την αναγγελία από την Τρίπολη, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη για την ενέργεια που συγκάλεσε το Σάββατο η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης προσκάλεσε εταιρείες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ισπανία (μεταξύ των οποίων ΕΝΙ, ΤOTAL, BGN, TPAO, Repsol, Oilinvest).

Ο υπουργός Πετρελαίου M. Αούν και ο πρόεδρος της NOC Φ. Μπεγκνταρά παρουσίασαν στους προσκεκλημένους σχέδιο που προβλέπει την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τον Α. Ντμπεϊμπά στόχος είναι η παραγωγή να διπλασιαστεί.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης, οι συνομιλίες επεκτάθηκαν και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή δικτύων μεταφοράς. Σύμφωνα με τον Α. Μπαϊρακτάρ «μαζί με τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τις κρατικές εταιρείες, κάναμε αυτή την επίσκεψη για να προωθήσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας στη Λιβύη, στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και στα ορυχεία και άλλες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας».

Και έσπευσε να προσθέσει πως «στο πλαίσιο της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας (ΑΟΖ) που έχουμε συνάψει, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πολύ πιο οικονομικό και ταχύτερο αποτέλεσμα με τα δικά μας πλοία. Το επόμενο διάστημα, θα στείλουμε μια ομάδα τεχνικών στη Λιβύη και μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια εμπεριστατωμένη μελέτη».

Οι δηλώσεις του Α. Μπαϊρακτάρ και η υποσημείωση της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα ερμηνεύονται ως προαναγγελία αποστολής σεισμογραφικού ή δύο σεισμογραφικών και στη συνέχεια την αποστολή πλωτών γεωτρύπανων. Διαθέσιμα αυτήν την περίοδο η ΤΡΑΟ έχει τρία από τα σεισμογραφικά (Barbaros, Oruc Reis και Yavuz).

Η αναφορά του Τούρκου υπουργού στο αυθαίρετο-παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 δίνει και το γεωγραφικό στίγμα των ερευνών που συζητούν η Αγκυρα με την Τρίπολη. Ασαφές είναι πώς θα μοιραστούν τα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα που θέλει η Λιβύη να παραχωρήσει για έρευνες στις άλλες εταιρείες. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ήταν σε συνομιλίες με την ιταλική ΕΝΙ για έρευνες και την αυστριακή OMV.

Ο A. Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε και στη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας της Αγκυρας με την Τρίπολη, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας, όπως είπε, συσχετίζοντας μάλιστα την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία. Αναφέρθηκε στο πεδίο εξόρυξης πετρελαίου της TPAO στην παραμεθόρια περιοχή Γκαμπάρ, κοντά στο τριεθνές σημείο όπου ο τουρκικός στρατός προστατεύει την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τόνισε, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στο εσωτερικό των γειτονικών χωρών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline